Tarih: 03.03.2016 03:26

Ahde Vefa ve Selam

Facebook Twitter Linked-in

Ahde Vefa ve Selam

 

Bu üç hazine değerinde ki kelimelerin anlam ve önemine dikkat çekelim.

 

Hazine değerinde ki bu üç kelimelerin anlam ve önemine dikkat çekmek istiyorum.

 

Hem Alemlerin rabbi olan Allah ile, hemde insanlarla olan ilişkilerimizde söze sadık kalma anlamına gelir.bireysel huzur ve toplumda barış olması sadakat ve güvene bağlıdır.

 

Verdiği nimetlerine dolayı Yüce yaradana hamd ve şükür etmek, rahmana vefa borcunu yerine getirmek demektir. İnsanların verdiği sözü yerine getirmesi, yaptıkları sözleşmelere uygun hareket etmeleri,   karşılığında birbirine teşekkür etmeleri ahde vefa anlamına gelir.

 

Bilhassa toplumda şefkat ve sevgi bekleyen, sevgi ve şevkat göstermek,yanlız kalmış kimsesizlere  yetim ve öksüzlere, yoksullara,  terk edilmiş yaşlı engelli insanlara, el uzatmak onlarla hemhal olmak toplumsal ve ferdi olarak bir vefa borcu aynı zamanda sorumluluğumuz demektir.

 

Gerek aile, gerekse toplumda olsun din kardeşlerimize vatanımıza ve  gecelecek neslimize sahip çıkmak,  dini tarihi ve kültürel değerlere sahip çıkmak sorumluluğun yanı sıra vefa borcudur.

 

İslam ahlakının manevi değerlerinden olan ahde vefa selam kelimelerini kullan bir topluluk olarak acaba ne kadar  ne kadar ahdimize Vefalı davranıyoruz.  Verilen sözlerin yerine getirilmemesi, andlaşmaların geçerli bir sebeb olmaksızın bozulması, menfi duygular ve kazançlar için ülkenin yarına, toplumun yararına olacak andlaşmaların bozulması sizce vefa nın  hangi vicdanına sığar.  Dini mubin kur anı kerimde yüce Allah “Ben sizin rabbiniz değilmiyim.”?

 

Hitabına “Evettttt  şahidiz sen bizim rabbimizsin”.dedi insanoğlu işte o andan kalu beladan beri ahde vefa etti insanoğlu.

 

Şimdi çıkardı,menfaatçı nefsinin esiri olan insan hangi mantıkla bu ahde Vefalı bozar.

 

Bu söze sadık kalan kişi hiçbir zaman ahde vefasızlık etmez.

 

Al-i İmran 7.süresinde insan oğlunun her ne pahasına olursa olsun ahde vefasızlık etmemesi,ve ederse elim verici bir azapla azaplanacağı açıkça vurgulanmıştır.

 

Ahde vefa özde olmalı yüreklerde hücre misali dolaşmaktadır.sözde olup rüzgar ve fırtınalara karışıp kayb olmamalıdır. İslam tarihinde ve Osmanlı tarihinde başarının sırrı Vefalı olmaktır. Verilen ahde sadık durmaktır.

 

Makam ve mevkide ahde vefa olmazsa olmazlardandır.makam ve Mevki de  hz ömer,olmalı adaletten ayrılmamalı, hz Ebubekir olmalı malını mülkünü terk edip ülkesini davasını bırakmamalıdır. Ülkesini ve davasını kendi çkarları için terk eden vatanını milletini yetim ve öksüz boynu bükük bırakan makam ve Mevki sahibi insanlar ne behbat insanlardır.

 

VEFA OLMADAN SEVGİ,SEVME  GERÇEKLEŞMEDEN VEFA ASLA OLMAZ.

 

Vefa bir borçtur en nihayetinde, insanın insan olmaklığınınborcudur.

 

Hamide Donmuş




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —