Bilişim sektöründe 9,4 milyar liralık yatırım

Türkiye'de bilişim sektöründe faaliyet gösteren işletmeciler. 2018 yılında 59 milyar lira gelir elde ederek 9,4 milyar liralık yatırım gerçekleştirdi.

Genel 16.11.2019 14:44:40 0
Bilişim sektöründe 9,4 milyar liralık yatırım
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 16.11.2019 14:44

ANTALYA (AA) - Kamu Bilişimcileri Derneği tarafından düzenlenen, Anadolu Ajansının (AA) global iletişim ortağı olduğu, "4. Kamu Bilişim Zirvesi"nde ikinci gün panelleri başladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Haberleşme Genel Müdür Yardımcısı Onur Gencel, Kundu turizm merkezinde "Kamuda dijital dönüşüm" sloganıyla gerçekleştirilen zirvede yaptığı sunumda, verilerin ülkenin gelişmesi ve kalkınması için önemli olduğunu söyledi.

Bilgi ve yüksek teknolojinin kullanımının hiç olmadığı kadar üretimin odağına yerleştiğine işaret eden Gencel, bu teknolojilerin ekonomik ve sosyal hayatta önemli değişimler oluşturduğunu ifade etti.

Dünyada 5 milyara yakın telefon, 4 milyar 300 milyon da internet kullanıcısının olduğuna değinen Gencel, dünyadaki veri havuzunun yüzde 90'ının sadece son üç yılda ortaya çıktığını bildirdi.

Gencel, bu istatistiklerin siber güvenlik, büyük veri, yapay zeka, blok zinciri gibi teknolojilerin öneminin artacağına işaret ettiğini kaydetti.

Türkiye'nin Karayolları Genel Müdürlüğünce 1960 yılında bilgisayar kullanımıyla başlayan dijitalleşme yolculuğunun, son yıllarda bilgisayar teknolojisinin toplumun her kesimi tarafından gündelik hayatının vazgeçilmez bir parçası haline geldiğini belirten Gencel, şunları söyledi:

"Ülkemiz de kamu kurumları hizmetlerini elektronik ortamda farklı internet sistemleri üzerinden sunmaya başladı. Potansiyeli oldukça yüksek olan ülkemizde elektronik haberleşme sektörüne ilişkin çarpıcı istatistiklerimiz var. Türkiye'de işletmecilerimiz 2018 yılında 59 milyar lira gelir elde ederek 9,4 milyar liralık yatırım gerçekleştirdi. 2G, 3G ve 4,5G mobil hizmetlerinde abone sayımız 80 milyonu aştı. Makineler arası iletişim için kullanılan cihaz modülü sayısı 2018 yılı sonunda 5,2 milyona ulaştı."

Gencel, 5G teknolojisinin dijital ekonomiye yeni bir boyut açacağını söyleyerek, 2025 yılında dünya genelinde gerçekleşecek iletişimin sadece yüzde 10'unun insanlar arasında olacağının belirtildiğini ifade etti. Gencel, "Türkiye olarak 5G teknolojisini ilk kullanan ülkelerden birisi olmak yönünde vizyonumuzu kararlılıkla ortaya koyduk, bu konuda ciddi çalışmalar yürütmekteyiz. 5G teknolojilerini mümkün olan en yüksek ölçüde yerli ve milli imkanlarla üretmeyi hedefliyoruz." diye konuştu.

Dijital dönüşümün başarıyla gerçekleştirilmesi ve sürdürülebilmesi için siber güvenliğin hayati bir önem arz ettiğini anlatan Gencel, ülke olarak da bu bilinçle Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezinde çalışan binin üzerindeki ekip ile 7-24 çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Gencel'in konuşmasının ardından "Kamuda başarılı dönüşüm hikayeleri" paneli gerçekleştirildi.

Muhabir: Süleyman Elçin

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Furkan Akar: "Hedefim ülkemi en iyi şekilde temsil etmek""


Van Spor

Turgut Özal Gençlik Merkezi’nin temeli atıldı


Van Spor

Elazığspor’da hazırlıklar başlıyor


Van Spor

Şampiyon taekwondocular ödüllendirildi


Van Spor

Hakemler iftar yemeğinde buluştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi sporcularından dünya arenasında çifte gurur


Van Spor

Milli sporcu Furkan Akar çiçeklerle karşılandı


Van Spor

Elazığspor’da 3 gün izin


Van Spor

Elazığ, trıatlonda yeni bir döneme ev sahipliği yaptı


Van Spor

Ardahan Kura Kadın Futbol Takım’ının yeni başkanı Songül Çelik oldu


Van Spor

Süphan Dağı tırmanışına tipi ve kar engeli


Van Spor

Kars’ta "Kadınlar Satranç İl Birinciliği Turnuvası" tamamlandı


Van Spor

Beşiktaş, Gençlerbirliği'ni 2-0 Mağlup Etti: Orkun Kökçü ve Olaitan Farkı Yarattı


Van Spor

Elazığspor son 5 maçından 13 puan çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Hatayspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 3 - Hatayspor: 0


Van Spor

Kopspor maçı ertelendi


Van Spor

Bitlisli taekwondocu Nurcihan Ekinci’nin hedefi 2032 Paralimpik Oyunları


Van Spor

Furkan Akar’dan tarihi madalya


Van Spor

Zirvede fark açılıyor! Galatasaray 10 kişilik Başakşehir'e fark attı


Van Spor

Rize'yi tek golle geçtiler! Karadeniz derbisi Trabzonspor'un!


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ