Ağrılı arıcının 2 milyon arısı telef oldu

Genel 8.09.2017 09:05:22 0
Ağrılı arıcının 2 milyon arısı telef oldu
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 08.09.2017 09:05
Ağrı’nın Taşlıçay ilçesi Aşağı Toklu köyünde, babası ile birlikte arıcılık yapan vatandaş, geçtiğimiz kış mevsiminde yaklaşık 2 milyon arısının telef olması nedeniyle zor günler geçiriyor.
Taşlıçay ilçesine bağlı Aşağı Toklu köyünde arıcılık mesleğine 1995 yılında başlayan Resul Aldemir adlı vatandaş, mesleği oğlu Mehmet Aldemir’e öğretti. 13 yaşındayken baba mesleği olan arıcılığı öğrenen ve bu işi severek yapan Mehmet Aldemir, yıllarca yaylalarda ve yüksek rakımlı alanlarda ürettiği organik kestane, çiçek ve petek ballarını siparişler üzerine birçok ile gönderdi. Aldemir, batı illerinden yapılan yoğun sipariş üzerine İstanbul’un Şile bölgesinde de arıcılık faaliyetlerine başladı. Toplamda 48 kovan ile birlikte arıcılık yapan Mehmet Aldemir’in geçtiğimiz ocak ayında 37 kovanda bulunan yaklaşık 2 milyon arısı telef oldu. İstanbul Şile’de 30 kovan arıdan 23 kovan arı telef olurken, kendi köyünde ise 18 kovan arıdan 14 kovanı telef oldu.
Geriye kalan 11 kovan ile evinin ihtiyacını karşılayıp mesleği devam ettirmeye çalışan Aldemir, müşterilerinden gelen bal siparişlerine olumsuz yanıt veriyor. Çok sevdiği arıcılık mesleğinde zor günler geçiren evli ve bir çocuk babası Aldemir, yetkililerden kendisine uzatılacak yardım elini bekliyor.

"Yüzde 70’lik bir kaybımız oldu"
Arıların neden telef olduklarını bilmediklerini ve bu mesleği yıllardır profesyonelce bir şekilde yaptıklarını söyleyen Mehmet Aldemir, "1995 yılında arıcılığa başladık. Babamın ve profesyonel arıcıların yanında yetişerek bu işi öğrendim. 13 yaşımdan bu yana bu işle ilgileniyorum. Eskiden de arı kayıplarımız oluyordu. Geçen kış mevsiminde yüzde 70’lik bir arı kaybımız oldu. Benim İstanbul’un Şile bölgesinde de arılarım var. Hem burada hem de batıda arıcılık yapıyorum. Geçen sene burada 18 kovanımız vardı. Bu yıl 4 kovanımız kaldı. 14 kovanımız söndü. Batıda da 30 kovanım vardı ve bu kovanlardan 23’ü söndü. Toplamda 2 milyona yakın arılarım telef oldu. Arıların neden telef olduğu bilinmiyor" dedi.

"Bizim ciddi bir kaybımız oldu, belimiz büküldü"
Organik bal ürettiklerini dile getiren Aldemir, "Biz bu işe başladığımız ilk günden bugüne kadar hep organik bal ürettik. Akrabalarımız tanıdıklarımız herkes bilir, her zaman gerçek, katkısız organik bal üretiyoruz. Petek balını kilosunu 100-120 liradan satıyorduk. Kestane, çiçek ve kekik ballarını satıyorduk. Bizim ciddi bir kaybımız oldu, belimiz büküldü. Yıllardır hevesle bu işi yapıyoruz. Bizim desteğe ihtiyacımız var. Bu arıcılık mesleğini büyütüp ülke piyasasına katkıda bulunmak istiyoruz. Bu yıl bala çok fazla talep var. 50 ile 100 kilo bal isteyenler oldu. Diğer arkadaşlarda da kayıp olduğu için onlar da bizden organik bal istiyorlar. Talebi karşılayamıyoruz, 5-10 kovan ile ancak kendi evimizin yiyeceğini karşılıyoruz. Şifa niyetine ballarımızı alanlar da var. Şu anda 35 bin lira kaybımız oldu. İmkanlarımızda kısıtlı olduğumuz için ne yapacağımızı ve nasıl geçimimizi sağlayacağımızı bilmiyoruz. Arıcılığa destek veren insanlarımızdan ve devletimizden destek bekliyoruz, bize yardımcı olsunlar. Ekipmanlarımızla birlikte gezginci arıcılığı yaparak arıcılığı ilerletmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Avrupa Kış Sporları Haftası etkinlikleri Hakkâri’de düzenlendi


Van Spor

Bingöllü sporcular 8 madalya kazandı


Van Spor

Galatasaray, Rams Park'ta Fırtına Gibi Esti: Kayserispor'u 4-0 Mağlup Etti!


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da "Murat Yıldırım" dönemi başladı


Van Spor

Burak Altıparmak Elazığspor’da


Van Spor

Iğdır FK - Antalyaspor maçının ardından


Van Spor

Erzincanlı halterci Özbay Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Iğdır FK: 6 - Antalyaspor: 0


Van Spor

Satrançta Elazığ gururu: Türkiye şampiyonu ve milli davetler


Van Spor

Ergan Dağı’nda Minikler Festivali ödül töreni düzenlendi


Van Spor

Erzincanlı karateciler Türkiye Yıldızlar Ligi finallerinden 5 madalya ile döndü


Van Spor

Elazığlı sporcular gümüş madalya kazandı


Van Spor

Ergan Dağı Kayak Merkezi’nde yarışma heyecanı başladı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 2 - Altınordu: 0


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a para cezası


Van Spor

Erzincanlı sporcular Trabzon’daki havalı silahlar müsabakalarına damga vurdu


Van Spor

Erzincanlı kayakçılar Hakkari’den 6 madalya ile döndü


Van Spor

Iğdır FK - Manisa FK maçının ardından


Van Spor

Serkan Özbalta: "Önümüzde 15 hafta var ve çok sayıda final maçı oynayacağız"


Van Spor

Iğdır’ın yeni stadyumunun açılışını Bakan Osman Aşkın Bak gerçekleştirdi


Van Spor

Ümit İnal: "4-0’lık yenilgi ağır oldu"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ