Almanya'da bu yılki ramazanın ilk teravih namazı kılındı

Almanya'da Kovid-19 salgını nedeniyle ibadete bir süre ara verilen camilerin bazılarında, belirli kurallar çerçevesinde bu yılın ilk teravih namazı kılındı.

Genel 21.05.2020 04:02:36 0
Almanya
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 21.05.2020 04:02

KÖLN/BERLİN (AA) - Almanya'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle ibadete bir süre ara verilen camilerin bazılarında, belirli kurallar çerçevesinde bu yılın ilk teravih namazı kılındı.

Ülke genelinde camilerde 9 Mayıs'tan itibaren sıkı kurallar getirilerek sabah, öğle ve ikindi vakitlerinde namaz kılınmasına izin verilmişti.

Bugün 10 hafta aranın ardından ilk akşam namazı ile bu yıl ramazan ayının ilk teravih namazı eda edildi. Böylece kurallara uyulması şartıyla camilerde cemaatin birlikte tüm vakit namazlarının yanı sıra, teravih ve bayram namazını kılmasına izin verilmiş oldu.

Almanya'nın Köln kentindeki genel merkezi bulunan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) bünyesindeki Köln Merkez Camisi'ndeki teravih namazını DİTİB Genel Başkanı Kazım Türkmen kıldırdı.

Namazdan önce camide yere sosyal mesafe kuralını gösteren bantlar yapıştırıldı. Cami girişinde cemaatin irtibat bilgileri kayıt altına alındı.Dezenfektan ile ellerini dezenfekte eden cemaat, girişte verilen maskeleri takarak namazlarını kıldı.

Düzenlenen özel teravih programında, ilahiler okundu, dua edildi.

Berlin'de teravih namazı kılınmadı

Türklerin yoğun olarak yaşadığı başkent Berlin’de ise DİTİB eyalet yönetimi camilerde teravih ve bayram namazının kılınmaması kararı alındı.

Berlin'de DİTİB’e bağlı camilerde 25 Mayıs Pazartesi günü tüm vakit namazlarının, 5 Haziran’dan itibaren de cuma namazının mevcut önlemler ve şartlar dahilinde kılınmaya başlanacak.

DİTİB Berlin Eyaleti Başkanı Fatih Eroğlu, Berlin eyalet hükümetinin toplu ibadetleri 50 kişiyle sınırlamasından dolayı böyle bir uygulamada bulundukları belirtti.

Berlin İslam Federasyonuna (BIF) bağlı bazı camilerde ise daha önce belirlenen şartlar dahilinde teravih, cuma ve bayram namazları kılınacak.

BIF Başkanı Murat Gül, cuma ve bayram namazlarını kılmak isteyenlerin önceden cami derneklerini arayıp kayıt yaptırması gerektiğini belirtti.

Ülke genelinde camilerde 9 Mayıs'tan itibaren sıkı kurallar getirilerek sabah, öğle ve ikindi vakitlerinde namaz kılınmasına izin verilmişti.

Müslüman kuruluşlarının temsilcileri, 3 gün önce yerel yöneticiler ile yapılan görüşmeler sonucunda ülkedeki normalleşme süreci çerçevesinde 20 Mayıs’tan itibaren tüm vakit namazları ile teravih, cuma ve bayram namazlarının kılınabileceğini duyurmuştu.

Almanya’da değişik bölgelerde Kovid-19 salgının yayılma hızının farklı olduğundan dolayı eyalet yönetimleri her eyalette farklı uygulamalara gidiyor. Berlin’de şimdilik toplu ibadetlerde en fazla 50 kişiye izin verilirken, bazı diğer eyaletlerde mekanın büyüklüğüne göre kişi sayısı belirleniyor.

Muhabir: Mesut Zeyrek,Erbil Başay

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Bingöllü milli atlet maratonda birinci oldu


Van Spor

Serkan Özbalta: "Beni memnun eden şey oyuncuların pes etmemesiydi"


Van Spor

Elazığ’da amatör maçta kavga


Van Spor

Sefer Yılmaz "Üst sıralardaki yerimizi korumak istiyoruz"


Van Spor

U14 Türkiye Şampiyonası’nda Malatya’yı Doğanşehir Belediyespor temsil edecek


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 2 - Bodrum FK: 2


Van Spor

Elazığ’da 4 branşta müsabakalar sona erdi


Van Spor

Elazığspor’dan olaylara ilişkin açıklama


Van Spor

Hakkari’de karlar üzerinde ilk adımlar


Van Spor

Güreşte Elmira Yasin Türkiye Şampiyonu oldu


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 4 - İnegölspor: 2


Van Spor

Karslı atletler Avrupa Kros Şampiyonası’nda altın madalya için koçacak


Van Spor

TFF, Yeni Malatyaspor’u hükmen mağlup saydı


Van Spor

Malatya’da spor tesislerinin hizmet kalitesi değerlendirildi


Van Spor

Erzurum’da Basketbol hakem kursu açıldı


Van Spor

Malatya Büyükşehir’den amatöre 43 milyonluk yatırım


Van Spor

Ağrı’da taekwondo çalışmaları geleceğin sporcularını yetiştiriyor


Van Spor

Oltulu liseliler bilek güreşinde rakiplerine geçit vermedi


Van Spor

Sakaryasporlu Kaleci Yunus Emre Tekoğul'un "İlla Ki Gol Yerim Ben" Mesajlarıyla Tutuklanması Şike Soruşturmasını Alevlendirdi


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı, deplasmandan galibiyetle ayrıldı


Van Spor

Teknik Direktör Adem Çağlayan: "Kötü günler geride kalacak"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ