Genel Müdür Türker: “Şu an 40 ülkede gıda ve 80 ülkede su krizi var”

Genel Müdür Türker: “Şu an 40 ülkede gıda ve 80 ülkede su krizi var”

Van Haberleri 12.07.2023 13:25:00 0
Genel Müdür Türker: “Şu an 40 ülkede gıda ve 80 ülkede su krizi var”
Tarih: 12.07.2023 13:25 Güncelleme: 12.07.2023 22:08

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü (TAGEM) Dr. Metin Türker, iklim değişikliğine uyum ve adaptasyon noktasında neler yapılması gerektiği konusunda çalışmaların yürütülmesi gerektiğini ifade ederek, “Şu an 40 ülkede gıda ve 80 ülkede su krizi var. Gıda krizinin 2050 yılında 55 ülkeye çıkacağı söylenmektedir” dedi.
Van Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün konferans salonunda Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından desteklenen TAGEM ve Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) işbirliğiyle yürütülen “Türkiye’nin Ekonomisinin Yeşil Büyümeye Doğru Gelişmesine Yardımcı Olmak İçin Biyolojik Kütlenin Sürdürülebilir Kullanımı” projesi çerçevesinde "Biyokütlenin Enerji Yolculuğu 6. Teknik Eğitimi" Van’da gerçekleştirildi.
Programda bir konuşma yapan TAGEM Genel Müdürü Dr. Metin Türker, artan nüfusta bireylerin sağlıklı şekilde yaşaması için gıdanın yüzde 65’inin artırılması gerektiğini ve suda da yüzde 65 tasarruf sağlanması gerektiğini belirtti. İklim değişikliğine uyum ve adaptasyon noktasında neler yapılması gerektiği konusunda çalışmaların yapılması gerektiğini ifade eden Genel Müdür Türker, “Şu an 40 ülkede gıda ve 80 ülkede su krizi var. Gıda krizinin 2050 yılında 55 ülkeye çıkacağı söylenmektedir. Sorunlar küreseldir ama çözümler yereldir. Bu nedenle yerel çözümleri ulusal sorunlara çözüm getirecek entegre yaklaşımlara ihtiyacımız var. 1980 yılında kişi başına düşen arazimiz 6 dekardı. Ancak şu an kişi başına düşen arazi 2,8 dekardır. Bu 2035 - 2040 yıllarında 1,5 dekarlara düşecektir. Daha fazla tarım yapılacak alanımız ise yoktur. Sulama alanlarımızda da sona doğru geldik. İşte bu noktada bizim verimi ve kaliteyi artırmamız, biyotik ve abiyotik stres çarklarına uyumluğu sağlayacak, hastalıklara dayanıklı ürünleri, çeşitleri ve yeniklikleri geliştirmek zorundayız. İşte bu yüzden ar-ge işin göbeğine oturuyor” dedi.
Van Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş ise Van’ın hayvancılıkla ilgilenen bir il konumda olduğunu belirterek, “İlimizde 10 milyar liralık tarımsal hasıla var. İlimiz mera ve koyun varlığı konusunda Türkiye’de birinci sıradadır. Yem bitkileri kapasitesi yüksek ve değer verilmesi gereken bir ildir” diye konuştu.
Milletvekilliği döneminde kurumlarla tarım konusunda toplantılar yaptıklarını dile getiren AK Parti 27. Dönem Van Milletvekili Abdulahat Arvas da, “Yaptığımız görüşmelerde Van’ın ‘Tarımsal Araştırma Enstitüsü’ne ihtiyaç olduğunu bildirdik. Bu konuda da çeşitli toplantılar yaptık. Cumhurbaşkanımıza hazırladığımız dosyayı arz ettik ve kendisi de bir talimat verdi. 2022 yılının 4’üncü ayında Cumhurbaşkanımız tarafından onaylandı. Böylece Van Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğümüz kurulmuş oldu” şeklinde konuştu.
Van Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Erdal Orman’ın da bir konuşma yaptığı program, sunumlarla devam etti. Programa TAGEM Genel Müdürü Dr. Metin Türker, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Tunçtürk, Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş, TKDK Van İl Koordinatörü İbrahim Başak, AK Parti 27. Dönem Van Milletvekili Abdulahat Arvas ve kamu kurum personelleri katıldı.

Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Sarıkamış’ta ’Uluslararası FIS Sarıkamış CUP’ heyecanı sürüyor


Van Spor

Yaygın beldesine sentetik çim yüzeyli futbol sahası yapılacak


Van Spor

Fenerbahçe Başkanı Sadettin Saran Gözaltında: Saç Örneklerinde Uyuşturucu Pozitif Çıktı


Van Spor

Muşspor’dan golcü transferi


Van Spor

24 Erzincanspor’da denetim süreci bakanlık aşamasında


Van Spor

Iğdır FK - Aliağa FK maçının ardından


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Iğdır FK: 2 - Aliağa FK: 2


Van Spor

Malatya’da badminton ve futsal il şampiyonları kupalarını aldı


Van Spor

Fenerbahçe, 20 Yıl Sonra Bir İlki Başardı: Süper Lig'in İlk Yarısını Namağlup Kapattı!


Van Spor

Elazığlı Elif Reyyan eskrimde Türkiye şampiyonu


Van Spor

Fenerbahçe'ye 90+1 darbesi! Beşiktaş, Kadıköy'de uçuşa geçti


Van Spor

Elazığspor’da kaleci Muammer’e kulüp bulması için izin verildi


Van Spor

Dostluk Maçı: Elazığspor U16: 2 - Beşiktaş U16: 1


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a top toplayıcı cezası


Van Spor

Sarıkamış’ta Uluslararası FIS Sarıkamış Cup başladı


Van Spor

Sokak basketbolu Hakkâri’de nefes kesti


Van Spor

Hakkâri’de kurumlar arası basketbol heyecanı başladı


Van Spor

Tarihi 7 Gollü Düello! Gençlerbirliği, Trabzonspor'u 4-3 Mağlup Etti


Van Spor

Erzincan, Siyah Kuşak ve Dan Terfi Sınavına ev sahipliği yaptı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - İskenderunspor: 3


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ