Ahıska Türkleri ‘toy’ geleneklerini Erzincan’da sürdürüyor

Ahıska Türkleri ‘toy’ Geleneklerini Erzincan’da Sürdürüyor

Genel 14.01.2020 15:55:37 0
Ahıska Türkleri ‘toy’ geleneklerini Erzincan’da sürdürüyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 14.01.2020 15:55

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla 2015 yılında Ukrayna’dan Türkiye’ye getirilerek Erzincan’ın Üzümlü ilçesine yerleşen Ahıska Türkleri, ‘toy’ geleneklerini sürdürüyor.

Erzincan’ın Üzümlü ilçesinde yaşayan 600’e yakın Ahıska Türkü ailesi, mutlu günlerinde Türkiye’de düğün olarak adlandırılan ‘toy’ geleneğinde bir araya geliyor.

Çalınan müzik eşliğinde Kafkas yöresine ait oyunları sergileyen Ahıska Türkleri, sünnet toyunda da ‘kirve’ geleneğini sürdürüyor.

Toyda açık artırma usulü en çok parayı ortaya koyan sünnet olacak çocukların kirvesi olma hakkı kazanıyor.

“Öz adetlerimizi Erzincan’da devam ettiriyoruz”

Ahıska geleneklerinin dünyanın hiçbir yerinde değişmediğini belirten Guzel Kahraman, “Ukrayna’dan geldik ama öz adetlerimizi unutmadık. Rusya’da, Ukrayna’da aynı şekilde Amerika’da da adetlerimizden hiçbir şey değişmedi. Erzincan’da da devam ediyoruz. Asırlarda geçse her zaman devam edeceğiz. Bugün bizim sünnet toyumuz var. 3 tane oğlumun sünnet toyu yani adetlerimizde nasılsa Erzincan’da bizim adetlerimiz yok ama biz adetlerimizi yaşatıyoruz” dedi.

“Barış Manço hayranı Ahıskalı sanatçı”

Öte yandan toyda katılımcıların ısrarı üzerine kısa bir süre sahne alan İkram Rizman (58) merhum sanatçı Barış Manço’nun hayranı olduğunu belirtti.

Gençlik yıllarında hep Barış Manço’nun şarkılarını dinleyip sahne aldığı Ukrayna’da seslendirdiğini ifade eden Rizman, “1989 yılında Özbekistan’dan Ukrayna’ya geldik. Ukrayna’da çok sahne alıyordum. Ukrayna’da yıl içerisinde sayısız bayramlar oluyor. Bende bol bol sahneye çıkıyordum. Barış Manço’yu ben rüyalarımda görüyordum. Benim en sevdiğim şarkıcı zaten Barış Manço’dur. Bir defasında kendisiyle anım olmuştu. Uzaktan sesini işittim. Çalışıyordum işimi bırak sese doğru koştum. Nerde çalıyor diye bakarken şarkı kesildi. Akşam oldu garip garip geldim. Neredeydi bu ses diye düşündüm durdum. Sonrasında sordum. Nerede çalıyordu diye sonra bana dediler radyoda çalıyordu diye. Hiç unutmam böyle bir anım olmuştu” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Yüksekova’da "Kayaklı Koşu Barış ve Kardeşlik 1. Etap yarışması" heyecanı


Van Spor

Yeşilyurtspor sahasında Bingöl’ü ağırlıyor


Van Spor

Badminton’da Erzincan rüzgârı: 3 şampiyonluk, 1 ikincilik


Van Spor

Ağrı’da Muay Thai Doğu Anadolu Bölge Şampiyonası başladı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 5 - MKE Ankaragücü: 0


Van Spor

Kayakla Oryantiringde Milli Takım Seçmeleri Refahiye’de yapıldı


Van Spor

Fenerbahçe, Kadıköy'de Aston Villa'ya Geçildi! UEFA Avrupa Ligi'nde Kritik Maçı Kaybetti


Van Spor

Anderson Talisca'ya Brezilya'dan İki Büyük Talip! Corinthians ve Gremio, Yıldızlı Futbolcu İçin Harekete Geçti


Van Spor

Youssef En-Nesyri, Juventus'a Transfer Oldu! İtalyan Devinden Fenerbahçe'ye 5 Milyon Euro Teklif


Van Spor

Elazığ Atatürk Stadyumu karla kaplandı


Van Spor

BEÜ’den Kick Boks Türkiye şampiyonluğu


Van Spor

BEÜ’de kros takımı Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Uçan Türklerden önemli başarı


Van Spor

Iğdır FK, İbrahim Üzülmez ile yollarını ayırdı


Van Spor

Yusuf Demirtaş boccede Türkiye ikincisi


Van Spor

Atatürk Üniversitesi’ne "Spor dostu kampüs" sertifikası aldı


Van Spor

Elazığlı boksör Buse Özgür, WAKO Kick Boks Avrupa Kupası’nda


Van Spor

Hakkarili sporcular Erzurum’dan 22 madalyayla döndü


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da yeni yönetim görev dağılımı


Van Spor

Elazığ’ın pehlivanları Türkiye şampiyonası yolunda


Van Spor

Iğdır FK - Sakaryaspor maçının ardından


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ