'ABD helikopter motoru için lisans vermezse kendi motorumuzu kullanırız'

Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Şeker, ATAK helikopterinin ABD menşeli motoruyla ilgili, 'ABD'den ihracat lisansıyla ilgili olumsuz bir yanıt gelirse alternatif planlarımız var. Çok önceden helikopter motoru üretme çalışmamıza başladı

Genel 25.10.2019 13:11:23 0
'ABD helikopter motoru için lisans vermezse kendi motorumuzu kullanırız'
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 25.10.2019 13:11

İSLAMABAD (AA) - Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Mustafa Murat Şeker, Defence Port Turkey savunma sanayii fuarı için geldiği Pakistan'da, savunma alanında Pakistan'la yürütülen iş birliğini AA muhabirine değerlendirdi.

Türkiye ile Pakistan arasında 30 ATAK helikopterinin satışı için sözleşme imzalandığını hatırlatan Şeker, helikopteri satarken ABD menşeli motor için bir ihracat lisansı alınması gerektiğini söyledi.

Şeker, lisansın alınmasıyla ilgili sürecin geciktiğine vurgu yaparak, "ABD makamlarına ihracat lisansı almak için başvurduk. Beklentimiz daha hızlı tamamlanmasıydı ancak gecikti. Bizim bu konuda takibimiz sürüyor, Pakistanlı dostlarımız da anlayış gösteriyor. Lisans çıkar çıkmaz hızlı bir şekilde helikopterleri Pakistan'a teslim edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Şeker, lisans çıktığı andan itibaren Türk Havacılık ve Uzay Sanayii'nin (TAI) aylık üretim hızıyla kısa sürede helikopterleri teslim edebileceğini dile getirdi.

Türkiye'de helikopter motoru üretme çalışmalarının da bulunduğuna dikkati çeken Şeker, ABD'den ihracat lisansıyla ilgili olumsuz bir yanıt alınması halinde yerli motora yöneleceklerinin altını çizerek şöyle devam etti:

"Lisansla ilgili olumsuz bir yanıt alırsak alternatif planlarımız hazır. Çok önceden helikopter motoru üretme çalışmamıza başladık. Türk Motor Sanayii (TEI) firmamız bu çalışmayı yürütüyor. Bir mesafe alındı ve çekirdek motor üretildi. Denemeleri yapılıyor. İlla ki ABD ya da yabancı bir kaynağa mecbur değiliz, lisans çıkmazsa kendi yolumuza devam ederiz. Çözümlerimiz hazır."

ABD menşeli motorun ihracat lisansının çıkmaması halinde B planı olarak yerli motor kullanımının ihtimaller arasında olduğunu belirten Şeker, "Motorun denemelerini yapıyoruz. Sertifikasyon süreçlerini saymazsak beklentimiz iki yıl içinde hazır hale gelmesi. Lisansla ilgili olumsuz bir yanıt alırsak B planımızı devreye sokar, oradan devam ederiz." değerlendirmesinde bulundu.

Pakistan savunma sanayii Türk şirketlerin radarında

Şeker, Türkiye ile Pakistan arasındaki savunma sanayii iş birliğine de işaret ederek, Türk şirketlerinin Pakistan'da yürüttüğü ve talip olduğu projeleri anlattı.

Pakistan'ın bir tank modernizasyonu projesi olduğunu söyleyen Şeker, "Pakistan'ın Al-Khalid 2 tanklarının modernizasyonu projesiyle ilgileniyoruz. Hem Roketsan zırhları hem Aselsan silah ve elektronik sistemlerinin uygulanabilmesi için ilgilendiğimiz bu projede adaylardan biriyiz." ifadelerini kullandı.

Şeker, Aselsan'ın Yazılım Tabanlı Telsiz projesinin Pakistan'da uygulanması için görüşmelerin de sürdüğünü hatırlatarak, "STM şirketimizin de yürüttüğü bir denizaltı modernizasyon projesi var. Agosta sınıfı denizaltıların modernizasyonu yapılıyor. Yeni bir denizaltı sınıfının modernizasyonuyla ilgili görüşmeler ise sürüyor." diye konuştu.

Türkiye'nin de Pakistan'dan askeri eğitim uçağı aldığını da anımsatan Şeker, bu uçakların üretildiği fabrikada TAI mühendislerinin çalıştığını sözlerine ekledi.

Behlül Çetinkaya

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Short Track’ta büyük gurur


Van Spor

PFDK’dan Yeşilyurtspor’a bahis cezası


Van Spor

A Milli Takım'ın play-off'taki rakibi Romanya oldu


Van Spor

3 Temmuz Stadı’nda sporcular daha güvenli ortamda spor yapacak


Van Spor

Iğdır’da "Çok Amaçlı Spor Salonu"nun temeli atıldı


Van Spor

Elazığ’da düzenlenen satranç turnuvası sona erdi


Van Spor

Elazığspor, hazırlıklarını sürdürüyor


Van Spor

Elazığ’da basketbol müsabakaları sona erdi


Van Spor

Yüksekova’da 24 kasım öğretmenler günü voleybol turnuvası başladı


Van Spor

Varto’da futbol kursu sürüyor


Van Spor

24Erzincansporlu 6 futbolcuya hak mahrumiyeti


Van Spor

Elazığsporlu futbolcuların cezaları belli oldu


Van Spor

TFF 2.Lig’de Yeni Malatyaspor, Adanaspor’a konuk olacak


Van Spor

Patnos’ta "Okul Sporları" müsabakaları başladı


Van Spor

Muş’ta 35 amatör spor kulübüne 2 milyon TL malzeme desteği


Van Spor

Erzurum Büyükşehir Belediyespor Kick Boksta Türkiye finallerinde


Van Spor

Tunceli’den kick boksta büyük başarı


Van Spor

Badmintonda Erzincan Telekom Spor ikinci oldu


Van Spor

Erzincan’ın kızları Ağrı’ya 5-0 yenildi


Van Spor

Aleyna Korkut’tan Çekya’da altın madalya


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Erzincan’ı 5-0 mağlup etti


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ