'5. Niyazi Mısri El-Malati' sempozyumu Malatya'da başladı

Genel 6.12.2018 17:45:10 0
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 06.12.2018 17:45
‘Uluslararası Birlik Çağrısı 400. Yıl’ ana temalı ‘5. Niyazi-i Mısri el-Malati’ adlı sempozyum Malatya’da başladı. Sempozyuma katılan Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Malatya’nın önemli şahsiyetler yetiştirdiğine dikkat çekerek, “Niyâzî-i Mısrî önemli bir şahsiyettir” dedi.
AK Parti Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı ve Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Malatya Valiliği, Malatya Büyükşehir Belediyesi, İnönü Üniversitesi, Battalgazi Belediyesi, Yeşilyurt Belediyesi ve Birlik Vakfı Malatya Şubesi tarafından ortaklaşa düzenlenen ‘5. Niyazi-i Mısri el-Malati’ adlı sempozyumuna katıldı.
Burada bir konuşma yaptı. Gürkan, Malatya’nın önemli şahsiyetler yetiştiren bir il olduğuna dikkat çekerek, Niyaz Mısri’nin önemli bir şahsiyet olduğunu dile getirdi. Malatya’nın her dönem önemli şahsiyetleri yetiştirdiğinin altını çizen Gürkan, “Biz Malatya’yı tarif ederken, Anadolu’yu Anayurt yapan medeniyetler merkezi ve destan şehri diye tarif ediyoruz. Bu tarifin içerisinde Malatya’nın ne kadar zengin bir kültürü olduğunun en temel göstergesidir. Medeniyetler merkezi diyoruz ve medeniyetin başladığı yer diyoruz. Malatya’yı çok önemsiyoruz. Ayrıca Türk İslam tarihi açısından değerlendirdiğimiz zaman Malatya, Anadolu’yu anayurt yapan destan şehri diyoruz. Anadolu 1071’de fethedilmiş gibi algılansa da, tarihçiler böyle yazsa da o tarihe eklenti yapmamız lazım. Yani o son noktadır. Oysa 650 yıllarından sonra Hüseyin Gaziler, Hasan Gaziler, Battal Gaziler Anadolu’yu anayurt yapmak için 1071’den 400 yıl önce Sivas’a, Kayseri’ye, Ankara’ya ve Eskişehir’e akınlar düzenlemişlerdir. Onun için Hasan Gazi, Sivas sınırında şehit olmuştur, Hüseyin Gazi Ankara’da, Seyit Battalgazi’de Eskişehir’de şehit olmuştur” şeklinde konuştu.
Medeniyetler ve Türk İslam tarihi açısından da Malatya tarihinin önemli olduğunu kaydeden Gürkan, “Malatya hakikaten çok önemli şahsiyetleri bünyesinde yetiştirmiştir. Niyazî-i Mısri’de Malatya’yı hamiyet perver ve kamil insanların yaşadığı diyar diye tabir etmiştir. Bu mekanda yaşamış olmak aynı zamanda bir vebaldir, aynı zamanda vecahattir. Eğer biz geçmiş tarihimizi gerçek anlamda üzerimizde sorumluluk duygusu olarak algılayıp, anlayıp, ona göre yol haritası çizip, icraatlarımız ona göre yapmadığımız sürece, bu büyük bir vebaldir. Ancak bu vebali sorumluluğu bilip de bunun gereğini yapma konusunda gayret gösterirsek o zaman vecahattir ki, bu şerefe de hepimizin nail olması gerekir” diye konuştu.
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Tatvan’da Uluslararası Muaythai Şampiyonası düzenlendi


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Silopi’den 3 puanla döndü


Van Spor

Battalgazi Belediyespor’dan Millî Takıma bir genç sporcu daha


Van Spor

Mergabütan Kayak Merkezi’nde sezon açıldı


Van Spor

Elazığspor U16 Ligi’nde şampiyon oldu


Van Spor

Iğdır FK - Sivasspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Sivasspor: 1


Van Spor

Aşkale voleybolda il ikincisi oldu


Van Spor

Ağrı Spor Lisesi hentbolda Türkiye yarı finallerine yükseldi


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Atmaktan çok, kaçırdıklarımızı sorgulamalıyız"


Van Spor

Elazığ’da gençlik merkezleri ile gelecek inşa ediliyor


Van Spor

Karslı dağcılardan Kars’a Spor Tırmanış hakemliği


Van Spor

Oltu Anadolu Lisesi voleybolda finalde


Van Spor

Yeni Malatyaspor 3. Lig’e düştü


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Kulübü’nden hakem raporuna sert tepki


Van Spor

Elazığspor yönetimi, İskenderunspor maçının biletlerini ücretsiz dağıtacak


Van Spor

Elazığspor, Türkiye’de bu sezonun en çok gol atan takımı


Van Spor

Bakan Yardımcısı Eminoğlu, Muş’ta sporun geleceğini gençlerle konuştu


Van Spor

Başkan Dal, "Bahis sürecinde altı oyuncumuz ceza aldı"


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2 - Fethiyespor: 0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0- Ağrı 1970 SK: 0


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ