Bir asırdır doğal yönetmelerle çeltik üretiyorlar

Bitlis'te, bir asrı aşkın süredir yaklaşık 500 dönüm arazide doğal yöntemlerle ve imece usulüyle çeltik ekimi yapılıyor.

Genel 25.05.2019 15:03:39 0
Bir asırdır doğal yönetmelerle çeltik üretiyorlar
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 25.05.2019 15:03

BİTLİS (AA) - Bitlis'in Hizan ilçesine bağlı Karbastı köyü ve mezralarında, bir asrı aşkın süredir doğal yöntemlerle çeltik ekimi yapılıyor.

İlçeye 20 kilometre uzaklıkta bulunan ve ılıman iklim yapısında birçok sebze ve meyve çeşidinin yetiştirildiği Karbastı köyünde vatandaşlar, yaklaşık 500 dönümde köyün eski adını taşıyan Kursunç pirinci ekiyor.

Her yıl mayısta çeltik ekmek için sabah saatlerinde tarlaların yolunu tutan çiftçiler, akşama kadar yalın ayakla çalışarak, dizlerine kadar gömüldükleri çamurlardan havuzlar oluşturup içini su ile dolduruyor.

Ramazan ayında yaşadıkları tüm zorluklara rağmen imece usulüyle çamurlu tarlalarda çalışan çiftçiler, su dolu havuzlara "Kursunç pirinci" olarak bilinen çeltik tohumlarını ekerken türkü de söylüyor.

Atadan kalma yöntemlerle herhangi bir ilaçlama yapılmadan üretilen çeltik, çiftçilerin en önemli geçim kaynakları arasında yer alıyor.

"Diğer pirinçlerden çok kaliteli"

Hizan Ziraat Odası Başkanı Erkan Durmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karbastı köyü ve bağlı 9 mezrada yaklaşık 500 dönümde asırlardır çeltik ekimi yapıldığını söyledi.

Üretilen çeltiğin ülke geneline pazarlandığını vurgulayan Durmaz, şöyle konuştu:

"Köylüler isteyenlere kendi imkanlarıyla çeltiği ulaştırıyor. Tüketicilerin beğendiği çeltik, organik ve tamamen doğal bir ortamda yetiştiriliyor. Köylülerimiz için de büyük bir gelir kaynağı. Tarihi bilinmemekle beraber 100 yıldan fazladır üretim yapılmakta. Hep aynı kalitede ürün elde ediliyor. Çünkü üretimde ilaç kullanılmıyor. Yerli tohumdan üretilen esmer renkli ve iri taneli pirincimiz, diğer pirinçlerden çok kaliteli."

Çiftçilerin pirinçleri oluşturdukları havuzlarda sulak alanda ürettiklerini aktaran Erkan Durmaz, "İçi su dolu havuzlar yapıldıktan sonra pirinç ekimi yapılıyor. Ekiminden hasadına kadar büyük bir emek sarf ediliyor ama çiftçiler bunu zevkle yapıyor. 500 dönümde elde edilen pirincin yaklaşık 250 tonu iç piyasaya satılıyor." ifadelerini kullandı.

"Ekiminde çok zorluk çekiyoruz"

Eski Karbastı köyü muhtarı Feyat Tuz ise tadı ve lezzetiyle meşhur Kursunç pirincinin ekimine başladıklarını belirtti.

Pirincin tamamen organik üretildiğini anlatan Tuz, "Ankara, İstanbul, Adana ve Manisa ile değişik il ve ilçelere pirinç gönderiyoruz. Organik olduğu için rağbet görüyor. Ekiminde çok zorluk çekiyoruz. Oruç tutmamıza rağmen imece usulüyle zorluklar içinde ekim yapıyoruz. Tanesi iri ve esmer olan pirincimiz çok kaliteli." dedi.

Çeltik ekenlerden Musa Tuz ise sabah 08.00'den itibaren su içinde çamurdan havuz oluşturduklarını belirterek, "Akşama kadar suyun içinde pirinç ekimini yapıyoruz. Organik olan pirincimizin tadı çok güzel. Doğal olduğu için herkes bu pirinçten istiyor. İsteyen herkese gönderiyoruz." diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor üst üste 2. kez kazandı


Van Spor

Elazığ Valisi Hatipoğlu, iftarda gençlerle buluştu


Van Spor

İstanbul Doğa Sporları Kulübü’nden Süphan Dağı’na kış tırmanışı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Şanlıurfaspor: 0


Van Spor

24Erzincanspor yönetimi iftarda basınla buluştu


Van Spor

Deniz Çınar Doğan taekwondoda Türkiye 3’üncüsü


Van Spor

Elazığ’da amatör maçlar ertelendi


Van Spor

Elazığ’da basketbol bölge şampiyonası sona erdi


Van Spor

Avrupa ve dünya şampiyonu Erivan Barut, mezun olduğu okulda öğrencilerle buluştu


Van Spor

Elazığspor’dan 17 Yaş altı taraftarlara ücretsiz bilet


Van Spor

Elazığ’dan 4 büyük başarı


Van Spor

Erzurum GSK araç filosunu güçlendiriyor


Van Spor

Elazığspor - Şanlıurfaspor maç biletleri satışta


Van Spor

Elazığ’da suda nefes kesen mücadele sona erdi


Van Spor

Fenerbahçe, Kasımpaşa Maçında 90+11'de Yıkıldı! Zirve Fırsatı Kaçtı


Van Spor

Çakmur’dan stadyum açıklaması


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri galibiyetle başladı


Van Spor

Beşiktaş, Göztepe'yi Farklı Geçerek Süper Lig'de Puanını 3'e Çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Serikspor maçının ardından


Van Spor

Kars 36 Spor: 2 Doğubayazıt Spor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - 68 Aksaray Belediyespor: 1


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ