Atatürk Üniversitesi Hocalı Şehitlerini unutmadı

Atatürk Üniversitesi Türk-ermeni İlişkileri Araştırma Merkez Müdürlüğü Tarafından Hocalı Soykırımının 28. Yıl Dönümü Münasebetiyle “hocalı Trajedisi İnsanliğin Yüz Karası” Adlı Basın Bildirisi Okundu.

Genel 26.02.2020 17:35:43 0
Atatürk Üniversitesi Hocalı Şehitlerini unutmadı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 26.02.2020 17:35

Atatürk Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkez Müdürlüğü tarafından Hocalı Soykırımının 28. yıl dönümü münasebetiyle “Hocalı Trajedisi İnsanlığın Yüz Karası” adlı basın bildirisi okundu.

Kars Kapı Şehitliğinde düzenlenen anma törenine Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Erol Kürkçüoğlu, Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ali Yalçın Tavukçu, Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Yasin Topaloğlu ve akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

Programda basın bildirisini okunmadan önce öğrencilere günün anlam ve önemine binaen bir konuşma yapan Prof. Dr. Erol Kürkçüoğlu, öncelikle Kars Kapı Şehitliği bölgesi hakkında bilgi verdi.

Bolşevik İhtilaliyle Rusların Erzurum’dan çekilirken, komuta kademesi Ruslardan askerleri ise Ermenilerden oluşan 400 kişilik bir birlik bıraktıklarını söyleyen Kürkçüoğlu, bu durum sonucunda da Kars Kapı Şehitliği çevresinde savaşla alakası olmayan sivil ahalinin Ermeniler tarafından katledildiğini söyledi.

O Gün Dünyanın Her Yerinde Yaşayan Türklerin Kara Günüydü

“Hocalı Trajedisi İnsanlığın Yüz Karası” adlı basın bildirisini okuyan Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkez Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Mevlüt Yüksel, 26 Şubat 1992 gününün insanlık için utanç günü olduğunu belirtti.

Yüksel, bildirinin devamında şunları söyledi: “O gün sahte batı hümanizminin foyasının, çifte standardının ortaya çıktığı gündür. O gün dünyanın her yerinde yaşayan Türklerin kara günüydü. O gün 20. yüzyılın sonunda dünyanın en vahşi katliamı meydana gelmiştir. O gün Hocalı’da katledilenler mazlumdular, masumdular ve tek suçları Türk olmaktı. Bu yüzden zulme, katliama uğradılar” dedi.

“613 Azerbaycan Türk’ü Soykırıma Uğradı”

Türk Karabağ’ın tarihi Oğuz Yurdu olan Hocalı’da 26 Şubat 1992 tarihinde tam bir “Türk Soykırımı” yapıldığına dikkat çeken Yüksel: “613 Azerbaycan Türk’ü Ermeni çeteleri tarafından dünyada eşi görülmemiş bir vahşetle katledilmiştir. Ermenistan ordusu ile Rus Silahlı Kuvvetlerinin Yukarı Karabağ’da konuşlandırılan 366. alayının Şubat 1992 tarihinde Hocalı Türklerine yönelik saldırısında 106’sı kadın, 63’ü çocuk olmak üzere toplam 613 Azerbaycan Türk’ü soykırıma tabi tutulmuşlardır. Bunlardan 56’sı yakılmış ve başları kesilmiştir. Hocalı katliamından sonra 1275 Azerbaycan Türk’ü de esir edilmiştir. Ayrıca Hocalı jenosidi, toplu imhası sonrası 7 bin kişilik şehir nüfusundan yalnız bin 500 kişi sağ kalmıştır” dedi.

Programın ardından öğrenciler, Kars Kapı Şehitliğini ziyaret ederek dualar okuyup, şehit mezarlarına karanfil bıraktılar.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Curling milli takımı Prag’da ikinci oldu


Van Spor

Elazığ Gençlik ve Spor Kulübü’nden 5 şampiyonluk, 11 madalya


Van Spor

Kick Boks Milli Takımı Erzurum’da


Van Spor

Kocaelispor, Galatasaray'ı Devirdi! Süper Lig'de Tarihi Sürpriz: 1-0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 2 Hacettepe A.Ş. Türk Metal 1963 Spor: 3


Van Spor

Osman Özköylü: "Bir hakem çıkıp bizim geleceğimizle oynayamaz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bütün amacımız bu takımın ilk 7’nin içinde olabilmesi"


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 2 - Diyarbekirspor:0


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 1 - Esenler Erokspor: 1


Van Spor

Karslı atlet balkan şampiyonu oldu


Van Spor

Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen'e Dev Talip! Bonservis Bedeli 150 Milyon Euro


Van Spor

Nesine 2.Lig Yeni Malatyaspor: 0- Arkent Arnavutköy Belediyesi FK: 0


Van Spor

Muş’ta voleybol aday hakem kursu başladı


Van Spor

Nesine 2. Lig: Elazığspor: 1 - Ankaraspor: 2


Van Spor

12 Bingölspor şampiyonluk yolunda emin adımlarla ilerliyor


Van Spor

Uluslararası bocce şampiyonası öncesi Elazığ’a çifte gurur


Van Spor

Yeşilyurtspor-Hacettepe maçını Murat Durgutoğlu yönetecek


Van Spor

TFF, Yeni Malatyaspor - Arnavutköy karşılaşmasının hakem kadrosunu açıkladı


Van Spor

Elazığspor Teknik Direktörü Sarıgül: "Devre arasına kadar en iyi sonuçları almak istiyoruz"


Van Spor

Elazığlı sporcu Emre Kara milli takım kampına davet edildi


Van Spor

Erzurum GSİM sporda ve gençlikte zirveyi sevdi


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ