119 yıllık İtalyan Kralı tablosunun çerçevesi restorasyona alındı

Topkapı Sarayı’nda sergilenen en prestijli tablolardan İtalyan ressam Vincenzo Volpe imzalı 1900 tarihli İtalya Kralı III. Vittorio Emanuele tablosunun, 'tahta kurtları'nın tahrip ettiği altın varaklı çerçevesi restore ediliyor.

Genel 28.11.2019 10:56:59 0
119 yıllık İtalyan Kralı tablosunun çerçevesi restorasyona alındı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 28.11.2019 10:56

İSTANBUL(AA) - Milli Saraylar Koleksiyonu'na ait 119 yıllık tablo korumaya alınırken, çevresel etkilerle tahrip olan çerçevesi ise Yıldız Şale Köşkü'ndeki Ahşap Oyma Atölyesi'nde bir ay önce restorasyona gönderildi.

Tamamı ıhlamur ağacından yapılan ve dönemin ince sanatsal motiflerini yansıtan çerçevenin restorasyonunu Ahşap Oyma Atölyesi Sorumlusu restoratör Hasan Gül üstlendi.

Şimdiye kadar onlarca saray eşyasını ilk günkü formuna kavuşturduğu belirtilen restoratör Gül, yürüttükleri hassas ve titiz çalışma sonucu İtalyan oyma sanatının nadide örneklerinden olan ıhlamur ağacından çerçevenin birebir aynısını yine aynı ağaçtan yontarak üretti.

Gül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ahşap oyması tamamlanan çerçeveyi altın varak kaplanmak üzere diğer atölyeye göndereceklerini, buradaki işlemlerin de tamamlanmasıyla Topkapı Sarayı'na iade edileceğini söyledi.

"Ahşap sıcak ve insana huzur veriyor"

Çerçevenin işçilik, oyma ve sanat olarak çok güzel olduğunu kaydeden Gül, "Biz aslına sadık kalarak hiçbir değişiklik yapmadan restore ediyoruz. Obje ıhlamur ağacından yapıldığı için biz de ıhlamur kullandık. Her zaman objelerle aynı ağacı kullanıyoruz." dedi.

Tarihi eserlerin en büyük düşmanının "ahşap kurtları" olduğuna dikkati çeken Gül, şöyle devam etti:

"Tahta kurtları ahşabı, özellikle ıhlamur ağacını çok sever. Ihlamur ağacına yumuşak olduğu için daha kolaylıkla giriyorlar. Nemli, rutubetli, kapalı ortamlarda bulunmaması lazım. Objelerimiz çok eski olduğu için benzer sorunlarla karşılaşıyoruz."

Gül, Ahşap Oyma Atölyesi'nde dünyanın birçok yerinden gelen ve sanat tarihine ışık tutan objelerin restorasyonunu yaptıklarını kaydetti.

İlkokul mezunu olduğunu belirten Gül, mesleğe usta çırak düsturuyla 38 yıl önce başladığını ve ilk günkü gibi aşkla yaptığını ifade ederek şunları söyledi:

"Piyasada usta çırak olarak yetişmek önemlidir. Kıymetli bir mesleği icra ediyoruz. 1997'de Dolmabahçe Sarayı'nda işe başladım. O günden bu yana Milli Saraylar için çalışmaya devam ediyorum. Ahşap sıcak ve insana huzur veriyor. Ahşabı seviyorum çünkü insanın içinden gelen bir duyguya tekabül ediyor. Severek yapmak lazım. Sevmediğin zaman zaten istediğin ürünleri elde etmenin imkanı yok. Ben koleksiyondaki kanepe, koltuk, dolap, çalışma masaları gibi ahşap ürünleri üzerine çalışıyorum. Burada bu değerli eşyaların restorasyonu aslına sadık kalarak yapıyoruz. Var olanı korumak için kendimizden hiçbir şey katmadan tarihi dokuyu korumaya çalışıyoruz. Dolmabahçe Sarayı, Beylerbeyi Sarayı, Ihlamur Kasrı ve Küçüksu Kasrı gibi tarihi mekanlardan gelen objeler burada eski hallerine dönüşüyor. Buradaki tüm ögeler çok değerli. Aralarında karşılaştırma bile yapamıyorum."

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Aşkale voleybolda il ikincisi oldu


Van Spor

Ağrı Spor Lisesi hentbolda Türkiye yarı finallerine yükseldi


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Atmaktan çok, kaçırdıklarımızı sorgulamalıyız"


Van Spor

Elazığ’da gençlik merkezleri ile gelecek inşa ediliyor


Van Spor

Karslı dağcılardan Kars’a Spor Tırmanış hakemliği


Van Spor

Oltu Anadolu Lisesi voleybolda finalde


Van Spor

Yeni Malatyaspor 3. Lig’e düştü


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Kulübü’nden hakem raporuna sert tepki


Van Spor

Elazığspor yönetimi, İskenderunspor maçının biletlerini ücretsiz dağıtacak


Van Spor

Elazığspor, Türkiye’de bu sezonun en çok gol atan takımı


Van Spor

Bakan Yardımcısı Eminoğlu, Muş’ta sporun geleceğini gençlerle konuştu


Van Spor

Başkan Dal, "Bahis sürecinde altı oyuncumuz ceza aldı"


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2 - Fethiyespor: 0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0- Ağrı 1970 SK: 0


Van Spor

Erzurum GSİM buz salonlarının çehresini değiştiriyor


Van Spor

Elazığ’da yeni spor branşlarıyla geleceğe yatırım


Van Spor

Curling ve Buz Hokeyinde çifte şampiyonluk


Van Spor

Fenerbahçe Konyaspor'u Fırtına Gibi Geçti: Sahanın Hakimi Sarı-Lacivertliler!


Van Spor

Yeni Malatyaspor, Menemen maçına çıkmayacak


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un konuğu Ağrıspor


Van Spor

Malatya’da 2 hakem Avrupa Şampiyonası’nda görev aldı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ