'Boşanmalar evliliğin ilk beş yılına kadar geriledi'

Prof. Dr. Levent Öztürk, Amerikalı psikologlar tarafından 'yedinci yıl kaşıntısı' olarak tanımlanan, evliliğin yedinci yılında sık görülen boşanma olayları, günümüzde evliliğin ilk beş yılına kadar geriledi.' dedi.

Genel 18.10.2019 16:21:24 0
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 18.10.2019 16:21

EDİRNE (AA) - Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Öztürk, Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde Balkan Kongre Merkezi'nde gerçekleşen 1. Uluslararası Balkan Protez-Ortez Sempozyumu'nun açılış programında "Aşkın Fizyolojisi" konulu bir sunum yaptı.

Aşkın vücuda fizyolojik etkileri, ilk görüşte aşk ve aşkın ne kadar sürdüğü gibi konulara değinen Prof. Dr. Öztürk, Amerikalı psikologlar tarafından "Yedinci yıl kaşıntısı" olarak tanımlanan, evliliğin yedinci yılında sık görülen boşanma olaylarının, günümüzde evliliğin ilk beş yılına kadar gerilediğinin gözlemlendiğini söyledi.

Boşanmalar erken yıllarda oluyor

Evliliklerde ilk yılların önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Öztürk, şöyle konuştu:

"Amerika'da 1950'li yıllarda yapılan çalışma, evliliklerde en çok boşanmanın yedinci yılda meydana geldiğini göstermiş. Psikologlar bu duruma 'yedinci yıl kaşıntısı' demiş. Bu kaşıntı günümüzde dördüncü veya beşinci yıllarda tutmaya başlıyor. Yani evlilikte 'yedinci yıl kaşıntısı' giderek daha da erken yıllara geriliyor. Evlilik kurumu açısından da niye böyle olduğunu vurgulamak lazım. Çünkü bunu aşabildiğimiz zaman, yani o yıllarda bir sıkıntı olabileceğinin farkındalığını yaşarsak bunu aşabiliriz. Böylece uzun ömürlü evliliğe sahip olabiliriz."

Öztürk, aşk konusunun yüzyıllardan beri sanatçılar, şairler ve felsefeciler tarafından ele alındığını ve aşkın insan üzerinde hem fizyolojik hem de psikolojik etkilerinin olduğunu ifade etti.

"Aşk, karşımızdaki insanla bütünleştiğimiz, her şeyiyle kabullendiğimiz bir durumdur" diyen Öztürk, aşkın üç evreden oluştuğunu ve çiftlerin aşklarının sürekliliği için birlikte yeni şeyler yaparak dopamin hormonlarını yüksek tutması gerektiğini anlattı.

Aşkın dopamin, oksitosin ve serotonin hormonlarının fazla salgılanmasına neden olduğunu vurgulayan Öztürk, şöyle devam etti:

"Çok sorulan soru aşkın ne kadar sürdüğüdür. Birinci evre 'aşık oldum' dediğimiz an. Yüksek tutku hissettiğiniz, özel hissettiğiniz an. Bu genelde kısa, 6 ay sürüyor. Bu evrede stres, güvensizlik var, duygulanım dalgalanmaları oluyor. İkinci evre tutkulu aşk dönemi. Birkaç aydan 1 yıla kadar uzanan süre. Burada güven duyguları gelişiyor ve giderek kuvvetleniyor. Duygusal dengesizlikler giderek düzeliyor ve çiftler birbirine bağlanıyor. Üçüncü evre, arkadaşça aşk."

Tutkulu aşkın birkaç yıl sürdüğünü ve bir çeşit sevgiye dönüştüğünü dile getiren Öztürk, "Yine bu evrede oksitosin yüksek seyrediyor. Ne yazık ki bütün ilişkiler bu evreye ulaşamıyor. Peki aşkı korumak için ne yapmak lazım? Sadece birlikte yeni bir şeyler yapmak gerekiyor. Birlikte yogaya başlayın, yemek kursuna gidin, böylece dopamin seviyeniz yüksek seyretsin." ifadelerini kullandı.

Türkiye, Romanya, Bulgaristan, Sırbistan, Kosova, Yunanistan ve Bosna Hersek'ten 20 konuşmacının yer aldığı sempozyum yarın sona erecek

Muhabir: Gökhan Zobar

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Sarıkamış’ta ’Uluslararası FIS Sarıkamış CUP’ heyecanı sürüyor


Van Spor

Yaygın beldesine sentetik çim yüzeyli futbol sahası yapılacak


Van Spor

Fenerbahçe Başkanı Sadettin Saran Gözaltında: Saç Örneklerinde Uyuşturucu Pozitif Çıktı


Van Spor

Muşspor’dan golcü transferi


Van Spor

24 Erzincanspor’da denetim süreci bakanlık aşamasında


Van Spor

Iğdır FK - Aliağa FK maçının ardından


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Iğdır FK: 2 - Aliağa FK: 2


Van Spor

Malatya’da badminton ve futsal il şampiyonları kupalarını aldı


Van Spor

Fenerbahçe, 20 Yıl Sonra Bir İlki Başardı: Süper Lig'in İlk Yarısını Namağlup Kapattı!


Van Spor

Elazığlı Elif Reyyan eskrimde Türkiye şampiyonu


Van Spor

Fenerbahçe'ye 90+1 darbesi! Beşiktaş, Kadıköy'de uçuşa geçti


Van Spor

Elazığspor’da kaleci Muammer’e kulüp bulması için izin verildi


Van Spor

Dostluk Maçı: Elazığspor U16: 2 - Beşiktaş U16: 1


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a top toplayıcı cezası


Van Spor

Sarıkamış’ta Uluslararası FIS Sarıkamış Cup başladı


Van Spor

Sokak basketbolu Hakkâri’de nefes kesti


Van Spor

Hakkâri’de kurumlar arası basketbol heyecanı başladı


Van Spor

Tarihi 7 Gollü Düello! Gençlerbirliği, Trabzonspor'u 4-3 Mağlup Etti


Van Spor

Erzincan, Siyah Kuşak ve Dan Terfi Sınavına ev sahipliği yaptı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - İskenderunspor: 3


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ