Arıcılar Birliği Başkanı Canbay, “Arıcılığın resmi meslek statüsü kazanması tüm üreticileri sevindirdi”

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği’nin girişimleri ile arıcılığa meslek statüsü kazandırıldığını belirten Elazığ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fırat Canbay, “Arıcılığın geleceğini korumak ve arıcılık mes

Genel 23.02.2021 16:12:09 0
Arıcılar Birliği Başkanı Canbay, “Arıcılığın resmi meslek statüsü kazanması tüm üreticileri sevindirdi”
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 23.02.2021 16:12

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği’nin girişimleri ile arıcılığa meslek statüsü kazandırıldığını belirten Elazığ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fırat Canbay, “Arıcılığın geleceğini korumak ve arıcılık mesleğinin prestijini yükseltmek adına olumlu bir gelişme olarak görmekteyiz. Tüm üreticilerimiz sevinçle karşıladı” dedi.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği, 2019 yılında Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne arıcılığın resmi meslek dalı olarak kabul edilmesi yönünde başvuruda bulundu. Talebin olumlu karşılanması üzerine resmi gazete de yayımlanan 31. mesleki eğitim kurulu kararı ile arıcılık meslek dalı kapsamına alındı. Bu kapsamda birlik üyesi arıcı olup, 25 Ekim 2020 tarihi öncesi Arı Kayıt Sistemine kaydı bulunan arıcılar, doğrudan ustalık belgesi almaya hak kazandı. Kayıtlı bin 570, arıcının olduğunu ve yılda ortalama bin ton bal aldıklarını aktaran Elazığ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fırat Canbay, arıcılığın meslek haline gelmesinden mutlu olduklarını ve ileride çok faydasını göreceklerini dile getirdi.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği tarafından 2019 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’na arıcılığın meslek dalı olarak görülmesini yönünde başvuru yapıldığını belirten Başkan Fırat Canbay, “Nihayet talep olumlu karşılanmış ve 25 Ekim 2020 tarihli 31285 sayılı resmi gazete de yayımlanan 31. mesleki eğitim kurulu kararı ile arıcılık meslek dalı kapsamına alınmıştır. Bu kapsamda 25 Ekim 2020 tarihinden önce Arı Kayıt Sistemine kayıtlı ve aktif olan üreticilerimiz ustalık belgesi almaya hak kazanmışlardır. Bu süreci takiben milli eğitim müdürlüğü ile görüşme gerçekleştirilerek Mesleki Eğitim Merkezine başvuruların tüm illerde olduğu gibi ilimizde de Şubat ayında başlatıldı” dedi.

Türkiye’nin 114 bin ton bal üretimi ile dünyada ikinci sırada yer aldığını vurgulayan Canbay, "Bu kadar önemli ve gelişmekte olan arıcılık sektörünün önünün açılması, yapılan bu faaliyet ile sektörün kurumsal bir statüye kavuşturulması, arıcılığın geleceğini korumak ve arıcılık mesleğinin prestijini yükseltmek adına olumlu bir gelişme olarak görmekteyiz. Bu uygulamanın arıcılık sektörü adına hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Elazığ’da kayıtlı bin 570 arıcı vardır. Yıllık ortalama bin ton üretimimiz vardır. Arıcılığın meslek haline gelmesi bizi mutlu etti. İleride faydalarını daha çok göreceğiz. Belirtilen tarihten sonra belge almak isteyen arıcılar, belli bir kritere tabi tutulacak ve eğitim aldıktan arıcı statüsüne kavuşacak” diye konuştu.
Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığ İl protokolü basketbol maçında buluştu


Van Spor

Snowboard FIS European Cup Erzincan


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 3 - Isparta 32 Spor: 1


Van Spor

Kar ve ayaz altında şampiyonluk mesaisi


Van Spor

Snowboard’un yıldızları Ergan Dağı’nda buluştu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor 3 puan için Kırıkkale’de


Van Spor

Elazığspor Teknik Direktörü Adem Çağlayan’ın cezası belli oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor forvet hattını Tayyip Kanarya ile güçlendirdi


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bizim için kazanımları oldukça yüksek, olumlu bir maç oldu"


Van Spor

Elazığ 2. Amatör Küme’de gruplar belli oldu


Van Spor

Recep Uçar: "Önemli bir avantajı kaybettik ama şansımızı son maça kadar kovalamak istiyoruz"


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Erzurumspor FK: 2 - Çaykur Rizespor: 0


Van Spor

Malatya’da 2. Kurumlar Arası Voleybol Turnuvası başladı


Van Spor

Başkan Şebin’den, İHA Bölge Müdürü Türkez’e 10. yıl plaketi


Van Spor

Elazığspor, Elazığ’a dönüyor


Van Spor

Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde büyük gelişim ve dönüşüm


Van Spor

Elazığlı antrenöre milli görev


Van Spor

Malatyalı sporcular Türkiye Şampiyonasına katılmaya hak kazandı


Van Spor

Elazığ Gençlik Spor hentbolda 5’te 5 yaptı


Van Spor

24Erzincanspor kendi evinde Ankaragücü’ne 2-0 yenildi


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Kapadokyaspor: 1


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ