'Anadolu lezzetleri' İstanbul Havalimanı'nda

İstanbul Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde açılan restoranda, Anadolu'ya özgü yaklaşık 600 çeşit yemek yerli ve yabancı yolcuların beğenisine sunuluyor.

Genel 26.05.2019 12:00:19 0
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 26.05.2019 12:00

İSTANBUL (AA) - "Tadında Anadolu" (Anadolu Cuisine) adlı restoranın menüsünde, Hakkari'nin "doğaba"sından Gaziantep’in "ayva aşı"na, Elazığ'ın "Harput köftesi"nden Ege'nin binbir çeşit otlarıyla hazırlanan salatalarına, Hatay'ın "aşur"undan Siirt'in "tavuk şorvası"na, Erzurum'un "cağ"ından Adana'nın, Urfan'nın "kebab"larına ve dönere kadar Anadolu'ya özgü yaklaşık 600 çeşit yemek yer alıyor.

Anadolu mutfağının kültür mirasını koruyarak, eşsiz lezzetleri geçmişten günümüze sunan bin 700 metrekarelik alandaki restoran, 400 kişiye de istihdam sağlıyor.

Geleneksel yemekleri modern dokunuşlarla sunan restoranda, Türkiye'nin 81 ilinden kaybolmaya yüz tutan birçok tarif, yolcuların gözleri önünde hazırlanarak servis ediliyor.

Yedi bölümden oluşan restoranda bir de Anadolu Mutfak Kültür Müzesi bulunuyor. 8 farklı uygarlıktan eserlerin yer aldığı alanda, mutfak kültüründe yeri olan parçalar sergileniyor.

Restoranın girişinde yer alan dilek ağacı da yoğun ilgi görüyor.

"Amacımız bu toprakların yemek kültürünü tanıtmak"

BTA İstanbul Havalimanı İşletme Müdürü Kazım Çil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tadında Anadolu'nun ilk olarak 2006 yılında Ankara Esenboğa Havalimanı'nda hizmet vermeye başladığını ve daha sonra sırasıyla Bodrum, İzmir ve İstanbul Atatürk Havalimanı'da şube açtığını, son olarak da İstanbul Havalimanı'nda hizmet vermeye başladığını söyledi.

Anadolu'nun eşsiz lezzetlerini misafirleri için hazırladıklarını belirten Çil, şöyle devam etti:

"Anadolu mutfağımızın tüm lezzetleri bu markamızda bulunuyor. Anadolu çok cömert topraklara sahip, binlerce medeniyetin iz bıraktığı topraklar. Amacımız bu toprakların yemek kültürünü tanıtmak. Burada bu yemekleri pişirip tüm dünya insanlarına servis edebiliyoruz. Biz burayı bir 'food theatre' (yemek tiyatrosu) olarak adlandırıyoruz. Misafirlerimizin alacağı tüm yiyecekler onlara bir yemek tiyatrosu şeklinde sunuluyor. Örneğin kadayıfın telini burada açarak, künefesini burada hazırlayarak onlara sunuyoruz."

- "Cağ kebabının satıldığı tek havalimanı"

İstanbul Havalimanı'nda yemek konusunda dünyada birçok ilki gerçekleştirdiklerini kaydeden Çil, "Bildiğim kadarıyla cağ kebabının satıldığı tek havalimanı İstanbul Havalimanı. Yine yerinde dökülen, yerinde üretilen, peyniri kadayıfı yerinde konulan ve sunulan tek künefe İstanbul Havalimanı'nda var." ifadelerini kullandı.

"Dünyadaki ünlü gazlı içecekler bu restoranımızda yok"

Amaçlarının Anadolu mutfağını tüm dünyaya tanıtmak olduğunu söyleyen Çil, şöyle devam etti:

"Dünyadaki sayılı yiyecek, içecek firmalarından bir tanesiyiz. Misyonumuz, İstanbul Havalimanı'nı da vesile ederek Türk mutfağını tüm dünyaya tanıtabilmek ve sunmak. Dünyadaki ünlü gazlı içecekler bu restoranımızda yok. Sadece Anadolu'muzun yerli gazozlarını sunuyoruz. Tüm şehirlerimizin gazozları var bizde. Yayık ayranımız var. Osmanlı mutfağımızın şerbet çeşitleri var. Dünyada çok isim yapmış marka kahve isimleri burada yok. Burada mırrasını, menengicini ve Türk kahvesini sunarak, dünya insanlarının Türk lezzetlerini burada deneyimlemesini çok önemsiyoruz. Birinci hedef para değil. Birinci hedef, çok inandığımız Anadolu'nun yemeklerini, içeceklerini dünyaya tanıtmak."

Çil, kısa bir süre önce açılmış olmalarına rağmen ilginin hayli yoğun olduğunu dile getirerek, İstanbul Havalimanı'na renk kattıklarını ifade etti.

Ramazan ayında oruç tutan yolcuların da iftar için restoranlarını tercih ettiğini kaydeden Çil, ramazan dolayısıyla özel iftariye tabakları oluşturduklarını, tencere yemeklerinin ve ocakbaşının oldukça ilgi gördüğü belirtti.

"Anadolu tatlarını burada bulmak çok güzel"

Anadolu'nun yöresel lezzetlerini tatmak için restorana gelen yolculardan Adem Eren, Anadolu yemeklerini havalimanında bulmanın kendisini çok memnun ettiğini söyledi.

Eren, "Anadolu tatlarını burada bulmak mükemmel, çok güzel. Tirit ve dana ciğeri test ettim. Tel kadayıfla yapmışlar. Onlar önerdi, biz de merak ettiğimiz için kabul ettik. Çok güzel olmuş." diye konuştu.

Türk kahvesi ve baklavayı tadan Çinli yolcu Katherina Chen ise "Türk kahvesini çok seviyorum. Daha önce de Amerika ve Avustralya'da denemiştim. Buradaki daha lezzetliymiş. Fıstıklı baklava da aldım şimdi onu deniyorum. Anadolu yemeklerinin burada olması güzel, sağlıklı olduklarını düşünüyorum. Fiyatlar da uygundu." değerlendirmesinde bulundu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Karslı atletler Avrupa Kros Şampiyonası’nda altın madalya için koçacak


Van Spor

TFF, Yeni Malatyaspor’u hükmen mağlup saydı


Van Spor

Malatya’da spor tesislerinin hizmet kalitesi değerlendirildi


Van Spor

Erzurum’da Basketbol hakem kursu açıldı


Van Spor

Malatya Büyükşehir’den amatöre 43 milyonluk yatırım


Van Spor

Ağrı’da taekwondo çalışmaları geleceğin sporcularını yetiştiriyor


Van Spor

Oltulu liseliler bilek güreşinde rakiplerine geçit vermedi


Van Spor

Sakaryasporlu Kaleci Yunus Emre Tekoğul'un "İlla Ki Gol Yerim Ben" Mesajlarıyla Tutuklanması Şike Soruşturmasını Alevlendirdi


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı, deplasmandan galibiyetle ayrıldı


Van Spor

Teknik Direktör Adem Çağlayan: "Kötü günler geride kalacak"


Van Spor

Çakmur’dan spor tesislerinde çalışan personele teşekkür belgesi


Van Spor

Yeni Malatyaspor’a ‘talimatlara aykırı hareket’ sevki


Van Spor

Yeni Malatyaspor’dan geriye kusursuz stat zemini kaldı


Van Spor

Korkmaz kardeşlerden çifte başarı


Van Spor

Erzincan’da cirit gösterisine davet


Van Spor

Havalı silahlar seçmelerinde Erzincan rüzgârı


Van Spor

Malatya’dan 7 sporcu milli takım kampına gitmeye hak kazandı


Van Spor

Erzurum Teknik Üniversitesi, ÜNİLİG Türkiye şampiyonluğunu kutladı


Van Spor

Elazığ dartta Türkiye 3’üncüsü oldu


Van Spor

Hakkari’de ‘satranç il birinciliği’ yapıldı


Van Spor

Bahis soruşturmasından Malatya’dan 4 futbolcu PFDK’lık


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ