AA 100 yıldır haberin kaynağı

Kuruluşunun 100'üncü yılını 6 Nisan'da kutlamaya hazırlanan Anadolu Ajansı, ilk günden itibaren Anadolu'nun sesini dünyaya, dünyadaki gelişmeleri de Anadolu'ya duyurarak önemli bir görev üstlendi.

Genel 27.02.2020 14:04:13 0
AA 100 yıldır haberin kaynağı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 27.02.2020 14:04

ANKARA (AA) - Anadolu Ajansı (AA), kuruluşunun 100'üncü yılında yurt içinde ve dışında tarihe tanıklık ettiği arşivindeki bazı haberleri abonelerine yerinden servis ediyor.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla 6 Nisan 1920'de kurulan ve Milli Mücadele'nin başladığı süreçte bağımsızlık hareketini hem yurda hem de dünyaya duyurarak önemli bir görev üstlenen AA, Anadolu'daki gelişmeleri dünyaya, dünyadaki gelişmeleri ise Anadolu'ya aktardı.

"Güvenilir, tarafsız, etik ve hızlı habercilik" anlayışıyla 100'üncü yılını kutlamaya hazırlanan Anadolu Ajansı, Milli Mücadele'nin yürütüldüğü zor şartlarda yaptığı yayımların yanı sıra dünyadaki gelişmeleri de takip etti.

Başta Londra, Paris, Washington, Moskova, Berlin ve Roma olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki önemli merkezlerden gelişmeleri takip eden Anadolu Ajansı, tarihe tanıklık edip, önemli olayları bültenlerine taşıdı.

AA, aralarında İtalya lideri Mussolini'nin açıklamaları, Paris'te 1924'te yapılan 1 Mayıs kutlamaları, ABD'deki hortum felaketi, İngiltere'de yeni seçim sistemiyle ilgili yasa teklifinin oylanmasının da olduğu birçok güncel önemli olayı haberleştirdi.

Mussolini, Türkiye ile iyi ilişkiler konusunda teminat verdi

AA, İtalya Başkanı Benito Mussolini'nin 1924'teki açıklamalarını şu şekilde yayımladı:

"Bakanlar Kurulu toplantı sırasında Bay Mussolini, dış politika ile alakalı beyanları yaptı. Çekoslovak Dışişleri Bakanı ile yaptığı görüşme konusunda atıfta bulundu ve ayrıca, Belçikalı Bakanlar Bay Theunis ve Bay Hymans ile Milano'da yakın zamanda yapılacak olan görüşmesinden bahsetti. İngiliz hükümetle bekleyen sorunlarla ilgili devam eden müzakerelerin samimiyetinden bahsetti. İtalyan-Türk iyi ilişkileri konusunda teminatlar verdi."

AA, ABD'nin 30'uncu Başkanı Calvin Coolidge'in Küba'ya silah ambargosunu ise "Başkan Coolidge, devrimci bir hareketin başladığı Küba'ya giden tüm silah sevkiyatlarına bir ambargo uyguladı." ifadeleriyle haberleştirdi.

Anadolu Ajansının 1921-1929 tarihlerinde dünyanın önemli merkezlerinden yaptığı ve Fransızca olarak yayımladığı bazı haberler şunlar:

"Avam Kamarası, 144'e karşı 238 oyla seçim sistemine nispi temsilini getiren teklifi reddetti."

"Paris'te 1 Mayıs günü çok sakin bir şekilde gerçekleşti. Paris'te kamu hizmetleri sağlandı. Bazı işçi kategorileri çalışmadı."

"İtalyan Bakanlar Konseyi, Posta ve Telgraf, Ticari Denizcilik ve Devlet Demiryollarını bir araya toplayan Ulaştırma Bakanlığı kurmaya karar verdi."

"ABD'nin Georgia eyaletinin başkenti Atlanta'dan gelen telgraflara göre, hortumların bölgeye ulaştığı bildiriliyor. Yaralılar ve kaybolanlar çoktur. Hasarlar büyüktür. Son bir istihbarata göre, ölülerin sayısı yaklaşık 130 olmalı. Birçok limanlar yerlerinden sürüklendi. Hasarların 10 milyon doları aştığı tahmin ediliyor."

"Yakın zamanda İngiltere'nin çeşitli bölgelerinde yoğun yağışlardan sonra su baskınları olduğu bildiriliyor. Severn Nehri birçok yerde taştı. Worchester Hipodromu sular altında kaldı ve bugün gerçekleşmesi gereken yarış ertelenmek zorunda kaldı. Thames Nehri 24 saat içinde bir fite yükseldi. Manş Denizi'nde bir fırtına devam ediyor."

"Almanya'da madende 8 saatlik iş günü çalışmasıyla alakalı arbitrajı, maden işçileri tarafından reddedildi. Birçok maden ocaklarındaki maden işçileri 7 saat çalıştıktan sonra durdu ve yüzeye çıkmak istediler."

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Fenerbahçe Başkanı Sadettin Saran Gözaltında: Saç Örneklerinde Uyuşturucu Pozitif Çıktı


Van Spor

Muşspor’dan golcü transferi


Van Spor

24 Erzincanspor’da denetim süreci bakanlık aşamasında


Van Spor

Iğdır FK - Aliağa FK maçının ardından


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Iğdır FK: 2 - Aliağa FK: 2


Van Spor

Malatya’da badminton ve futsal il şampiyonları kupalarını aldı


Van Spor

Fenerbahçe, 20 Yıl Sonra Bir İlki Başardı: Süper Lig'in İlk Yarısını Namağlup Kapattı!


Van Spor

Elazığlı Elif Reyyan eskrimde Türkiye şampiyonu


Van Spor

Fenerbahçe'ye 90+1 darbesi! Beşiktaş, Kadıköy'de uçuşa geçti


Van Spor

Elazığspor’da kaleci Muammer’e kulüp bulması için izin verildi


Van Spor

Dostluk Maçı: Elazığspor U16: 2 - Beşiktaş U16: 1


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a top toplayıcı cezası


Van Spor

Sarıkamış’ta Uluslararası FIS Sarıkamış Cup başladı


Van Spor

Sokak basketbolu Hakkâri’de nefes kesti


Van Spor

Hakkâri’de kurumlar arası basketbol heyecanı başladı


Van Spor

Tarihi 7 Gollü Düello! Gençlerbirliği, Trabzonspor'u 4-3 Mağlup Etti


Van Spor

Erzincan, Siyah Kuşak ve Dan Terfi Sınavına ev sahipliği yaptı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - İskenderunspor: 3


Van Spor

25 Mart Spor liderlik koltuğuna oturdu


Van Spor

Elazığlı sporcu Türkiye 3’üncüsü oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ