Ayrılıkçı Katalanlar bağımsızlık hedefinden vazgeçmiyor

İspanya'da yeni hükümeti kurma görüşmelerinde kilit konumda bulunan ayrılıkçı Katalonya Cumhuriyetçi Solu, bağımsızlık girişimlerini sürdüreceğini açıkladı.

Genel 21.12.2019 20:22:05 0
Ayrılıkçı Katalanlar bağımsızlık hedefinden vazgeçmiyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 21.12.2019 20:22

MADRİD (AA) - İspanya'da yeni hükümeti kurma görüşmelerinde kilit konumda bulunan ayrılıkçı görüşlü Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC), kırmızı çizgilerini, bağımsızlık girişimlerinin devamı olarak belirledi.

Ülkede 10 Kasım'da yapılan erken genel seçimlerde birinci çıkan Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ile aşırı sol görüşlü Unidas Podemos arasında ön anlaşması imzalanan sol koalisyon hükümetinin meclisten güvenoyu alabilmesi için dışarıdan desteğine ihtiyaç duyulan ERC, olağan kongresinde önceliklerini açıkladı.

ERC Ulusal Koordinatörü Pere Aragones, Barselona'da düzenlenen kongrede, İspanya'da yeni hükümetin kurulmasını sağlayacak yeni dönemin ancak "Katalonya üzerindeki baskıların kaldırılması" halinde başlayacağını ifade etti.

Aragones, PSOE'nin liderliğinde kurulmak istenilen hükümete dışarıdan destek için "Katalonya'daki bağımsızlık girişimlerine karşı İspanyol devletinin hukuki baskılarını terk etmesini, tutuklu ve kaçak Katalan siyasetçiler için af çıkarılmasını ve İspanyol hükümeti ile anlaşmalı Katalonya'da bir bağımsızlık referandumu yapılmasını" şart koştu.

ERC kurmayları, her şeye rağmen İspanya ve Katalonya arasındaki "siyasi sorunun çözümüne yönelik bir diyalog masası kurulması hususunda anlaşma sağlanması halinde yeni hükümetin 5 Ocak'tan önce meclisten güvenoyu alabileceğini belirtti.

Diğer yandan, Avrupa Adalet Divanı (EJC) tarafından, 26 Mayıs'taki seçimlerde Avrupa parlamenteri seçilmesinden dolayı "siyasi dokunulmazlığı" tanınan ERC lideri Oriol Junqueras ise partisinin kongresine cezaevinden gönderdiği video mesajla katıldı.

Barselona kenti yakınlarındaki Lledoners cezaevinde dün kaydedilen videosu ERC kongresinde gösterilen Junqueras, Katalonya'nın bağımsızlığının "geri dönüşü olmadığını", bağımsızlık referandumunun ise "önlenemeyeceğini" savundu.

İspanya'da sağ partilerin lideri konumundaki Halk Partisi (PP) ise Junqueras'ın cezaevinde video çekip, partisinin kongresine gönderilmesine izin verilmesinden dolayı cezaevi müdürü ve diğer yetkililer hakkında yasal girişim başlatacağını açıkladı.

Katalonya'da 1 Ekim 2017'de yapılan yasa dışı bağımsızlık referandumundan sonra tutuklu yargılanmak üzere 2 Kasım'da cezaevine konulan Junqueras, Yüksek Mahkeme'de görülen dava sonrasında devletin kurumlarına itaatsizlik ve isyana teşvik suçlarından 13 yıl hapis cezası almıştı.

EJC ise hafta içinde aldığı kararda, hüküm giymeden önce Avrupa parlamenteri seçilmesinden dolayı Junqueras'ın "siyasi dokunulmazlığı" olduğuna kanaat getirmişti.

ERC, İspanya hükümetinin yasal danışma organı Devlet Avukatlığı Kurumunun Junqueras'ın durumuyla ilgili yapacağı girişime bağlı olarak PSOE ve Unidas Podemos arasında kurulmak istenen koalisyon hükümetine destek verip vermeyeceğine karar verecek.

Junqueras'ın serbest kalıp kalmamasıyla ilgili son sözü ise İspanya Yüksek Mahkemesi söyleyecek.

Bu arada, PSOE kanadından yapılan açıklamalarda, ERC'nin bağımsızlık talebiyle ilgili kırmızı çizgileri hakkında yorum yapmaktan kaçınıldığı gözlenirken, Katalonya ile ilgili "siyasi ve hukuki sorunların" birbirinden ayrılması gerektiğinin savunulması dikkati çekti.

EJC'nin kararından sonra Katalan meselesine hukuki değil, siyasi çözüm aramanın daha fazla önem arz ettiğini vurgulayan PSOE yetkilileri, "yeni hükümetin bir an önce kurulmasını ve Katalonya sorununa bir kez daha siyaset içinde çözüm aranmasını sağlayacak yeni dönemi başlatmak istediklerini" belirtti.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Mergabütan Kayak Merkezi’nde sezon açıldı


Van Spor

Elazığspor U16 Ligi’nde şampiyon oldu


Van Spor

Iğdır FK - Sivasspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Sivasspor: 1


Van Spor

Aşkale voleybolda il ikincisi oldu


Van Spor

Ağrı Spor Lisesi hentbolda Türkiye yarı finallerine yükseldi


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Atmaktan çok, kaçırdıklarımızı sorgulamalıyız"


Van Spor

Elazığ’da gençlik merkezleri ile gelecek inşa ediliyor


Van Spor

Karslı dağcılardan Kars’a Spor Tırmanış hakemliği


Van Spor

Oltu Anadolu Lisesi voleybolda finalde


Van Spor

Yeni Malatyaspor 3. Lig’e düştü


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Kulübü’nden hakem raporuna sert tepki


Van Spor

Elazığspor yönetimi, İskenderunspor maçının biletlerini ücretsiz dağıtacak


Van Spor

Elazığspor, Türkiye’de bu sezonun en çok gol atan takımı


Van Spor

Bakan Yardımcısı Eminoğlu, Muş’ta sporun geleceğini gençlerle konuştu


Van Spor

Başkan Dal, "Bahis sürecinde altı oyuncumuz ceza aldı"


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2 - Fethiyespor: 0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0- Ağrı 1970 SK: 0


Van Spor

Erzurum GSİM buz salonlarının çehresini değiştiriyor


Van Spor

Elazığ’da yeni spor branşlarıyla geleceğe yatırım


Van Spor

Curling ve Buz Hokeyinde çifte şampiyonluk


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ