Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Kadın ve Genç Girişimleri Destekleme Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (BEKGEM) tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle bir etkinlik düzenlendi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program açılış konuşmalarıyla devam etti. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayarak konuşmasına başlayan BEKGEM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hatice Kızıltaş, 8 Mart’ın kadınların toplum içinde karşılaştıkları zorlukları ele almak için iyi bir fırsat olduğunu söyledi. Bu tür kavramların bir güne sığdırılmasının çoğu insan için sembolik olarak görülmesine rağmen, 8 Mart gibi tarihlerin farkındalık oluşturmak için önemli bir fırsat olduğunu belirten Kızıltaş, şunları söyledi:
“Bizler kadın ve erkeklerin bir bütünün iki eşit yarısı olduğuna inanan bir gelenekten gelmekteyiz. Cinsiyetler arası adaleti savunan bir dinin mensuplarıyız. Özgüveni yüksek, cesur ve eğitimli kadınların; spordan sanata her alanda sayısının artması, şüphesiz ülkemizi daha gelişmiş bir seviyeye çıkartacaktır. Gelecekte kadınların daha iyi yerlerde olmasını ümit ederek, dünyanın dört bir yanında haksızlığa karşı mücadele eden kadınların mücadelelerini yürekten destekliyorum.”
Afrin şehitlerini anarak konuşmasına başlayan BEÜ Rektör Prof. Dr. Erdal Necip Yardım ise, tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı. Programın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Rektör Yardım, kadın haklarının konuşulduğu bugünlerde ne yazık ki dünyada yaşanması kesinlikle tasvip edilmeyecek olayların yaşandığını ifade etti. Suriye’de özellikle kadın ve çocukların dünyanın gözü önünde olmaması gereken şeyleri yaşadığını aktaran Rektör Yardım, “Menfaatlerin savaşında maalesef kadın ve çocukların kurban edildiğini görmekteyiz. Bugün maalesef Myanmar, Suriye gibi savaşın yoğun yaşandığı ülkelerde binlerce kadın ve çocuğun zulme, istismara ve benzeri utanç verici uygulamalara maruz kaldığını görüyoruz. Özellikle Suriye’de savaşın başladığı günden bu yana, Esad rejimi tarafından hapse atılan kadın sayısı 14 bin civarında iken, bunların yedi bine yakını halen cezaevlerinde tutulmaya devam ediyor. Ne yazık ki bu hapishanelerde utanç verici hadiselerin yaşandığını biliyoruz. Bu haksızlık ve zulüm karşısında sessiz duranların utanması gerekir. Kadın cinayetleri veya kadın ve çocukların yok edildiği bir dünya, yaşanılacak bir dünya olamaz. Ne diyordu bizim Peygamberimiz, ‘Cennet annelerin ayakları altındadır.’ Cenneti annelerin ayaklarının altına seren bir dinin mensupları olarak kadınlara zulüm edilmesi, kadınların yok sayılması, taciz gibi hadiselere maruz bırakılmasına asla seyirci kalamayız. Ne inancımız buna müsaade eder, ne de gönlümüz. Bu duygu ve düşüncelerle yaşamımızın doğumdan ölüme kadar her anında varlıklarıyla onurlandığımız, ihtiyacımız olduğunda desteklerini esirgemeyen, eğiten, yetiştiren, bizi biz yapma yolunda yüreklerindeki sevgi ve şefkati karşılıksız veren fedakâr tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyor; kadının ezilmediği, istismara uğramadığı bir hayat diliyorum” şeklinde konuştu.
Program, Rektör Yardım’ın konuşmasının ardından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün toplumdaki yeri ve önemini anlatmak üzere kürsüye çıkan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Kadın Hizmetleri Birim Sorumlusu Sosyolog Ezgi Dural’ın konuşmasıyla devam etti. Sosyolog Dural, 8 Mart’ın insanlar için bir hak arama ve hatırlama günü olduğunu belirtti.
Programın devamında “Bacıyan-Rum” konulu sunumunu yapan Öğretim Görevlisi Sema Özdemir, tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı. Bacıyan-Rum’un Anadolu’daki ilk kadın örgütlenmesi olduğunu ifade eden Özdemir, bu örgütlenmenin tarihi sürecini anlattı.