Bolivya'da Evo Morales hakkında yeni dava

Bolivya'da 20 Ekim 2019'da düzenlenen ve eski Devlet Başkanı Evo Morales'in istifasıyla iptal edilen genel seçimlerde, 'usulsüzlük' yapıldığı gerekçesiyle Morales hakkında dava açıldı.

Genel 19.02.2020 23:54:34 0
Bolivya
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 19.02.2020 23:54

Bolivya Haber Ajansındaki (ABI) habere göre, Başsavcı Juan Lanchipa, 20 Ekim 2019'daki seçimleri kaybeden Devlet Başkanı adayı Carlos Mesa'nın Sucre Başsavcılığından, Morales hakkındaki davanın genişletilmesini talep etmesi üzerine başsavcılığın yaptığı teknik analizin ardından seçimlerde usulsüzlüğe dair davanın işleme konulduğunu belirtti.

Lanchipa, davada Morales'in yanı sıra eski Devlet Başkanı Yardımcısı Garcia Linera ve Morales'in dönemindeki bazı bakanların adının geçtiğini aktardı.

Morales'in senatör adaylığı belirsizliğini koruyor

Öte yandan, Morales'in 3 Mayıs'ta düzenlenecek genel seçimlerde senatör olarak aday gösterilmesi, Bolivya'da tartışmalara neden oldu.

Bolivya basınında çıkan ve Morales'in daha önce liderliğini yaptığı Sosyalizm Hareketi Partisi'ne (MAS) yakın kaynaklara dayandırılan haberde, Morales'in seçimlere Cochabamba eyaletinden senatör adayı olarak katılmasının Yüksek Seçim Mahkemesince (TSE) iptal edildiği iddia edildi.

MAS'ın Twitter hesabından yapılan açıklamada, Morales'in istifasının ardından göreve gelen Jeanine Anez hükümetinin, MAS'ın adaylarının seçime katılamamasını istediğine ve TSE'nin geçici hükümet yararına politik kararlar aldığına yer verdi.

TSE Başkanı Salvador Romero, düzenlediği basın toplantısında, aralarında Morales'in de bulunduğu birçok kişinin adaylığının analiz sürecinde olduğunu ve adaylığı iptal edilen kişilerin en kısa zamanda açıklanacağını belirtti.

Morales'in avukatlarından Gustavo Ferreyra, Twitter'dan yaptığı açıklamada, Morales'in senatör adayı olabilmesi için bütün belgelerinin tam olduğunu vurguladı.

Morales, bu ayın başında adaylık başvurusu yapması için vekalet verdiği avukatının tutuklanmasının ardından, seçimlerde aday olması için gerekli belgelerin hükümet yetkililerince kaybedildiğini savunmuştu.

Bolivya'daki kriz

Bolivya'da 20 Ekim'deki tartışmalı seçimleri ilk turda kazanan Evo Morales, hile iddialarıyla sokaklara çıkan muhaliflerin şiddet eylemlerine dönüşen protestoları, polisin isyanı ve ordunun çağrısının ardından 10 Kasım'da istifa etmiş ve önce siyasi sığınma sağlayan Meksika'ya ardından da 12 Aralık 2019'da Arjantin'e gitmişti.

Bolivya Çok Uluslu Yasama Meclisinin üst kanadı Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı muhalif Jeanine Anez'in devlet başkanlığı görevine getirildiği ülkede, çoğunluğu yerlilerden oluşan Anez karşıtları, günler süren protestolar düzenlemişti.

Güvenlik güçlerinin protestoculara müdahalesi sırasında 30'dan fazla kişinin hayatını kaybettiği gösteriler nedeniyle Morales hakkında aralık 2019'da "ayaklanma, terörizm ve terörizmin finansmanı" suçlarından yakalama kararı çıkarılmıştı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Fenerbahçe Başkanı Sadettin Saran Gözaltında: Saç Örneklerinde Uyuşturucu Pozitif Çıktı


Van Spor

Muşspor’dan golcü transferi


Van Spor

24 Erzincanspor’da denetim süreci bakanlık aşamasında


Van Spor

Iğdır FK - Aliağa FK maçının ardından


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Iğdır FK: 2 - Aliağa FK: 2


Van Spor

Malatya’da badminton ve futsal il şampiyonları kupalarını aldı


Van Spor

Fenerbahçe, 20 Yıl Sonra Bir İlki Başardı: Süper Lig'in İlk Yarısını Namağlup Kapattı!


Van Spor

Elazığlı Elif Reyyan eskrimde Türkiye şampiyonu


Van Spor

Fenerbahçe'ye 90+1 darbesi! Beşiktaş, Kadıköy'de uçuşa geçti


Van Spor

Elazığspor’da kaleci Muammer’e kulüp bulması için izin verildi


Van Spor

Dostluk Maçı: Elazığspor U16: 2 - Beşiktaş U16: 1


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a top toplayıcı cezası


Van Spor

Sarıkamış’ta Uluslararası FIS Sarıkamış Cup başladı


Van Spor

Sokak basketbolu Hakkâri’de nefes kesti


Van Spor

Hakkâri’de kurumlar arası basketbol heyecanı başladı


Van Spor

Tarihi 7 Gollü Düello! Gençlerbirliği, Trabzonspor'u 4-3 Mağlup Etti


Van Spor

Erzincan, Siyah Kuşak ve Dan Terfi Sınavına ev sahipliği yaptı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - İskenderunspor: 3


Van Spor

25 Mart Spor liderlik koltuğuna oturdu


Van Spor

Elazığlı sporcu Türkiye 3’üncüsü oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ