Balık havuzlarından çıkan suyun, topraksız tarımda verimliliği yüzde 30 artırdığı belirlendi

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi bünyesinde yapılan araştırmada, balık yetiştirilen havuzlardan çıkan suyun topraksız tarımda verimliliği ve büyümeyi yüzde 30 artırdığı tespit edildi.

Genel 27.03.2021 11:27:52 0
Balık havuzlarından çıkan suyun, topraksız tarımda verimliliği yüzde 30 artırdığı belirlendi
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 27.03.2021 11:27

İSTANBUL(AA) - İÜ Su Bilimleri Fakültesi Sapanca İçsu Ürünleri Üretimi Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde, Öğretim Üyesi Prof. Dr. Devrim Memiş koordinatörlüğünde, araştırma görevlisi Gökhan Tunçelli tarafından yürütülen projeyle balık üretim havuzlarından çıkan suyun topraksız tarımda kullanılması üzerine araştırma başlatıldı.

Sapanca'daki merkezde balık ve bitkinin birlikte yetiştirilebileceği "akuaponik" adı verilen bir besin üretim sistemi kuruldu. Tesisin bir bölümündeki havuzlarda barındırılan balıklar yemle beslendi. Buradan çıkan su, bitkiler için besin olarak kullanıldı.

Balığın suya bıraktığı besin tuzları borular yardımıyla topraksız tarım için kurulan alana ulaştırılarak bu alanda marul yetiştirildi.

Araştırmada, sadece balık yetiştirilen havuzlardan çıkan suyu kullanarak, hiçbir kimyasal gübreye ihtiyaç duymadan yapılan topraksız tarımda verimliliğin ve büyümenin yüzde 30 arttığı belirlendi.

Araştırma görevlisi Tunçelli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de uygulanan "hidroponik" de denilen topraksız tarımın, suni gübreler kullanarak yapıldığını fakat "akuaponik" sistemde bu gübreye ihtiyaç duyulmadığını söyledi.

Avrupa'da bazı ülkelerin topraksız tarım yöntemini kullandığını belirten Tunçelli, "Topraksız tarım geleceğin tarım faaliyetleri arasında yer almaktadır. Bu aslında küçük çapta ve yüksek teknolojiye de gerek duymadan yapılabilecek bir tarımsal faaliyettir." dedi.

Tunçelli, topraksız tarımın, toprakla yapılan tarıma göre oldukça ergonomik olduğuna dikkati çekerek, "Ayrıca akuaponik sistemin geleneksel tarım ve akuakültüre kıyasla çok büyük avantajları var. Türkiye'de de son yıllarda akuaponik sistem tarım faaliyetlerinde kullanılmaya başladı." diye konuştu.

Su Bilimleri Fakültesi olarak balık tank veya havuzlarından çıkan suyun doğal ortama verilmeden önce topraksız ve suda yapılan tarımda kullanılabilirliği ve verimliliği üzerine çalışma başlattıklarını dile getiren Tunçelli, şunları kaydetti:

"Kurduğumuz sistemin bir bölümünde, havuzlarda barındırılan balıkları büyümeleri için yemle besledik ve ortamdaki suda oluşan, besin elementlerini içeren suyu borular yardımıyla topraksız tarım için kurulan alana ulaştırarak burada marul yetiştirdik. Yani balığa yem vererek balığın büyümesini sağlıyoruz. Balığın aldığı yemi kendi metabolizması için harcadıktan sonra geriye kalan besinleri bulunduğu ortamdaki suya vererek bitkilerin kökleriyle bu besinleri kullanmasını sağlıyoruz. Böylece bitkileri büyütmüş oluyoruz. Bu sayede hem tek bir azot kaynağı ile iki ürün elde etmiş hem de balık üretiminden çıkan suların bitkiler tarafından kullanımını sağlayarak suyun kalitesini iyileştirmiş oluyoruz."

Gökhan Tunçelli, çevre dostu bu tip sistemlerin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasının suyun mümkün olduğunca az ve kirletmeden kullanılmasını sağlayacağını belirterek, "Araştırmadan elde ettiğimizin sonuca göre, sadece balık yetiştirilen havuzlardan çıkan su kullanılarak topraksız tarım yapabilmek mümkün. Bu yöntemle verimlilik ve büyüme yüzde 30 artırılıyor." bilgisini verdi.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Kars’ı gururlandıran başarı: Şampiyon takım yarı finalde


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri etkisi


Van Spor

ETÜ’lü Bingül kardeşler, Zihinsel Engelliler Dünya Kayak Şampiyonası’nda 6 madalya kazandı


Van Spor

Nesine 2. Lig: Elazığspor: 3 - Beykoz Anadolu: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor: 5 - Kahramanmaraş İstiklal Spor: 1


Van Spor

Bulanık’ta gençler spora kazandırılıyor


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 3 - Osmaniyespor: 2


Van Spor

Meşaleler Dadaşların özel gururları için yandı


Van Spor

Erzurum, Avrupa’nın en prestijli üniversite spor organizasyonuna ev sahipliği yapacak


Van Spor

AK Parti’den bin taraftara maç bileti hediyesi


Van Spor

Erzurum "Spor Şehri" unvanı ve tesis vizyonu ile EUSA 2028’e ev sahipliği yapacak


Van Spor

Elazığspor 59 yaşında


Van Spor

Başkan Sekmen; "Erzurum sadece kışın değil, sporun, gençliğin ve geleceğin de merkezi"


Van Spor

EUSA 2028, Erzurum’da düzenlenecek


Van Spor

Ova Beyleri tribünlerden süresiz çekildiğini açıkladı


Van Spor

Muş’ta futbol antrenmanları sürüyor


Van Spor

Elazığspor hata yapmak istemiyor


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un 26. hafta konuğu Osmaniyespor


Van Spor

Iğdır FK - Çorum FK maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Çorum FK: 2


Van Spor

Vali Taşolar tribünde taraftarlarla omuz omuza tezahürat yaptı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ