Gazze'nin Yeni Savunucusu Kim Olacak? Hamas'ın Liderlik Adayları Belirleniyor

Şehit Edilen Hamas Lideri Yahsa Sinvar'ın ardından yeni lider kim olacak?

Dünya 19.10.2024 16:33:00 0
Gazze
Tarih: 19.10.2024 16:37

Gazze kahramanı Yahya Sinvar'ın vefatının ardından Hamas liderliği için adaylar belirleniyor. Yokluğunu dolduracak kişi, Filistin direniş hareketinin geleceğini belirleyecek.

YAHYA SİNVAR'IN VARİSİ ARANIYOR

Gazze'de İsrail'e karşı verilen mücadelede son anlarına kadar direniş gösteren Yahya Sinvar'ın şehit olması, Hamas liderliği için boşalan koltuğun kim tarafından doldurulacağı sorusunu gündeme getirdi. Hamas'ın yeni liderliği için adaylık yarışı başlarken, Sinvar'ın kardeşi Muhammed Sinvar'ın yanı sıra deneyimli siyasetçiler Halid Meşal ve Halil El Hayya'nın isimleri öne çıkıyor.

HALİD MEŞAL: LİDERLİK İÇİN TECRÜBELİ BİR İSİM

Liderlik yarışında Halid Meşal'ın adı sıkça anılıyor. Filistinli lider Meşal, uzun yıllarını sürgünde geçirse de Hamas'ın oluşmasında ve yükselişinde etkin rol oynadı. Şeyh Ahmed Yasin'in şehit edilmesinin ardından örgütün liderlik görevini üstlenen Meşal, zaman içerisinde Hamas'ın politik yüzü oldu. Ancak 2017'de yerini İsmail Heniyye'ye bıraktı.

MUHAMMED SİNVAR: ASKERİ GEÇMİŞİ İLE DİKKAT ÇEKEN ADAY

Bir diğer aday olan Muhammed Sinvar, Hamas'ın askeri kanadı içinde önemli bir figür. Ancak pek az kamuoyunun önüne çıkan Muhammed Sinvar, Yahya Sinvar'ın kardeşi olarak biliniyor ve İsrail tarafından yakından izlenen bir isim.

HALİL EL HAYYA: DİPLOMASİNİN ÖN PLANDA OLDUĞU BİR LİDERLİK MÜMKÜN MÜ?

Gazze'de önemli bir pozisyonda olan ve ateşkes müzakerelerinde baş rolü oynayan Halil El Hayya da liderlik için aday gösteriliyor. Hamas'ın diplomatik çizgiye geçiş yapması ihtimali, El Hayya'nın adaylığı ile kuvvet kazanıyor.

YAHYA SİNVAR'IN VARİSİ VE GELECEK

61 yaşındaki Yahya Sinvar, Filistin direnişinin sembol isimlerindendir. Gazze'deki Han Yunus Mülteci Kampı'nda doğan ve İslama hizmet noktasında yaşamını adayan Sinvar, Hamas'ın içinde önemli bir yere sahipti. Eğitim hayatını Gazze İslam Üniversitesi'nde tamamlayan ve İsrail tarafından birçok kez gözaltına alınan Sinvar, Hamas'ın Siyasi Bürosu'nda etkin bir rol oynamıştır. 2017'de politik büronun başına geçen Sinvar'ın ardında, Hamas liderliği için yarışacak adaylar, Filistin direnişinin geleceğini şekillendirecekler.


Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Öğretmen Adayları Dikkat: 2024 KPSS ÖABT Giriş Belgeleri Yayında!


İş İlanları

Beklenen An Geldi: Özel Güvenlik Görevlileri Sınav Sonuçları EGM'nin Sitesinde


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar Trump'a yönelik suikast girişimini de bildi mi? Trump Suikastını Öngörmüşler mi?


Öteki Gündem

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem