Balık sağımı başladı, hedef 5 milyon balık

Genel 28.06.2017 10:11:25 0
Balık sağımı başladı, hedef 5 milyon balık
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 28.06.2017 10:11
Türkiye’nin ılık su balığı üretiminde en büyük tesislerinden biri olan ve şu ana kadar 130 milyon balık üretimi yapılan Keban Barajı Su Ürünleri Şube Müdürlüğü’nde bu yıl için hedeflenen 5 milyon 100 bin yavru balık üretimi için anaç balıklardan sağım başladı.
1997 yılından itibaren yavru balık üretimine başlayan Devlet Su İşleri (DSİ) 9. Bölge Müdürlüğüne bağlı Keban Barajı Su Ürünleri Şube Müdürlüğü bünyesinde şu ana kadar 130 milyon balık üretimi gerçekleşti. 2017 yılının balık sağımının başladığı tesislerde bu yıl toplam 5 milyon 100 bin balık üretiminin gerçekleştirilmesinin hedeflendiği bildirildi. 100 dönüm alana sahip olan soğuk su ve ılık su balıklarının üretimi amacıyla düzenlenen tesiste bu yıl üretilecek balıkların 5 milyonunun pullu sazan, 100 binin ise ot sazanı olması hedefleniyor. Yıl içinde kültür, gümüş, ot sazanı, gökkuşağı alabalığı ve yayın balıklarının tam kontrollü üretiminin yapıldığı tesiste her yıl ortalama balık üretim kapasitesinin 6 milyon 210 bin civarında olduğu aktarıldı.
Keban Su Ürünleri Şube Müdürlüğü’nün 1976 yılında kurumlarının bünyesinde kurulduğunu belirten DSİ 9. Bölge Müdürü İlker Arslan, "Keban Su Ürünleri Şube Müdürlüğü su ürünleri faaliyetlerini yürütmekle görevlendirilmiş ve 1997 yılından itibaren balık üretimine başlamıştır. Mevcut tesislerimiz 536 metrekare modern üretim ünitesi 900 ile 20 bin 900 metrekare arasında değişen toplam 100 dönümlük beton ve toprak havuzlardan oluşmaktadır. Üretim tesisimizde pullu sazan, gökkuşağı alabalığı, ot sazanı ve yayın balığı üretimi gerçekleştirilmektedir" dedi.

"Türkiye’nin en büyük üretim tesislerinden birisiyiz"
Keban Su Ürünleri Şube Müdürlüğü’nün toplam balık üretim kapasitesinin 6 milyon 210 bin olduğunu aktaran Arslan, "Tesisimiz Elazığ, Van, Kars ve Erzurum Bölge müdürlüklerinde yer alan 14 ile hizmet vermektedir. Önemli olarak ise Karakaya ve Keban barajlarının balıklandırma faaliyetlerini yürütmektedir. Bu seneki hedefimiz 5 milyon adet balık üretimi gerçekleştirmek. Bugüne kadar 130 milyon adet balık üretimi gerçekleştirilmişti. Bunların 69 baraj gölü ve kurumumuz ile diğer kurumlara ait 142 adet gölete sevk edilmişti. Bu sene hedefimizdeki olan 5 milyon balığı baraj göllerinde balıklandırma faaliyetlerinde kullanmak. Ilık su balığı anlamında Türkiye’nin en büyük üretim tesislerinde birisiyiz" diye konuştu.

Balık sağımı başladı
Tesislerde yapılan sağım süreci ile ilgili bilgi veren Arslan, "Önceki yıldan itibaren bakım ve beslenmesi yapılan erkek ve dişi anaçlar seçilerek üretim binasına alınır. Burada sabit sıcaklıkta balıklarımızı bekletiyoruz. Daha sonra bunlara doğal üreme hormonu enjekte ediyoruz. Dişi anaçlarımız yaklaşık 12 saat içerisinde yumurtlamaya hazır hale geliyor. Daha sonra erkekten alınan sperm ve dişiden alınan yumurtalar plastik bir kaşıkla karıştırıyoruz. Döllenmenin daha iyi gerçekleşmesi için içine özel bir solüsyon katıyoruz. Bu solüsyonla karıştırma işlemi 2 saate yakın devam ettiriliyor. Bunların yapışmasını engellemek adına özel bir asit çözeltisiyle 20 saniye kadar yıkıyoruz ve zuger şişesine yerleştiriyoruz. Burada 3 gün sonra lavralarımız çıkmaya başlıyor. Lavralar çıktıktan sonra toprak havuzlarımıza alınıyorlar ve ekim ayı başı itibariyle 5 ile 8 santimetre büyüklüğe ulaştıkları zaman bunlar baraj göllerine salınıyor" ifadelerini kullandı.
Keban Su Ürünleri Şube Müdürlüğü Elazığ ile birlikte Malatya, Bingöl, Tunceli, Erzurum, Erzincan, Ağrı, Van, Bitlis, Muş, Hakkari, Kars, Ardahan, Iğdır illerinin yer aldığı 14 şehirdeki tatlı sular için balık üretimi gerçekleştiriyor.
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Bakan Bak, Malatya’da Şampiyonlar Kupası maçını izledi


Van Spor

Bakan Bak: "Gençler için yatırımlarımıza devam edeceğiz"


Van Spor

Okul sporlarına Aşkale ambargo koydu


Van Spor

Arıcak’ta ortaokullar arası futbol turnuvası sona erdi


Van Spor

Elazığ yeni bir spor kulübü kazandı


Van Spor

Milli hentbol heyecanı Elazığ’da


Van Spor

Voleybolda kadınlarda Erzincan Valiliği erkeklerde Milli Eğitim Müdürlüğü şampiyon oldu


Van Spor

Elazığspor’da Fuat Bavuk zirvede


Van Spor

Voleybolun kalbi Malatya’da atacak


Van Spor

Muş Lalezar Spor ilk maçında 3 puan kazandı


Van Spor

Elazığspor, Sarıgül’le 3’te 3 yaptı


Van Spor

Yeşilyurtspor son dakikalarda ya üzülüyor ya seviniyor


Van Spor

Evinde hata yapmadı! Fenerbahçe, Karagümrük engelini 2 golle geçti


Van Spor

Iğdır FK - Boluspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Boluspor: 1


Van Spor

Malatya temsilcisi Mardin deplasmanından puansız döndü


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 3 - Yeni Malatyaspor: 1


Van Spor

Erzurum Şengel Atlı Spor Kulübü finale yükseldi


Van Spor

Ardahan’ın koşan yıldızları Posof’ta parladı


Van Spor

Elazığspor ve Şanlıurfaspor’dan kardeş paylaşımlar


Van Spor

Yeşil beyazlı sevda sınır tanımıyor


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ