BM, Kaşıkçı cinayeti Özel Raportörü Callamard'ın Suudi yetkili tarafından ölümle tehdit edildiğini doğruladı

OHCHR Sözcüsü Colville, 'Agnes Callamard'ı hedef alan tehditle ilgili The Guardian haberinde yer alan detayların doğru olduğunu teyit edebilirim. Tehdit yapıldıktan sonra OHCHR Callamard'ın kendisini bilgilendirdi.' değerlendirmesinde bulundu.

Genel 25.03.2021 18:17:30 0
BM, Kaşıkçı cinayeti Özel Raportörü Callamard
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 25.03.2021 18:17

CENEVRE (AA) - Birleşmiş Milletler (BM), gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetini soruşturan BM Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard'ın, Suudi yetkili tarafından ölümle tehdit edildiği doğruladı.

23 Mart'ta İngiliz The Guardian gazetesine bir değerlendirmede bulunan Callamard, Ocak 2020'de üst düzey bir Suudi yetkilinin, İsviçre'nin Cenevre kentindeki bir toplantıda, kendisi hakkında, "dizginlenmemesi durumunda ilgilenileceğini" söylediğini aktarmıştı.

Bu bilgiyi kendisine bir meslektaşının verdiğini aktaran Callamard, ifadenin nasıl algılandığı sorulduğunda, "Bir ölüm tehdidi. Böyle anlaşıldı." ifadesini kullanmıştı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) Sözcüsü Rupert Colville, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Özel Raportör Callamard'ın Suudi yetkili tarafından tehdit edildiğini teyit etti.

Sözcü Colville, "Agnes Callamard'ı hedef alan tehditle ilgili The Guardian haberinde yer alan detayların doğru olduğunu teyit edebilirim. Tehdit yapıldıktan sonra OHCHR Callamard'ın kendisini bilgilendirdi." değerlendirmesinde bulundu.

Colville, OHCHR'nin olaya ilişkin BM Cenevre Ofisi güvenlik birimini de bilgilendirdiğini aktardı.

Dönemin BM İnsan Hakları Konseyi Başkanı Avusturyalı Elisabeth Tichy-Fisslberger'in de tehdide ilişkin haberdar edildiğini belirten Colville, Tichy-Fisslberger'in de tehditle ilgili yetkililere bilgi verdiğini bildirdi.

Başkonsolosluktan bir daha çıkamamıştı

BM Raportörü Callamard'ın Haziran 2019'da yayımlanan raporunda, "Kaşıkçı'nın öldürülmesi, Suudi Arabistan devletinin sorumlu olduğu yargısız bir infazdır." ifadesine yer verilmişti.

ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğünün geçen ay yayımlanan raporunda da "Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın, Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın, Türkiye'nin İstanbul kentinde yakalanması ya da öldürülmesine yönelik operasyonu onayladığı sonucuna ulaştık." açıklamasında bulunulmuştu.

Cemal Kaşıkçı, evlilik işlemleri için 2 Ekim 2018'de Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğuna girmiş ve bir daha buradan çıkamamıştı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Bingöllü milli atlet maratonda birinci oldu


Van Spor

Serkan Özbalta: "Beni memnun eden şey oyuncuların pes etmemesiydi"


Van Spor

Elazığ’da amatör maçta kavga


Van Spor

Sefer Yılmaz "Üst sıralardaki yerimizi korumak istiyoruz"


Van Spor

U14 Türkiye Şampiyonası’nda Malatya’yı Doğanşehir Belediyespor temsil edecek


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 2 - Bodrum FK: 2


Van Spor

Elazığ’da 4 branşta müsabakalar sona erdi


Van Spor

Elazığspor’dan olaylara ilişkin açıklama


Van Spor

Hakkari’de karlar üzerinde ilk adımlar


Van Spor

Güreşte Elmira Yasin Türkiye Şampiyonu oldu


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 4 - İnegölspor: 2


Van Spor

Karslı atletler Avrupa Kros Şampiyonası’nda altın madalya için koçacak


Van Spor

TFF, Yeni Malatyaspor’u hükmen mağlup saydı


Van Spor

Malatya’da spor tesislerinin hizmet kalitesi değerlendirildi


Van Spor

Erzurum’da Basketbol hakem kursu açıldı


Van Spor

Malatya Büyükşehir’den amatöre 43 milyonluk yatırım


Van Spor

Ağrı’da taekwondo çalışmaları geleceğin sporcularını yetiştiriyor


Van Spor

Oltulu liseliler bilek güreşinde rakiplerine geçit vermedi


Van Spor

Sakaryasporlu Kaleci Yunus Emre Tekoğul'un "İlla Ki Gol Yerim Ben" Mesajlarıyla Tutuklanması Şike Soruşturmasını Alevlendirdi


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı, deplasmandan galibiyetle ayrıldı


Van Spor

Teknik Direktör Adem Çağlayan: "Kötü günler geride kalacak"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ