Gazlı içecekler ve paketli gıdalardaki gizli tehlike: Fruktoz şurubu obeziteye davetiye çıkarıyor

Gazlı içecekler ve paketli gıdalardaki gizli tehlike: Fruktoz şurubu obeziteye davetiye çıkarıyor

Sağlık 9.10.2025 09:45:38 0
Gazlı içecekler ve paketli gıdalardaki gizli tehlike: Fruktoz şurubu obeziteye davetiye çıkarıyor
Tarih: 09.10.2025 09:45 Güncelleme: 09.10.2025 09:45
Sağlık Turizmi Konfederasyonu (SATKOF) Genel Başkanı Prof. Dr. Aysun Bay, gazlı içecekler, meyve suları, hazır soslar ve paketli gıdalarda kullanılan tatlandırıcılara dikkat çekerek, bu ürünlerin içeriğinde yer alan fruktoz şurubunun obezite ve karaciğer sağlığı başta olmak üzere ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını söyledi. Bay, Türkiye’nin Avrupa’nın en kilolu ülkesi haline gelmesinde bu tatlandırıcıların etkisinin büyük olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Aysun Bay, mısır nişastasından enzimatik yollarla elde edilen ve genellikle gazlı içeceklerde kullanılan yüksek fruktozlu mısır şurubunun (HFCS), ucuz maliyeti ve yoğun tatlılık oranı nedeniyle tercih edildiğini ancak sağlık açısından ciddi riskler taşıdığını ifade etti. Bay, bu tatlandırıcının karaciğer yağlanması, insülin direnci, obezite ve çocuklarda şekerli içeceklere bağımlılık gibi birçok soruna zemin hazırladığını vurguladı.

Tüketiciye uyarı, "Etiket okuyun, pancar şekeri tercih edin"
SATKOF Başkanı Bay, tüketicilerin özellikle etiket okuma alışkanlığı kazanmasının büyük önem taşıdığını belirterek, "yüzde yüz meyve suyu" ibaresi dışında kalan içeceklerde genellikle yüksek fruktoz şurubu bulunduğuna dikkat çekti. Bay, "Şeker pancarından üretilmiş şeker, glukoz ve fruktozun doğal oranında bulunduğu için vücutta daha dengeli emilir ve insülin salınımını daha az etkiler. Ayrıca yerli üretimi destekler ve daha az işlenmiştir" dedi.

Şekerli içeceklere vergi önerisi
Prof. Dr. Bay, toplumda obeziteyle mücadele ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarının artırılması amacıyla, şekerli içeceklerdeki şeker oranına göre vergi alınması gerektiğini ifade ederek, "İrlanda, İngiltere ve Meksika gibi ülkelerde olduğu gibi, 100 mililitrede 5 gramdan fazla şeker içeren ürünlerden ek vergi alınmalı. Bu gelir gençlerin spora yönlendirilmesi ve sağlıklı yaşam kampanyalarının finansmanında kullanılabilir" şeklinde konuştu.

Türkiye’nin tarımsal gücü, "Şeker pancarı"
Türkiye’nin şeker pancarı üretiminde önemli bir ülke olduğuna değinen Bay, bu alandaki üretimin teşvik edilmesi gerektiğini belirtti. Bay, "Şeker pancarı hem halk sağlığına hem de tarımsal kalkınmaya katkı sağlayan stratejik bir üründür. Üretimini destekleyerek hem sağlığımızı hem de ekonomimizi koruyabiliriz" ifadelerini kullandı.

Sağlık Turizmi Konfederasyonu ve Sağlıklı Yaşam ve Proaktif Yaşam Derneği olarak kamuoyunu obeziteyle mücadele, dijital sağlık farkındalığı ve gıda güvenliği konularında bilinçlendirmeye devam edeceklerini söyleyen Prof. Dr. Bay, şu önerilerde bulundu, "İçecek tercihlerinde, ürünün ’şeker pancarından üretilmiş’ ifadesini taşımasına dikkat edin. Yüzde 100 meyve suyu haricindeki birçok üründe fruktoz şurubu bulunma ihtimali oldukça yüksektir. Özellikle çocuklara erken yaşta şekerli içecek tüketme alışkanlığı kazandırmamaya özen gösterilmeli" diye konuştu.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Teknik Direktör Çağlayan: "Bu hikayenin sonunda Elazığspor bir üst lige çıkacak"


Van Spor

Elazığ’da dart müsabakaları sona erdi


Van Spor

Değer Erzincan spor kulüpleri 20’ye ulaştı: Hedef 5 bin öğrenci


Van Spor

Yeni Malatyaspor’dan yeniden yapılanma açıklaması


Van Spor

Kars’ta strateji ve hamle günü: Okul Sporları Satranç Turnuvası sona erdi


Van Spor

Fuat Bavuk: "Çok üzgün olduğumu bilmenizi isterim"


Van Spor

Elazığspor’da Fuat Bavuk kadrodışı bırakıldı


Van Spor

Malatya’da okul sporları futbol müsabakasında ayakta alkışlanan gol


Van Spor

Elazığspor ile Elazığ MEM arasında işbirliği protokolü


Van Spor

Doğum gününde Türkiye ikincisi oldu


Van Spor

Otizmli İkiz Milli Kayakçılara Erzurum’da coşkulu karşılama


Van Spor

GSB Kış Kulübü binleri ağırladı


Van Spor

AK Parti Doğubayazıt İlçe Başkanı Geçit’ten maç sonrası yaşandığı iddia edilen olaylara tepki


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Mazıdağ Fosfat Spor:0


Van Spor

Elazığ GSK hentbol takımı 7’de 7 yaptı


Van Spor

Muş Gençlerbirliği’nden 50. yılında çifte şampiyonluk sevinci


Van Spor

Galatasaray, Rizespor'u 3-0 Mağlup Ederek Ligdeki Yürüyüşünü Sürdürdü


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 4 - Menemen FK: 1


Van Spor

Bitlis Spor 1916 evinde puan kaybetti


Van Spor

Erzurumlı Kick Boksçular madalyalarla dönüyor


Van Spor

Birgül kardeşler yine gururlandırdı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ