Japon sanatı ile örülen amigurumi bez bebekler hasta çocuklara hediye ediliyor. Erzincan Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan "Parmaklardan Kalplere" adlı proje ile Japon sanatı tekniğinden yararlanarak örülen amigurumi bez bebek oyuncaklar, hastanelerde tedavi görülen çocuklara dağıtıldı.
Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Rehberlik Öğretmeni Elif Yüksel tarafından hazırlanan projede, amigurumi bez bebek oyuncaklar hazırlanarak çocuklara dağıtılması sağlanılıyor. Proje sayesinde öğrenciler kendi el becerileri ile el ürünlerini ortaya çıkararak hasta çocuklara manevi destek sağlıyor. Proje koordinatörü olan Rehberlik Öğretmeni Elif Yüksel, proje içeriliği hakkında bilgiler verdi.
Yüksel; "Ben örgü oyuncaklarla aslında geçen sene tanışmıştım. Hiç elime tığ almamıştım. Hiç yapabildiğim bir beceri alanı değildi. Ama daha sonra bu oyuncakları gördüğümde aslında ben de yapabilirim dedim. Ablam tığ ile örüyordu. Sonrasında ablamdan destek alarak ben de başladım. Bu oyuncakları amigurumi deniliyor. Bu bir Japon sanatıdır. Renkli örgü bebekleri örerek, hiç değilse çocukların sağlıklı bir şekilde oynamalarını sağlıyoruz.
Şu anda zaten haberlerde geçiyor sürekli, işte sağlıklı sağlıksız oyuncaklar var. Çocuklarının hayatını tehlikeye sokan oyuncaklar var. Bizde Hiç değilse hangi ipten örüldüğünü bildiğiniz, nasıl gözler kullanıldığını bildiğimiz çivili gözler kullanıyoruz. Bunlar çıkmıyor. Nasıl gözler kullanıldığını bildiğimiz oyuncaklar yapıyoruz. Çocuklar çok rahatlıkla ağzını alabiliyorlar bu oyuncakları. 30 derecede yıkandığında hiçbir şekilde çekme, sünme falan hiçbir şey yapmıyor. Gayette sağlıklılar yıkanabildikleri için. Sonrasında okulumuzda TÜBİTAK kapsamında değerler eğitimi kapsamında bir proje gerçekleştirdik. Bizde hiç değilse Bu el becerinizi hem öğrencilerimize paylaşırız hem de çocuklarımıza da hiç değilse unutamayacakları bir hediye etmiş oluruz diye düşündük. Bunun için Okulumuzda 4 ay önce bir proje başlattık. Öğrencilerimiz ile beraber grup şeklinde oturduk. Neredeyse her gün ördük. İşte bunun tekniklerini öğrettim. Nasıl örebileceklerini öğrettim. Sonrasında hep beraber örgü oyuncaklar meydana getirdik.
Erzincan Hastanesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma hastanesi ile görüştük. Bu oluşturduğumuz oyuncakları nasıl dağıtabileceğimizi, hangi çocuklara da dağıtabileceğimizi hemşireler ile konuştuk. Çocuklarımızın isimlerini aldık. Tek tek paketledik oyuncakları ve gittik Eğitim Araştırma Hastanesine dağıttık. 11 tane çocuğumuza dağıttık. Aileleriyle görüştük. Çok mutlu oldular onlarda. Bu projemizde bir Japon tekniği, Japon sanatı olan amigurumi tekniğini kullanıyoruz. Sadece sık iğne ve sihirli halkadan oluşan bir tekniktir. Başhekimimiz Doç. Dr. Ufuk Kuyrukluyıldız’a teşekkür ederim. Gerçekten bu proje ile arakamızda durdular. Okul müdürümüz Bahadır Sazlı ya da çok teşekkür ederim. Çünkü bize Hem maddi anlamda hem Manevi anlamda çok destek oldu. Hiçbir zaman yardımını esirgemedi. Hep destek oldu. Biz Ufuk Bey ile beraber hastanemizde çocuklarımıza hediyeler götürdük.Yeri geldi işte Ufuk bey dağıttı, Yeri geldi ben dağıttım oyuncakları. Ailelerimiz gerçekten çok mutlu oldular. Bizim amacımız sadece oyuncak dağıtıp çocukları mutlu etmek değildi. Ayrıca Başhekimi çocukların ve ailelerinin görmeleri onların Hem bir iletişim içinde olmasını sağladı hem de sorunlarını dile getirmesine yardımcı oldu. Bu yüzden de gerçekten çok mutlu olduk. Bu projedeki diğer amacımız öğrencilerimizin sadece maddi destek sağlayacağı bir oyuncak vermekten ziyade kendi el ürünleriyle el becerilerini ortaya koyarak manevi destek sağlayarak bu oyuncakları ortaya getirmesiydi. Bu da hem öğrencilerimizin sorumluluk bilincinin sağlanmasına yardımcı oldu hem de biz sosyal medyada bunu paylaşarak işte Aydın’dan, Lüleburgaz’dan bize oyuncaklar geldi. Çok teşekkür ederim. Bu şekilde oyuncaklar getirterek gerçekten projemize katkı sağladılar. Hepsine çok teşekkür ediyoruz." Dedi.