Akçadağ armudu yaygınlaştırılacak

Malatya’nın Akçadağ İlçesi’nde, Hocamız (Hacı Hamza) Armudu olarak bilinen Akçadağ Armudu’nun Ahlat ağacına aşılanmasıyla üretimin arttırılması planlandı. Hazırlanan proje ile Akçadağ Armudu’ndan üreticilerin ekonomik olarak

Genel 11.03.2021 13:55:41 0
Akçadağ armudu yaygınlaştırılacak
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 11.03.2021 13:55

Malatya’nın Akçadağ İlçesi’nde, Hocamız (Hacı Hamza) Armudu olarak bilinen Akçadağ Armudu’nun Ahlat ağacına aşılanmasıyla üretimin arttırılması planlandı. Hazırlanan proje ile Akçadağ Armudu’ndan üreticilerin ekonomik olarak daha fazla kazanç elde etmesi, ayrıca Malatya ve Türkiye ekonomisine katkı sağlanması amaçlandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nün 2021 Yılı Bitkisel Üretimi Geliştirme Projesi kapsamında, tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi amacıyla Akçadağ İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Akçadağ Armudunun Alternatif Ürüne Dönüştürülmesi Projesi" bilgilendirme ve tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Akçadağ Belediyesi toplantı salonunda, pandemi ve sosyal mesafe kurallarına uyularak yapılan proje bilgilendirme toplantısına, Akçadağ Kaymakamı Hulusi Teke, Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Vekili Demet Köksal, Akçadağ İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mekselin Yıldız, teknik personeller ve üreticiler katıldı.

Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit, yaptığı konuşmasında projeyle ilgili bilgiler aktardı. Macit, Akçadağ Armudu’nu yaygınlaştırmak istediklerini belirterek, "Akçadağ Armudu Akçadağ’ın kıraç ve yüksek kesimlerinde tabii olarak yetişen bir meyvedir. İlçenin vatandaşları tarafından Hocamız (Hacı Hamza) Armudu olarak bilinen Akçadağ Armudu sert ve kendine has tadı olan, bölgemizde yetişen bir meyvedir.

Bölgede ikamet eden küçük aile işletmeleri için, birim alandan daha fazla, kaliteli ve pazar payı yüksek olan ürün elde edememek en önemli sorundur. Bu sebeple tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması, genç çiftçilerin girişimciliğinin desteklenmesi, gelir düzeyinin yükseltilmesi, alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması yöre halkı için elzem bir ihtiyaçtır. Akçadağ Armudu yöreye has bir üründür. Elde edilen ürün de il içinde tüketilmekten ziyade diğer büyük şehirlere ve organik marketlere değerinde satılmaktadır” ifadelerini kullandı.

Akçadağ ilçesi genelinde yaklaşık 45 bin adet Akçadağ Armudu ağacı bulunduğunu vurgulayan Macit, “Yaklaşık verim ağaç başına 30 kilogram, ürünün kilogram fiyatı ise 2019 yılı için 7 TL civarıdır. Aşılanması planlanan Ahlat ağacı sayısı ise 5 bin adettir. Bu sayede mevcut durumda bulunan ağaç sayısı yüzde 11 oranında artırılmış ve yöre ekonomisine aynı oranda katkı sağlanmış olacaktır. Ayrıca göreceli olarak tarımsal üretimin yapılmasının mümkün olmadığı ve üreticinin tarımsal faaliyet yapamadığı yaklaşık 500 dekar eğimli arazi de tarımsal üretime kazandırılmış olacaktır.

Bu projeyle, doğal ekoloji içinde bulunan Ahlat ağacına Akçadağ Armudunun aşılanmasıyla Ahlat ağaçlarının, katma değeri yüksek alternatif ürüne dönüştürülmesi bu sayede uygulama bölgesinde yaşayan üreticilerin ekonomik olarak kazanç elde etmesi, ayrıca ilimiz ve ülkemiz ekonomisine katkı sağlanması amaçlanmıştır” dedi.

Akçadağ İlçe Kaymakamı Hulusi Teke de, bu projenin hazırlanmasında emeği geçen ve katkı sunan paydaşlara teşekkürlerini iletti.

Açılış konuşmalarının ardından teknik personellerce proje ile ilgili bir sunum yapıldı.

Sunumun sonundaki soru-cevap bölümünde Tahir Macit proje ile ilgili üreticilerimizin sorularını cevapladı.
Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Muş Gençlerbirliği U-16’da bölge şampiyonu oldu


Van Spor

Şehit Eren Bülbül Dart Şampiyonası Erzincan’da başladı


Van Spor

Diyadin’de geleceğin sporcuları keşfediliyor


Van Spor

Türkiye’nin en uzun parkurunda kürekler milli takım için çekiliyor


Van Spor

Elazığspor, kulüp lisansı almaya hak kazandı


Van Spor

Yeşilay Türkiye Rafting Şampiyonası ve Milli Takım Seçme Yarışları başladı


Van Spor

Kars 36 Spor U16 Takımı Türkiye Şampiyonası için Bingöl yolunda


Van Spor

Kars’ı gururlandıran başarı: Şampiyon takım yarı finalde


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri etkisi


Van Spor

ETÜ’lü Bingül kardeşler, Zihinsel Engelliler Dünya Kayak Şampiyonası’nda 6 madalya kazandı


Van Spor

Nesine 2. Lig: Elazığspor: 3 - Beykoz Anadolu: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor: 5 - Kahramanmaraş İstiklal Spor: 1


Van Spor

Bulanık’ta gençler spora kazandırılıyor


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 3 - Osmaniyespor: 2


Van Spor

Meşaleler Dadaşların özel gururları için yandı


Van Spor

Erzurum, Avrupa’nın en prestijli üniversite spor organizasyonuna ev sahipliği yapacak


Van Spor

AK Parti’den bin taraftara maç bileti hediyesi


Van Spor

Erzurum "Spor Şehri" unvanı ve tesis vizyonu ile EUSA 2028’e ev sahipliği yapacak


Van Spor

Elazığspor 59 yaşında


Van Spor

Başkan Sekmen; "Erzurum sadece kışın değil, sporun, gençliğin ve geleceğin de merkezi"


Van Spor

EUSA 2028, Erzurum’da düzenlenecek


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ