Avrupa Merkez Bankasından 'Finansal İstikrar Değerlendirme' raporu

Avrupa Merkez Bankası, Kovid-19 Avrupa'da finansal sektörün, şirketlerin ve ülkelerin zayıf noktalarını büyük ölçüde artırdığını bildirdi.

Genel 26.05.2020 18:57:08 0
Avrupa Merkez Bankasından
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 26.05.2020 18:57

BERLİN (AA) - Avrupa Merkez Bankası (ECB), yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Avrupa'da finansal sektörün, şirketlerin ve ülkelerin zayıf noktalarını büyük ölçüde artırdığını bildirdi. ECB, borç seviyesi arttıkça ülkelerin gelecekte bir krizle karşı karşıya kalabileceği konusunda uyarıda bulundu.

ECB, Avro Bölges'ne ilişkin "Finansal İstikrar Değerlendirme" raporunu yayımladı.

Raporda, Kovid-19'un yayılmasının, daha önce görülmemiş sosyal ve ekonomik bozulmayı tetiklediği ve salgının finansal sistemin direncini test ettiğine işaret edildi.

ECB raporunda, hükümetlerin, söz konusu salgının ekonomi üzerinde olumsuz etkisini azaltmak için zamanında harekete geçtiğine vurgu yapılarak, salgının uzun dönemli etkisi olarak, bazı ülkelerin borçlarını ödemekte zorlanabileceğine ve çok borçlu ülkelerin Avro Bölgesi'nden ayrılma riskini artıracağına işaret edildi.

Avrupa'da finansal sektörün, şirketlerin ve ülkelerin zayıf noktalarını büyük ölçüde artırdığına yer verilen raporda, borç seviyesi arttıkça ülkelerin gelecekte bir krizle karşıya kalabileceği uyarısı yapıldı.

Raporda, borçları yüksek olan şirketlerin, mevcut durumda zorlanacaklarına yer verilerek, çok düşük banka karlılığı ve gayrimenkul fiyatlarında artan düzeltme riski, finansal sistemde oynaklıklar arasında gösterildi.

Kovid-19'un ekonomik etkisine karşı, politika tepkilerinin, finansal sistemin ayakta kalmasına yardımcı olduğuna değinilen raporda, "Enfeksiyon oranları birçok ülkede azalmasına rağmen, Kovid-19'un ekonomi ve piyasalar üzerindeki etkisi gün ışığına çıktı. Avro Bölgesi, finansal istikrarında mevcut zayıf noktaları ortaya çıkardı. Ulusal veya Avrupa düzeyinde alınan tedbirlerin borç sürdürülebilirliğini korumak için yetersiz olduğu düşünülürse, piyasanın, paranın alım gücüne dair yeniden bir değerlendirmeye gitme riskini arttırabilir.” değerlendirmesinde bulunuldu.

Bankaların düşük karlılık yanında daha fazla baskı ile karşı karşıya kaldığına yer verilen raporda, "Avro Bölgesi bankaları, geçmişe göre daha iyi sermaye ve likidite pozisyonları ile desteklenmektedir. Fakat bankaların önemli kayıplar ve karlılık üzerinde daha fazla baskı ile karşılaşmaları halen olasıdır. Bu gelişmeler, sektörde konsolidasyon ve yapısal değişim ihtiyacını vurgulamaktadır." ifadelerine yer verildi.

Raporda görüşlerine yer verilen ECB Başkan Yardımcısı Luis de Guintos, Kovid-19 salgınının, son yıllarda en sert ekonomik daralmalardan birine sebep olduğunu ve kapsamlı politika önlemlerinin finansal bir iflası önlediğini belirterek, "Ancak, finansal sistemimizin ekonomik toparlanmayı desteklemeye devam edebilmesi için salgının banka karlılığı beklentilerine etkisi ve orta vadeli kamu maliyesinin ele alınması gerekecek." değerlendirmesinde bulundu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Bingöllü sporcular 8 madalya kazandı


Van Spor

Galatasaray, Rams Park'ta Fırtına Gibi Esti: Kayserispor'u 4-0 Mağlup Etti!


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da "Murat Yıldırım" dönemi başladı


Van Spor

Burak Altıparmak Elazığspor’da


Van Spor

Iğdır FK - Antalyaspor maçının ardından


Van Spor

Erzincanlı halterci Özbay Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Iğdır FK: 6 - Antalyaspor: 0


Van Spor

Satrançta Elazığ gururu: Türkiye şampiyonu ve milli davetler


Van Spor

Ergan Dağı’nda Minikler Festivali ödül töreni düzenlendi


Van Spor

Erzincanlı karateciler Türkiye Yıldızlar Ligi finallerinden 5 madalya ile döndü


Van Spor

Elazığlı sporcular gümüş madalya kazandı


Van Spor

Ergan Dağı Kayak Merkezi’nde yarışma heyecanı başladı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 2 - Altınordu: 0


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a para cezası


Van Spor

Erzincanlı sporcular Trabzon’daki havalı silahlar müsabakalarına damga vurdu


Van Spor

Erzincanlı kayakçılar Hakkari’den 6 madalya ile döndü


Van Spor

Iğdır FK - Manisa FK maçının ardından


Van Spor

Serkan Özbalta: "Önümüzde 15 hafta var ve çok sayıda final maçı oynayacağız"


Van Spor

Iğdır’ın yeni stadyumunun açılışını Bakan Osman Aşkın Bak gerçekleştirdi


Van Spor

Ümit İnal: "4-0’lık yenilgi ağır oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Manisa FK: 0


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ