Avrupa Konseyinden Rusya ile buzları eritecek adım

Avrupa Konseyi, Rusya'ya Kırım'ı ilhakının ardından dondurulan oy hakkının yeniden verilmesinin yolunu açtı.

Genel 17.05.2019 16:43:25 0
Avrupa Konseyinden Rusya ile buzları eritecek adım
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 17.05.2019 16:43

HELSİNKİ (AA) - Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de toplanan Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin oy çokluğuyla kabul ettiği deklarasyonda, "Tüm üye devletler, Avrupa Konseyinin organları olan Bakanlar Komitesi ve Parlamenter Meclisi'nde (AKPM) eşit temelde temsil edilmelidir. (Yeni Avrupa Konseyi başkanının seçileceği) Haziran ayındaki Parlamenter Meclisi oturumuna tüm devletlerin katılımı memnuniyetle karşılanacaktır." ifadesine yer verildi.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Konsey kaynakları, söz konusu ifadelerin Rusya'nın yeni Avrupa Konseyi başkanının seçileceği hazirandaki Parlamenter Meclisi oturumuna davet edilmesi yönünde irade beyanı anlamına geldiğini ve son kararın AKPM tarafından alınacağını belirtti.

Ukrayna'dan tepki

Ukrayna'nın Avrupa Konseyi Daimi Temsilcisi Dmytro Kuleba, konuya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Ukrayna ve 5 diğer ülke utanç verici bu deklarasyon aleyhinde oy kullandı." ifadesini kullandı.

Rusya'nın 2014'te Kırım'ı işgali nedeniyle AKPM'deki Rus heyetinin oy verme ve bazı temsil hakları elinden alınmıştı.

Deklarasyonda "Üye devletlerin temel yükümlülüklerinden biri bütçeye olan zorunlu katkılarını sunmaktır." vurgusu da yapıldı.

Rusya Avrupa Konseyi'nin yaptırımına tepki olarak, 2016'dan itibaren Konsey'e ulusal heyet göndermeme kararı almış ve yıllık 33 milyon avro olan Avrupa Konseyi bütçesine katkı payını ödemeyi reddetmişti.

2017'den beri bütçe katkı payını ödemeyen Rusya'nın, Avrupa Konseyi kuralları gereği, Konseyin yürütme organı olan Bakanlar Komitesi tarafından üyelikten çıkarılması ihtimali vardı.

Avrupa Konseyi'nin Rusya'nın oy hakkını yeniden verilmesini sağlayabilecek deklarasyona tepki gösteren Ukrayna, Helsinki'deki toplantıya dışişleri bakanı düzeyinde katılmama kararı almıştı.

Fransa ve Almanya'dan destek

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Rus mevkidaşı ile Helsinki'deki görüşme öncesinde yaptığı açıklamada, "Rusya'yı (Avrupa Konseyi'nin) dışında tutmak çıkarımıza değil." ifadelerini kullanmıştı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, "Avrupa Konseyi'nin Rusya'ya ihtiyacı var. Üye olarak Rusya'nın haklarına saygı duymalıyız, Rusya da Konsey'e karşı yükümlülüklerini yerine getirmeli." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Mergabütan Kayak Merkezi’nde sezon açıldı


Van Spor

Elazığspor U16 Ligi’nde şampiyon oldu


Van Spor

Iğdır FK - Sivasspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Sivasspor: 1


Van Spor

Aşkale voleybolda il ikincisi oldu


Van Spor

Ağrı Spor Lisesi hentbolda Türkiye yarı finallerine yükseldi


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Atmaktan çok, kaçırdıklarımızı sorgulamalıyız"


Van Spor

Elazığ’da gençlik merkezleri ile gelecek inşa ediliyor


Van Spor

Karslı dağcılardan Kars’a Spor Tırmanış hakemliği


Van Spor

Oltu Anadolu Lisesi voleybolda finalde


Van Spor

Yeni Malatyaspor 3. Lig’e düştü


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Kulübü’nden hakem raporuna sert tepki


Van Spor

Elazığspor yönetimi, İskenderunspor maçının biletlerini ücretsiz dağıtacak


Van Spor

Elazığspor, Türkiye’de bu sezonun en çok gol atan takımı


Van Spor

Bakan Yardımcısı Eminoğlu, Muş’ta sporun geleceğini gençlerle konuştu


Van Spor

Başkan Dal, "Bahis sürecinde altı oyuncumuz ceza aldı"


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2 - Fethiyespor: 0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0- Ağrı 1970 SK: 0


Van Spor

Erzurum GSİM buz salonlarının çehresini değiştiriyor


Van Spor

Elazığ’da yeni spor branşlarıyla geleceğe yatırım


Van Spor

Curling ve Buz Hokeyinde çifte şampiyonluk


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ