Tarih: 27.09.2017 20:13
BTK Demiryolu Hattı'nda Tiflis'ten Kars'a ilk tren geldi
Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu hattında Gürcistan’ın Başkenti Tiflis’ten başlayıp Kars’a ilk tren geldi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Azerbaycan Demiryolları Bakanı Cavid Grubanov, Gürcistan Demiryolları Bakanı Mamuka Baktacı, Gürcistan İktisadi Bakanı Giorgi Gakharia, AK Parti Kars Milletvekili Selahattin Beyribey ile birlikte yola çıkan tren Gürcistan’ın güneybatı kesimindeki Ahılkelek kentinde mola verdi. Daha sonra Kars’a hareket eden trende gazetecilere açıklamalarda bulunan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, “Gerçekten bugün bizim açımızdan çok önemli bir gün, elbette ki, bizden kastım sadece Türkiye değil, Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan 3 ülke açısından işbirliği anlamında yaptığımız birçok proje var. Fakat Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesi hem kardeş Azerbaycan ile kardeşliğimiz daha da pekiştirilmesi anlamında çok önemli. Hem iki ülkeyi kesintisiz birbirine bağlaması adına önemli ve elbette ki, iki ülkenin komşusu olan Gürcistan ile birlikte bugün bu bölgede yaptığımız işbirlikleri çerçevesinde çok önemli ve bu projeye sadece bu üç ülkeye ticari olarak, kültürel olarak, beşeri ilişkilerin güçlendirilmesi anlamında hizmet etmeyecek, bu 3 ülke üzerinden ta Çin’den Londra’ya kadar Demir İpek Yolunun tekrar canlandırılması ve kesintisiz hale getirilmesi anlamında çok çok önemlidir” dedi.
“Bakü’den kalkan bir trenin Tiflis üzerinden Kars’a gelişini hep beraber şahitlik ediyoruz”
Arslan, “Biz bu projeye başından beri 3 ülke liderlerinin inançları çerçevesinde çok emek sarf ettik, halklarımızın da bu projeye olan inancını biliyoruz. Bu çerçevede geçmişte proje aşamasında iken ‘3 ülke işbirliği yapabilir mi? Böyle bir projeyi ortaya koyabilir mi? Hayata geçirebilir mi?’ tartışmaları içerisinde bugün Bakü’den kalkan bir trenin Tiflis üzerinden Kars’a gelişini hep beraber şahitlik ediyoruz. Bu test sürüşünde herhangi bir eksiklikle herhangi bir aksaklıkla karşılaşmadan geldik. Buradan Kars’a kadar daha önce trenle gitmiştik, inşallah aksaklık ve eksiklik olmadan erişmiş olacağız. Bu projeyi bugünlere getirirken Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın inancı ve destekleri çok önemliydi, Sayın Aliyev’in bu projeye olan inancı ve destekleri çok önemliydi. İkisinin dirayetine uygun olarak Gürcistan’da bu projeye gerekli desteği verince çok özel bir ürün çıktı. Öncelikle onlara sizin huzurlarınızda saygılarımızı, teşekkürlerimizi, minnetlerimizi iletiyoruz. Bu projeyi bitirme aşamasına getirdik ve bugün yol boyunca 3 ülke bakanı ve ilgili arkadaşlarla birlikte bütün süreçleri gözden geçirdik. Bugüne kadar ne yaptık, bugünden sonra ne yapmalıyız? Daha da önemlisi Dünya Projesi olan Asrın Projesi denen bu projenin işletme döneminde herhangi bir aksaklık çıkmaması, herhangi bir eksiklik olmaması ve 3 ülkenin, 3 ülke halklarının da bu projeden beklediği katma değeri oluşturması, beklediği verimi alabilmesi, beklediği faydayı sağlayabilmesi adına bütün planlamalarımızı yaptık. Arkadaşlarla üzerinden geçtik, bundan sonra da 3 ülkenin ilgililerinin işbirliği çok çok önemli. Bu işbirliği ile ilgili yoğun mesai harcamaya devam edeceğiz ve inşallah bugün test sürüşünü yapıyoruz ama yakında bu testleri bitirerek Sayın Cumhurbaşkanlarının, Sayın Devlet Başkanlarının katılımıyla bu projeyi ticari işletmeye aştığımızda bu bölgede çok önemli bir hizmeti yerine getirmiş olacağız” diye konuştu.
Bakan Arslan’dan sonra söz alan Azerbaycan Demiryolları Bakanı Cavid Grubanov, özetle şunları söyledi:
“Biz orada bütün bilgileri aldık. Bu Avrupa’da en büyük bir kilometrelik en büyük bir demiryoludur. Benim bildiğim en çok yerden geçen bir yoldur. Bu yol Avrupa’nın Asya’nın halklarını birbiri ile birleştiriyor. Bu yolun uzunluğu 10 bin kilometrelerdedir. Bu sadece Bakü’yü, Tiflis’i, Kars’ı birleştirmiyor, Londra’yı Şangay’ı ayrı ayrı ülkeleri birleştiriyor.”
Demir İpekyolu olarak da adlandırılan Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu hattında başlangıçta 1 milyon, gelecek süreçlerde ise yaklaşık 6.5 milyon yolcu taşınmasının öngörülüyor. İlk aşamada 3.5 milyon ton olan yıllık yük taşıma kapasitesinin de ilerleyen dönemlerde 15-20 milyon tona ulaşması hedefleniyor.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —