'ABD'nin Gülen'in iadesi konusunda hiçbir şey yapmaması kabul edilemez'

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Eker, 'Müttefikimiz ABD'nin, FETÖ'ye ve elebaşı Fetullah Gülen'in iadesi konusunda hiçbir şey yapmaması kabul edilemez.' dedi.

Genel 12.07.2019 00:24:00 0
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 12.07.2019 00:24

Washington DC (AA) - Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı Washington Ofisi (SETA DC) ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ortaklığında organize edilen "15 Temmuz Darbe Girişiminden 3 Yıl Sonra Türk-Amerikan İlişkileri" paneline katılan AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehdi Eker, 15 Temmuz FETÖ'nün darbe girişimini ve Türk-Amerikan ilişkilerini değerlendirdi.

FETÖ'nün nasıl bir örgüt olduğunu anlamak için devlete nasıl sızdığını iyi okumak gerektiğini kaydeden Eker, ABD'nin bu örgütün gizli yapısını iyi anlaması gerektiğini söyledi.

Eker, "El Kaide'nin 11 Eylül'de yaptığı şey ne ise FETÖ'nün 15 Temmuz'da yaptığı şey de aynısıdır. Bu noktada ABD Türkiye’nin yaşadıklarını anlamalıdır." diye konuştu.

"Gülen'in iadesine yönelik girişimler sonuçsuz kaldı"

Eker, 15 Temmuz ve sonrasında Türkiye'nin müttefiki olarak ABD'nin yaklaşımlarını eleştirerek, "Müttefikimiz ABD'nin FETÖ ve elebaşı Fetullah Gülen'in iadesi konusunda hiçbir şey yapmaması kabul edilemez. Gülen'in iadesine yönelik bizim yaptığımız tüm girişimler sonuçsuz kaldı." dedi.

Elebaşı Gülen'in halen ABD'de yaşamaya devam ettiğini belirten Eker, Türkiye'nin bugüne kadar 7 iade talebi sunduğuna dikkat çekerek, "FETÖ sadece Türkiye'ye değil, ABD'ye ve içinde bulunduğu tüm ülkelere karşı da bir tehdittir. Biz bu bağlamda ABD'nin FETÖ bağlantılı okulları kapatması gerektiğini bir kez daha dile getiriyoruz." ifadesini kullandı.

"Sabotajların çoğu FETÖ kaynaklıydı"

AK Parti'nin Kürt sorununun barışçıl yollarla çözümü için büyük çaba harcadığının altını çizen Eker ancak bu çabaların birçok sabotajla engellenmeye çalışıldığına vurgu yaptı.

Eker, "Bu sabotajların büyük çoğunluğu FETÖ kaynaklıydı. Bu çerçevede FETÖ'nün PKK ve diğer terör örgütleriyle farklı noktalarda iş birliği yaptığını da vurgulamak lazım." diye konuştu.

"Türk-Amerikan ilişkileri konusunda pesimist değiliz"

Eker, "inişli-çıkışlı bir süreçten geçen" Türk-Amerikan ilişkileri hakkında da "Türk-Amerikan ilişkileri konusunda gerçekçiyiz ama pesimist değiliz." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemlerine ihtiyacı olduğunun altını çizen Eker, "Bizim bir hava savunma sistemine ihtiyacımız var. Burası kesin. Biz bunu ABD ile çözelim, onlardan alalım dedik ama olmadı. 17 ay sürdü bize dönmeleri." dedi.

Eker ayrıca, Türkiye'nin S-400 meselesinden kaynaklı teknik sorunların çözülebilmesi için yaptığı komisyon önerisinin halen masada olduğunu hatırlattı.

Panele Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç da katıldı.

"TSK bölgedeki en güçlü ordu olduğunu gösterdi"

Öte yandan aynı etkinlik kapsamında gerçekleştirilen "Suriye Krizinde Bölgesel Rekabet ve İşbirliği" başlıklı oturuma ise Ortadoğu Enstitüsü Kıdemli Araştırmacısı Charles Lister ve SETA Dış Politika Araştırmaları Direktörü Prof. Dr. Muhittin Ataman katıldı.

Ataman, 15 Temmuz'dan sonra Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Suriye'de başarıyla gerçekleştirdiği operasyonları anımsatarak, "15 Temmuz'dan sonra üst düzey birçok FETÖ'cü asker ihraç edildi. Bu süreçte TSK başarılı operasyonlarıyla bölgedeki dost ve düşmanlarına hala bölgedeki en güçlü ordu olduğunu gösterdi." diye konuştu.

"YPG-PKK bağı aşikardı"

Lister de ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye politikasını eleştirerek, "ABD'nin mevcut yaklaşımları Suriye'deki kendi amaçlarını realize etmeyi oldukça zorlaştırıyor." dedi.

ABD'nin destek verdiği YPG'nin PKK ile olan bağının aşikar olduğuna vurgu yapan Lister, buna rağmen ABD yönetiminin DEAŞ'a karşı YPG/PKK'yı kullanmayı seçtiğinin altını çizdi.

Aynı etkinlikte "15 Temmuz Darbe Girişiminden Bu Yana İkili İlişkiler" başlığıyla yapılan diğer oturuma ise ABD-Türkiye İş Konseyi Başkanı Jennifer Miel, Türkiye Maarif Vakfı (TMV) Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün ve Hudson Enstitüsü Kıdemli Uzmanı Michael Doran katıldı.

15 Temmuz sonrası Türk-Amerikan ilişkilerini ekonomik ve ticari yönüyle değerlendiren Miel, "15 Temmuz öncesi ve sonrasına baktığımızda ABD ile olan ticari ilişkilerde büyük bir fark görmüyoruz. Hatta artış olduğunu bile söyleyebiliriz." yorumunu yaptı.

Miel, Türkiye'de bin 800 civarında Amerikan şirketi olduğunu belirterek, İstanbul'un bölgede liman görevi gördüğünü dile getirdi.

"Erdoğan-Trump görüşmeleri çok önemli"

TMV Başkanı Akgün de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Trump arasındaki görüşmelerin önemine vurgu yaparak, "İkili ilişkilerde birçok sorun olsa da iki ülkenin de birbirlerine ihtiyacı var ve ikili ilişkileri düzene koyma yolunda yeteri kadar tecrübesi var. İniş ve çıkışlar oldu ama yolun sonunda ilişkilerin yoluna gireceğine inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Doran ise Türk-Amerikan ilişkileri konusunda karamsar olmadığını ancak özellikle S-400 meselesinden dolayı Washington'da oluşan Türkiye karşıtı havaya dikkati çekti.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Short Track’ta büyük gurur


Van Spor

PFDK’dan Yeşilyurtspor’a bahis cezası


Van Spor

A Milli Takım'ın play-off'taki rakibi Romanya oldu


Van Spor

3 Temmuz Stadı’nda sporcular daha güvenli ortamda spor yapacak


Van Spor

Iğdır’da "Çok Amaçlı Spor Salonu"nun temeli atıldı


Van Spor

Elazığ’da düzenlenen satranç turnuvası sona erdi


Van Spor

Elazığspor, hazırlıklarını sürdürüyor


Van Spor

Elazığ’da basketbol müsabakaları sona erdi


Van Spor

Yüksekova’da 24 kasım öğretmenler günü voleybol turnuvası başladı


Van Spor

Varto’da futbol kursu sürüyor


Van Spor

24Erzincansporlu 6 futbolcuya hak mahrumiyeti


Van Spor

Elazığsporlu futbolcuların cezaları belli oldu


Van Spor

TFF 2.Lig’de Yeni Malatyaspor, Adanaspor’a konuk olacak


Van Spor

Patnos’ta "Okul Sporları" müsabakaları başladı


Van Spor

Muş’ta 35 amatör spor kulübüne 2 milyon TL malzeme desteği


Van Spor

Erzurum Büyükşehir Belediyespor Kick Boksta Türkiye finallerinde


Van Spor

Tunceli’den kick boksta büyük başarı


Van Spor

Badmintonda Erzincan Telekom Spor ikinci oldu


Van Spor

Erzincan’ın kızları Ağrı’ya 5-0 yenildi


Van Spor

Aleyna Korkut’tan Çekya’da altın madalya


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Erzincan’ı 5-0 mağlup etti


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ