ABD’deki başkanlık seçiminin sonucu hakkında Filistin ve İsrail sokakları ne düşünüyor?

İsrailliler, ABD’de 3 Kasım’da yapılan başkanlık seçimini mevcut Başkan Donald Trump’ın kaybetmesine üzülürken, Filistinliler yeni başkanla birlikte Washington’un Filistin davasına yaklamışında ciddi bir değişikliğin olmayacağ?

Genel 9.11.2020 13:32:55 0
ABD’deki başkanlık seçiminin sonucu hakkında Filistin ve İsrail sokakları ne düşünüyor?
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 09.11.2020 13:32

KUDÜS(AA) - Donald Trump ile Demokrat Parti'nin adayı Joe Biden arasında yaşanan başkanlık seçimini tüm dünya olduğu gibi Filistinliler ve İsrailliler de yakından takip etti.

Filistinliler, İsrail yanlısı politikaları nedeniyle Trump’ın kaybetmesini isterken, kamuoyu araştırmalarına göre İsraillilerin yarısından fazlası Trump’ı destekliyordu.

Resmi olmayan sonuçlara göre seçimi Biden’ın kazanması Filistin yönetiminde sevinçle karşılanırken, İsrail yönetimi renk vermese de sonuçtan memnun görünmüyor.

ABD Başkanlık seçimine ilişkin İsrail ve Filistin sokakları da farklı görüşlere sahip. AA muhabirleri, Filistinliler ve İsraillilere ABD’deki başkanlık seçimlerinin sonucuna ilişkin görüşlerini sordu.

Haham Dr. Asher Wade, Trump’ın seçimi kaybetmesinden dolayı çok üzgün olduğunu ve hayal kırıklığına uğradığını söyledi.

Biden’ın yeni ABD Başkanı olmasından dolayı duyduğu kaygıları dile getiren Wade, "Biden'ın seçilmesi halinde (ABD’nin İsrail) büyükelçiliği tekrar Tel Aviv’e taşımayı yeniden ele almayı düşündüğünü duydum. Ayrıca tüm bu olanlardan sonra İran ile ilişkileri yeniden başlatacak. İsrail’i ve varoluş krizini biliyorsunuz. Tüm bu nedenlerden dolayı artık rahat uyuyamıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"Biden, Trump gibi olmayacak"

İsrail vatandaşı Moshe Mendlowitz de gönüllerinin ABD’deki seçimi Trump’ın kazanmasından yana olduğunu ancak bunun gerçekleşmediğini dile getirdi.

Biden’ın seçilmesinin ABD ile İsrail arasındaki ilişkilere herhangi olumsuz bir etkisinin olmayacağını düşünen Mendlowitz, "Seçimi Biden kazandıktan sonra kendisinden güzel şeyleri yapmasını umuyoruz. Trump dönemine oranla fazla fark olacağını da düşünmüyorum. Trump, İsrail için gelmiş geçmiş en iyi başkandı. Biden'ın Trump gibi olmayacağını biliyoruz ama (İsrail yönetiminin) onunla da çalışmasını umuyoruz." ifadelerini kullandı.

"Bir yüz gitti yenisi geldi"

Filistinli Zahir Şerebati ise ABD’deki seçimi Trump yerine Biden’ın kazanmasının kendileri için bir anlam ifade etmediğini söyledi.

Biden’ın kazanmasıyla sadece yönetimdeki yüzün değiştiğini ve ABD’nin politikalarının devam edeceğini dile getiren Şerebati şunları kaydetti:

"ABD başkanları bizim için güzel bir şeyler yapsaydı, baba Bush, oğul Bush ve diğerleri yapardı. Her ABD başkanı Filistin halkı üzerinden, İslam dünyası üzerinden gerilimi biraz daha artırıyor. İşte Trump da gitti. Bu yeni gelen mi bize yardım edecekmiş? Hayır, asla. Bu sadece bir yüz değişimidir, başka bir şey değil.

ABD’nin siyaseti aynı siyaset. Değişen bir şey olmaz. Hepsi Filistin’e karşı, hepsi Müslümanlara karşı. Biz yardımı sadece Allah’tan bekliyoruz ve bize Selahaddin gibi büyük bir komutan göndermesi için dua ediyoruz. Trump ve diğerlerine gelecek olursak, küfür milleti tek millettir."

"Biden, bizzat Filistinliler aleyhine çok şey yaptı"

Filistinli Erva el-Hılu ise Filistin’in ve Filistin halkının Trump’ın politikalarından çok zarar gördüğünü ve seçimleri kaybetmesinden dolayı mutlu olduğunu dile getirdi.

Trump gitse bile yerine gelecek olan Biden’dan sonra ABD’nin Filistin politikasında çok fazla değişiklik olmayacağını düşünen Hılu, “Biden’ın Filistinliler lehine bir değişim yapacağını sanmıyorum. Çünkü ABD hiçbir zaman Filistin’in ve Arapların yanında yer almadı. Biden bile bizzat Filistinliler aleyhine çok şey yaptı. Yani doğrusu çok iyimser değiliz. O’nun İsrail ile siyonistler ile birlikte olduğunu biliyoruz. Sadece Trump’tan daha ehven olduğunu düşünüyoruz." görüşünü dile getirdi.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Teknik Direktör Çağlayan: "Bir galibiyet serisi yakalayıp, üstleri zorlamamız lazım"


Van Spor

Elazığspor’da Kaleci Muammer sözleşmesini feshetti


Van Spor

Battalgazi Belediyespor’un milli gururları Başkan Taşkın’ı ziyaret etti


Van Spor

Kaymakam Uzun, Türkiye şampiyonunu ziyaret etti


Van Spor

Elazığspor’da hazırlıklara ara verilmedi


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - Kırklarelispor: 0


Van Spor

Yeşilyurt Belediyesi Yaşam ve Spor Merkezi’nde kayıtlar başladı


Van Spor

Uçan Türkler, Milano Cortina 2026 Kış Olimpiyatları yolunda


Van Spor

Çıldır Gölü’nde paraşütle uçma heyecanı yaşandı


Van Spor

Doğu Anadolu’da büyük başarı: 12 sporcu, 12 madalya


Van Spor

Muşlu sporculardan Muaythai Bölge Şampiyonası’nda büyük başarı


Van Spor

Hakkarili dağcı Kilimanjaro zirvesinde


Van Spor

Elazığlı sporcu Yıldırım milli takım kampına davet edildi


Van Spor

Elazığspor 21 futbolcuyla İstanbul’a gidiyor


Van Spor

Elazığ 1. Amatör kümede 3 takım play-offu garantiledi


Van Spor

Kocaman: "Malatya Yeşilyurtspor’u hak ettiği yerlere taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz"


Van Spor

Malatya, Muay Thai Şampiyonası’ndan 25 madalyayla döndü


Van Spor

Hakkari, kış turizmi ve kayakta yükselişte


Van Spor

Yıldız Kadınlar Voleybol İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Fenerbahçe, Göztepe'ye Yenilmezlik İstatistiğini Evinde Kaybetti! Şampiyonluk Yolunda Kritik Puan Erozyonu


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0 - 12 Bingöl Spor: 1


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ