2 bin 800 yıllık 'prenses kemeri' İzmir'deki müzede sergileniyor

İzmir Arkeoloji Müzesi 'Görmediklerinizi Göreceksiniz' projesiyle depolarındaki benzersiz eserleri sergilemeye, Urartu Krallığı'ndan kalma bronz kemer ile başladı.

Genel 17.01.2021 13:14:02 0
2 bin 800 yıllık
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 17.01.2021 13:14

İZMİR (AA) - Urartu kültürüne ait 2 bin 800 yıllık bronz "prenses kemeri", 1 ay boyunca İzmir Arkeoloji Müzesinde sergilenecek.

İzmir Arkeoloji Müzesi, "Görmediklerinizi Göreceksiniz" projesi kapsamında, depolarda korunan 12 eşsiz eseri ziyaretçilerle buluşturuyor.

Yıl boyu her ay bir eserin sergileneceği proje, milattan önce 9-6. yüzyıllarda Van Gölü ve çevresindeki coğrafyada hüküm süren Urartu Krallığı'na ait 2 bin 800 yıllık bronz prenses kemeri ile başladı.

Kraliyet ailesine, yöneticilere veya varlıklı bir zümreye ait bir kadının kullandığı tahmin edilen kemerin üstünde Urartu metal işçiliği örneği figürler yer alıyor.

Kemerin merkezinde tanrı ve tanrıçalara sunulan bir ziyafet sahnesi, tahtta oturan tanrıça önünde yiyeceklerin bulunduğu boğa ya da keçi toynağı biçimli ayakları olan bir masa ve tanrıçaya tören için gerekli nesneleri sunan bir rahibe görülüyor.

Kemerdeki tasvirde, aslan pençesi biçimindeki ayaklara sahip tahtta oturan tanrıça bir elinde kase, diğer elinde sarkacı olan bir nesne tutarak sunuları kabul ediyor.

"Eşi benzeri olmayan eserler"

İzmir Arkeoloji Müzesi Müdürü Hünkar Keser, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzede 180 bin önemli eserin bulunduğunu ancak her birini sergilemenin mümkün olamadığını, bu nedenle de bazı çok değerli parçaları depoda korumak zorunda kaldıklarını söyledi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını kapsamında müzelerin geçen yıl bir süre kapalı kaldığını hatırlatan Keser, haziran ayından sonra ziyaretçilerini ağırlamayı sürdürdüklerini anlattı.

Keser, vatandaşları hayatları boyunca sadece 1 ya da 2 kez görebilecekleri eserlerle buluşturmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle bir çalışma başlattıklarını ifade ederek ocak ayında Van bölgesine ait bir eseri gün yüzüne çıkardıklarını belirtti.

Prenses kemerinin satın alma yoluyla 3 yıl önce İzmir Arkeloji Müzesi'ne kazandırıldığını belirten Keser, "Kemerin üstüne tanrıçanın katıldığı bir ziyafet sahnesi kazınmış. Eşi benzeri olmayan bu eser Demir Çağı'nda bir prenses için üretilmiş, onun haricinde başkasının kullanması mümkün değil çünkü onunla birlikte gömülmüş." diye konuştu.

Keser, prenses kemerinin sergilendiği süre boyunca bilim dünyası tarafından da izleneceğini ifade ederek paha biçilmez bir eseri hem akademi hem müze ziyaretçileriyle buluşturmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.

Tanrıça, tılsım, koruyuculukla ilgili anekdotlar taşıyan kemerin satılmasının söz konusu olmadığına dikkati çeken Keser, aynı döneme ait bazı eserlerin ABD'deki müzayedelerde 5 milyon dolara alıcı bulduğunu aktardı.

Keser, İzmir Arkeoloji Müzesi'ndeki tüm eserlerin sıkı güvenlik önlemleriyle korunduğunu sözlerine ekledi.

12 ayda 12 eser

Proje çerçevesinde şubat ayında klasik döneme ait kırmızı figürlü yağ, parfüm kabı, mart ayında Tunç Çağı'na tarihlenen gümüş ve altın Güneş Tanrıçası figürü, nisan ayında da Arkaik dönemden kalma törensel kaplar sergilenecek.

Müzenin mayıs ayında ziyaretçileriyle buluşturacağı eser Orta Kalkolitik döneme ait Kilia Tipi İdol-Stargazer (Tepegöz-gökyüzü gözlemcisi) olacak.

"Göremediklerinizi Göreceksiniz" başlıklı projenin haziran ayı konuğu Helenistik döneme ait Artemis'in Tapınak Modeli, temmuz ayı konuğu yine aynı dönemden bronz strigilis (Temizlenme kaşığı) olacak.

Helenistik dönemden kalma ruha eşlik eden figürinler ağustos, Arkaik döneme tarihlenen Mısır kökenli figürinler eylül, aynı dönemden Akhelous tasvirli yağ kabı ekim, Klasik dönemden Kadın Protomu mezar hediyesi kasım, Tunç Çağı'ndan çivi yazılı tablet ise aralık ayında sergilenecek.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Erzurumspor FK 3 Ocak’ta topbaşı yapacak


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı dolu dizgin gidiyor


Van Spor

Ağrı Kadın FK’ya Barbaros’tan maddi destek


Van Spor

Iğdır’da dağcılıkta tarihi adım


Van Spor

Elazığlı sporcular 45 madalya turnuvaya damga vurdu


Van Spor

FIS Palandöken Cup tamamlandı


Van Spor

Kar ve soğuğa rağmen Ağrı Kadın Futbol Takımı’ndan 4 gollü galibiyet


Van Spor

Ceza sahasında davetsiz misafir


Van Spor

Dersimspor’un altyapısına kalıcı yatırım müjdesi


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bu galibiyete ihtiyacımız vardı"


Van Spor

Hüseyin Eroğlu: "Bizim adımıza beklemediğimiz bir skor oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig Erzurumspor FK: 1 Çorum FK: 0


Van Spor

Elazığ’da okul sporları masa tenisi müsabakaları yapıldı


Van Spor

Tuncelili sporcular uluslararası arenada tarih yazdı


Van Spor

Malatya’nın Yazıhan ilçesinde ata sporu atlı cirit yaşatılıyor


Van Spor

Muş BESK, sahasında Samsun BESK’e mağlup oldu


Van Spor

Elazığspor, Erzincan’a gitti


Van Spor

Öğretim üyesi Dr. Gençoğlu, dünya ikincisi oldu


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "5 transfer yapabiliriz"


Van Spor

Sarıkamış’ta FIS Cup yarışları sona erdi


Van Spor

Sarıkamış’ta ’Uluslararası FIS Sarıkamış CUP’ heyecanı sürüyor


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ