100 Pırlanta projesi, 100 işitme engelli çocuğa umut olacak

Nişantaşı Üniversitesi ve Biltes Eğitim Kurumları kurucusu Akademisyen Uysal, duyma engelli çocuklara yardım etmek için '100 Pırlanta' adlı sosyal sorumluluk projesi kapsamında New York'ta restoranlarda çalışıyor ve fayton kullanıyor.

Genel 14.07.2019 14:46:38 0
100 Pırlanta projesi, 100 işitme engelli çocuğa umut olacak
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 14.07.2019 14:46

NEW YORK (AA) - Nişantaşı Üniversitesi ve Biltes Eğitim Kurumları kurucusu Akademisyen Can Uysal, Çocuk Eğitim Derneği ile başlattığı "100 Pırlanta" projesi çerçevesinde İstanbul Ataşehir'deki bir kurumda eğitim gören işitme engelli 100 çocuğun bir yıllık eğitim ve işitme cihazı masrafları için farkındalık oluşturuyor.

Proje kapsamında dünyanın en büyük metropollerinden New York'a gelen Uysal, burada İstanbul'daki hayatını bir kenara bırakarak iki Türk restoranında bulaşıkçılık ve garsonluk yapıyor, Central Park'ta fayton kullanıyor, 7 kişiyle bir evi paylaşıyor.

Uysal, aynı zamanda New York'taki başarılı Türklerin hikayesini anlatacak röportajlar yapıyor ve faytonla gezdirdiği turistlere İstanbul'u anlatıyor.

Projenin sonunda 100 engelli çocuğun eğitim masrafının karşılanması ve bu çocuklara işitme cihazı alınması için yeterli bağışı toplamayı amaçlayan Uysal, projesini ve New York serüvenini AA muhabirine anlattı.

Geçirdiği yüz felcinden proje çıkardı

Uysal, daha önce görme engelli çocuklar için çok fazla proje geliştirdiğini ancak şubat ayında geçirdiği yüz felci nedeniyle işitme sorunu yaşadıktan sonra işitme engelli çocuklar üzerine eğildiğini söyledi.

Çocuk Eğitim Derneğinin yöneticisi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Ömer Ilıcalı ile yaptığı istişareler sonucu "100 Pırlanta" projesinin ortaya çıktığını belirten Uysal, projenin bir başka ayağı olarak da İstanbul'u New York'taki turistlere anlatarak Türkiye ve İstanbul'a daha fazla turist çekmeyi amaçladığını vurguladı.

New York'ta gerek "100 Pırlanta" projesi konusunda gerek İstanbul konusunda çok güzel tepkiler aldığını dile getiren Uysal, "Bu zamana kadar 300'ün üzerinde insana ulaştım. Herkes çok pozitif karşıladı. Olayın Çocuk Eğitim Derneği tarafından yürütülüyor olması, işitme engelini ortadan kaldırmaya çalışan bir proje olması insanları çok daha yüreklendiriyor, konuşmak ve dinlemek için." dedi.

"Burada çok başarılı bir Türk toplumu var"

Uysal, New York'taki Türklerin başarı hikayelerine ilişkin yaptığı röportajların da kendisi için çok değerli olduğunu vurgulayarak "Burada çok başarılı bir Türk toplumu var, hem bir Türk hem de bir Müslüman olarak bunun daha çok duyurulması beni daha çok onore ediyor." diye konuştu.

Projede insanların bir iki dakikalığına bile duyamadığı, anlaşamadığı ve iletişim kuramadığı zaman çok büyük bir strese girdiklerini ve bu stresin okul öncesi çocuklarda etkisinin çok daha büyük olduğunu anlatmaya çalıştıklarını belirten Uysal, "Yarın ne olacağını hiçbirimiz bilmiyoruz, şu an güzel koşullarda yaşayabiliriz, şoförlerimiz, arabalarımız, büyük evlerimiz olabilir ama bir gün bir kanepede kıvrılarak bazen de üşüyerek ve sadece musluk suyu içerek de tüm günü geçirebilirsiniz. Bunu unutmayalım." ifadelerini kullandı.

Çocukların en kıymetli ve en savunmasız varlıklar olduğuna işaret eden Uysal, "Özellikle de bir duyusu olmayan bir çocuk hayatı çok daha zor yaşıyor, bu çocuk çok daha özel bir çocuk. Onun için ben her birine bir pırlanta diyorum ve bu pırlantaları yalnız bırakmamak, onlara destek olmak, duyabilmelerini sağlamak, doğru eğitim alabilmelerini sağlamak, bu projemin ana amacı." değerlendirmesinde bulundu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Galatasaray’ın Bodo/Glimt Maçı 11’i Açıklandı: Okan Buruk’tan Mecburi Değişiklik


Van Spor

Elazığlı sporcu Karakaş, Türkiye’yi temsil edecek


Van Spor

Elazığ Belediyespor boksörü Elif Naz, milli takım kampında


Van Spor

Malatyalı hakemler Dünya Şampiyonası’nda Türkiye’yi temsil edecek


Van Spor

Gürkan Sönmez; "Hareketsiz yaşam, gençliğin en büyük tehdidi"


Van Spor

Bakan Bak, Malatya’da Şampiyonlar Kupası maçını izledi


Van Spor

Bakan Bak: "Gençler için yatırımlarımıza devam edeceğiz"


Van Spor

Okul sporlarına Aşkale ambargo koydu


Van Spor

Arıcak’ta ortaokullar arası futbol turnuvası sona erdi


Van Spor

Elazığ yeni bir spor kulübü kazandı


Van Spor

Milli hentbol heyecanı Elazığ’da


Van Spor

Voleybolda kadınlarda Erzincan Valiliği erkeklerde Milli Eğitim Müdürlüğü şampiyon oldu


Van Spor

Elazığspor’da Fuat Bavuk zirvede


Van Spor

Voleybolun kalbi Malatya’da atacak


Van Spor

Muş Lalezar Spor ilk maçında 3 puan kazandı


Van Spor

Elazığspor, Sarıgül’le 3’te 3 yaptı


Van Spor

Yeşilyurtspor son dakikalarda ya üzülüyor ya seviniyor


Van Spor

Evinde hata yapmadı! Fenerbahçe, Karagümrük engelini 2 golle geçti


Van Spor

Iğdır FK - Boluspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Boluspor: 1


Van Spor

Malatya temsilcisi Mardin deplasmanından puansız döndü


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ