Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, kentte görev yapan din görevlileri ile bir araya geldi.
Toplumun her kesimi ile belirli periyotlarda buluşan Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, son olarak din görevlileri ile bir araya gelerek görev süresi içerisinde yapılan çalışmalarla ilgili bilgilendirdi. Haftanın ilk mesai gününe yoğun bir tempo ile başlayan Başkan Asya, İl Müftülüğünü ziyaret ederek, din görevlilerine yönelik aylık düzenlenen toplantıya katıldı. İl Müftüsü Alettin Bozkurt başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda konuşan Başkan Asya, uzun yıllar il müftülüğünde görev yaptığını, belediye başkanlığı görevini devraldıktan sonra da gönül bağının devam ettiğini söyleyerek, 4 yıl içerisinde Muş’a kazandırılan yatırımları anlattı. Asya, “Diyanet camiasında bu memlekette kanaat önderliği yapma mesafesinde olan hocalarımla on dokuz yıl çalışmış ve daha sonra da bir hizmet icra etmek üzere başka bir kulvara gitmenin sorumluluğunu hep yaşadım ve yaşamaya da devam ediyorum. Yapacağım iyi çalışmalarda onura olacağınızı kötü şeylerde ise başınızın eğileceğini çok iyi biliyorum ve buna göre hareket ediyorum. 4 yıllık görev sürem içinde bu hassasiyetimi göz önünde bulundurarak Muş halkına hizmetkarlık yapıyorum” dedi.
Bugüne kadar yapılan ve yapılması planlanan çalışmalarla ilgili bilgi veren Başkan Asya, “Biz göreve geldiğimizde bu şehrin eksik ve aksaklıklarını tespit ederek çalışma programımızı belirledik. Bu çerçevede kısa, orta ve uzun vadede yapacaklarımızın değerlendirmesini yaptık. Aklı başında bir program yaparak bu memleketin kendi kaynaklarını kendi hizmetinde kullanmanın hesabını yaptık. Muş Belediyesi olarak hep bir gününü önceki günle yarışır hale getirdik. Bütçe oluşturarak proje yaptık. Bugüne kadar kendi öz kaynaklarımızın yanı sıra Bakanlıklarla yaptığımız çalışmalar neticesinde birçok projemizi hayata geçirdik. Özellikle Karni Deresi ve Çar Çayı’nın ıslah edilmesi için acil eylem planı oluşturduk. Dönemin Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın destekleri ile Karni Deresi Rekreasyon Projesini başlattık. 86 bin metrekare üzerine kafeteryasıyla, restoranlarıyla, camisiyle, anfi tiyatrosuyla, yürüyüş parkurlarıyla, spor kompleksleriyle, çocuk oyun alanlarıyla, WC ve büfeleriyle bir bütün olarak Muş’un en büyük sosyal aktivite merkezini kurmayı başardık” ifadelerini kullandı.
Muş’un tarım ve hayvancılık şehri olduğunu anımsatan Başkan Asya, “Kısa bir sürede hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın tüm ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde bir hayvan pazarının yapımını tamamlayarak hizmete açtık. Bunun yüzde 40’ını DAKA desteğiyle yüzde 60’ını da belediyenin kendi öz kaynakları ile yapmış olmanın sevincini yaşadık. Yine aynı zamanda 25 dönüm üzerine içinde soğuk hava deposu, mescit ve idari binalarıyla sebze halimizi aynı şekilde bir kısmını Kalkınma Bakanlığımızın desteğiyle projelendirerek bitirdik. Esnafımızı mağdur etmeden yeni tesiste şu an halkımıza hizmet veriliyor. Sokak hayvanlarının rehabilitesi ve barınması için hayvan bakımevini kurarak hizmete başlattık. Yine park bahçe alanında önemli çalışmalar yaptık. Kent genelindeki boş alanları vatandaşlarımızın kullanabileceği yeşil alanlar yaparken, bunlara verdiğimiz isimlerle kendi değerlerimizi de ihmal etmedik. Bu kapsamda Ahmed-i Hani, Müftü Mehmet Çağlayan, Şeyh Şükrü Efendi, Vali Feridun Gültekin, Köse Hoca, Mehmet Zeki Ökmen parklarımızı yaparak halkımızın hizmetine sunduk. Planlamasını yaptığımız Ahmed-i Hani Parkı 2. etabı, Göletli Park, 2023 Hatıra Ormanı, Kent Meydanı ve Hürriyet Park projesi ile ihtiyaç duyulan yeşil alan kapasitesini iyi bir seviyeye getirmiş olacağız” şeklinde konuştu.
Katı atıklarla ilgili yapılan çalışmayı anlatan Başkan Asya, “Bugüne kadar atıklar hep vahşi depolama sistemi ile depolanıyordu. İlk günde bunun bu şekilde olmayacağını ve Muş’a yakışmayacağını dile getirdik ve buna çözüm üretmek adına çalışmalar yaptık. Katı atık bertaraf tesisimizi kurmak için projelerimizi hazırladık. Yer tahsisini tamamladığımız projemizi en kısa zamanda hizmete sunmayı hedefliyoruz. Ancak bu tesis faaliyete geçene kadar mevcut atıkların Bitlis Katı Atık Tesisine nakledilmesi için protokol imzaladık. Bununla beraber katı atık nakil istasyonumuzu kurduk. Nakil için gerekli araçları aldık. Yaklaşık 3 aydır katı atıklar Bitlis’e naklediliyor. Tabi şimdiki depolama yerinin de ıslahı için bir proje hazırlıyoruz. Bunu da kısa bir sürede tamamlayarak hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Muş’a yakışır bir şehirlerarası terminali yapmak da taahhütlerimiz arasındaydı. İnşaat çalışmalarında önemli bir mesafe kat edilen projenin bu yıl tamamlanarak hizmete girmesini planlıyoruz” diye konuştu.
Her mahalleye bir bilgi evi yapmayı hedeflediklerini kaydeden Başkan Asya, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Eski sebze hali ile eski semt pazarının yerine birer bilgi evi yaptık. Bu tesislerimiz şu anda aktif olarak hizmet vermekte. Her yaştan vatandaşlarımızın istifade ettiği bu tesislerimiz amacına uygun bir şekilde hizmet vermekte. Yeni Mahallemizde de aynı projemizi uyguluyoruz. Burada yapacağımız bilgi evinin ihalesini yaptık. Allah’ın izniyle bu yıl çalışma sezonun başlaması ile projemizi uygulamaya alacağız. Bununla beraber diğer mahallelerimiz de uygun yerler bulduğumuz an projemizi devam ettireceğiz. Muş’un imarı konusunda çok hassas davrandık. Çözüm noktasında çok radikal kararlar aldık. Önce plan notlarının revize edilmesi için bir karar aldık. Ardından yüksek katların belli bir sınırda tuttuk. Çarpık yapılaşmayı önlemek ve Muş’un beton yığınına dönüşmesini engellemek için ne gerekiyorsa yapacağız. Bunun yanı sıra yeni imar alanlarının açılması için çalışmalarımız devam ediyor. Bayraklı Tepe’de zemin etüdü çalışması yapıldı. Burada 300 hektarlık alanın imara açılması ve TOKİ marifetiyle Selçuklu mimarisine uygun yapıların yapılması için projelerimizi hazırlıyoruz.”
Muş’un içme ve yağmur suyu ile kanalizasyon hattının tamamını yenilemeye başladıklarını ifade eden Başkan Asya, “İlimizin en büyük sorunu olan altyapı projesini söz verdiğimiz gibi başlattık. Bu çalışma sezonunda başlatılan kazı ve döşemelerle iyi bir ilerleme kat ettik. Bu süreçte çalışmalardan kaynaklı ortaya çıkan kötü görüntüler ve tahribatlar her ne kadar bizi yıpratsa da Muş’un geleceğini kurtaracağımız için bunlara göğüs gerdik. Sizlerin desteği ile bu projemizi başarılı bir şekilde sonuçlandırarak, ilimizin en büyük sorununu ortadan kaldırmış olacağız. Altyapı çalışmaları sırasında meydana gelen tahribatları geçici çözümlerle onardık. Aynı şekilde kazı ve döşemeleri tamamlanan ana güzergahların asfaltlarını yaptık. Bu yıl geçici olarak yaptığımız cadde ve sokakları bir bütün olarak yenileyerek sizlerin hizmetine sunacağız” diye konuştu.
Muş’un içme suyu sorunu köklü bir çözüme kavuşturacaklarının altını çizen Başkan Asya, “Şehir merkezinde yaşanan su sıkıntısını ortadan kaldırıyoruz. Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile yaptığımız görüşmeler neticesinde Alparslan-2 Barajı’ndan il geneline içme suyu temini sağlanacak. Mercimekkale mevkiinde kurulacak arıtma tesisi ile şehre cazibeli su gelecek. Gerekli protokolleri imzaladık. Bu yılsonuna kadar bu projemizi de tamamlayacağız” diye konuştu.
Başkan Asya, konuşmasının ardından din görevlilerinin sorularını yanıtladı.