Ocak ile Şubat aylarında aranan maaşın sonraki aylarda vergi dilimine tabi tutularak azalmasının önüne geçmek amacıyla düğmeye basıldı.
Gelir vergisi tarifesinde değişiklik yapılması amacıyla çalışmalara başlandı. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen günlerde 2023 senesinden itibaren geçerli olmak şartıyla asgari ücretin 8.506 lira olduğunu açıklaması sonrasında maaşlarını brüt üzerinden alan çalışanların gelir vergisi tarifelerinde değişiklik talebi ile ilgili çalışmalar gündeme gelmeye başladı.
Çalışanların bu isteklerini hükümet karşılıksız bırakmadı ve böylece çalışmalara başlandı. Milyonlarca vatandaşı doğrudan etkileyecek gelir vergisi tarifesi de değişikliğe gidilecek. Hazine ve Maliye Bakanı tarafından gerçekleştirilecek olan çalışma ile Ocak ve Şubat aylarında alınan maaşın sonraki aylarda vergi dilimine takılmak suretiyle azalmasının önüne geçilecek. Ücret niteliğini, alım gücünü aşındırılmasının önüne getirecek.
Mevcut uygulama içerisinde 20.000 lira brüt maaşı bulunan bir çalışandan %14 SGK işçi payı yani 2800 lira ve %1 oranında işsizlik sigorta payı yani 200 lira tutarında kesinti yapılırken kalan miktar ise gelir vergisi matrahına ulaştırıyor.
Sabah gazetesi tarafından aktarılan habere göre gelir vergisi matrahı bu senenin tarifesine göre 17 bin lira 32 bin liradan daha düşük bir meblağ olduğu sebebiyle işçi veya gelir sahibi mükellef birinci vergi dilimine giriyor ve böylece gelir vergisi %15 olacak şekilde hesaplanıyor.
Bugün itibarıyla vergi dilimi kesintisi 2.550 liraya çıkıyor. Gerçekleştirilecek çalışmalar ile beraber bu örneğe göre 2500 lira çalışanın cebinde kalmış olacak. 2023 senesinde cepte kalan tutar daha da yükselecek.