BEÜ'nün DAKA destekli 'Hızlı Okuma' projesi kabul edildi

Bitlis Eren Üniversitesi’nin (BEÜ) Hizan Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Esra Dursun tarafından hazırlanarak Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’na (DAKA) sunulan “Hızlı Okuma” projesi kabul edildi.

Genel 20.01.2018 09:07:48 0
BEÜ
Tarih: 01.01.0001 00:00

Bitlis Eren Üniversitesi’nin (BEÜ) Hizan Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Esra Dursun tarafından hazırlanarak Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’na (DAKA) sunulan “Hızlı Okuma” projesi kabul edildi.


Üniversitedeki 30 akademik ve idari personeli kapsayan proje ile anlayarak hızlı okumanın geliştirilmesi ve okuma hızının iki katına çıkarılması amaçlanıyor. DAKA tarafından kabul edilen “Hızlı Okuma” projesi ile ilgili bilgi veren BEÜ Hizan Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Esra Dursun, “Proje ile görsel algılama kapasitesini yükseltmeyi, kelime hazinesini geliştirmeyi, eski okuma alışkanlıklardan kurtulmayı, konsantrasyonu arttırmayı, okuma sırasında iç sesi susturarak gözle okumayı sağlamayı, 5N 1K tekniğini okuma üzerinde uygulamayı, göz atma tekniğini geliştirmeyi, kitap ve bilimsel yayın okuma sayısını arttırmayı, beyin lobunun iki taraflı gelişimini sağlayarak kapasite artışına neden olmayı ve son olarak sütun tarama tekniğinin öğretilmesi bu sayede de anlayarak hızlı okumanın geliştirilmesi ve okuma hızının iki katına çıkarılmasını amaçlıyoruz” dedi.


Anlayarak hızlı okumanın önemi ve gerekliliği ile ilgili de bilgi veren Öğretim Görevlisi Esra Dursun, “Kitap okumanın gereğini bilen bir insan için, hızlı okumanın da neden gerekli olduğu bellidir. Çünkü kitap okuyan bir insan, sürekli bir şeyler öğrenme ve kendini geliştirmenin peşindedir. O, sürekli ve hızlı bir şekilde gerekli bilgilere ulaşmak ve kendini geliştirmek ister. Günümüz dünyasında bilim ve tekniğin hızla gelişmesi, insanların işlerini kolaylaştırıyor gibi görünse de çağımızın değişen şartları insanın üzerindeki yükü, yükün niteliğini değiştirerek artırmaktadır. Bundan dolayı da insan, az zamanda çok iş başarmak zorunda kalmaktadır. Okunması gereken yazıların çokluğu, zamanın azlığı insanları daha hızlı okuyabilmek için bilimsel araştırmalar yapmaya itmiştir. Okuma hızı, bilimsel yöntemle artırılabilir. Çünkü okuma hızı üzerinde çalışma yapılırsa elde edilecek bir beceridir. Hızlı okuma, sonradan kazanılan davranışlar arasında yer alır. Hızlı okuma kişilerin çabukluk, kavrama ve öğrenme yeteneklerini geliştirerek, daha önceki okuma süresine kıyasla, dakikada okudukları kelime sayısını ve anlama düzeylerini artırmaları demektir. Özellikle akademisyenlerin anlayarak hızlı okumaya ihtiyacı kurumsal gelişmişliğe katkı açısından diğer meslek gruplarından daha fazla olduğu için üniversite içerisinde bu eğitimin verilecek olması üniversitenin kalitesini bir üst düzeye çıkartacaktır. Bir ülkede üniversitelerin gelişmişlik düzeyi ne kadar artarsa bu gelişmişlik düzeyine bağlı olarak oradan mezun olan öğrencilerin kalifiyeliği o kadar artacaktır. Bir akademisyenin gerek bilimsel çalışmalarında gerek bir üst düzeye çıkabilmek için doktora ve tez çalışmalarında okumanın önemi ve zamandan sağlayacağı tasarruf asla göz ardı edilemeyecek bir gerçektir. Bu sebeple projemiz son derece önemli bir projedir. Bu vesile bu projenin hazırlanma aşamasında bizlerden hiçbir zaman desteklerini esirgemeyen başta Rektörümüz Erdal Necip Yardım’a ve üniversite yönetimimize, ayrıca DAKA Bitlis ve Van Proje Ofislerine katkılarından dolayı çok çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 


Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

ÖTEKİ GÜNDEM

Bosna'nın Özgürlük Sembolü Aliya İzzetbegoviç: Bağımsızlık Mücadelesinin Yıl Dönümünde Anıyoruz


Öteki Gündem

Simpsonlar Trump'a yönelik suikast girişimini de bildi mi? Trump Suikastını Öngörmüşler mi?


Öteki Gündem

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem