Forbes dünyaya böyle duyurdu: Türkiye'nin askeri uçakları 2023'te göklerde

Amerikan Forbes dergisi, "İşte Türkiye'nin 2023'te ilk uçuşunu yapmayı planladığı askeri uçaklar" başlıklı analiz yazısıyla milli hava araçlarımızı yakın takibe aldı.

Bilim ve Teknoloji 12.12.2022 15:18:00 0
Forbes dünyaya böyle duyurdu: Türkiye
Tarih: 12.12.2022 15:25 Güncelleme: 12.12.2022 15:27

Dünya 2023 yılında göklerde olacak "Milli Muharip Uçak" (MMU), "Kızılelma", "Hürjet" ve "Göksungur"a kilitlendi. Amerikan Forbes dergisi, "İşte Türkiye'nin 2023'te ilk uçuşunu yapmayı planladığı askeri uçaklar" başlıklı analiz yazısıyla milli hava araçlarımızı yakın takibe aldı.

Amerikan Forbes dergisi, Türk savunma sanayinin önemli projeleri olan Milli Muharip Uçak (MMU), Kızılelma, Hürjet, Göksungur ve Atak ile ilgili dikkat çeken bir analiz yazısı yayımladı.

"İşte Türkiye'nin 2023'te ilk uçuşunu yapmayı planladığı askeri uçaklar" başlıklı analiz yazısında 5 milli gururumuz hakkında bilgiler yer aldı. Yazıda, "Türkiye'nin şu anda geliştirilmekte olan ve ülkenin 100. yılında ilk uçuşlarını gerçekleştirmeyi planlanan bazı dikkat çeken askeri uçakları ve insansız hava araçları var" ifadeleri kullanıldı.

Milli Muharip Uçak

Milli Muharip Uçak'ın ilk prototipinin montaj hattında şekillendiği belirtilirken MMU'nun hangardan çıkacağı tarihin 2023 olduğu vurgulandı. MMU'nun Güney Kore'de geliştirilmekte olan KF-21 Boramae Blok 1 varyantına benzediği ve oldukça gelişmiş 4.5 nesil bir uçak olacağı kaydedildi.

Kızılelma

Analiz yazısında, "Muhtemelen 2023'te ilk kez uçan başka Türk uçakları ve insansız hava araçları göreceğiz. Bayraktar Kızılelma Kasım 2022'de ilk Otomatik Taksi ve Koşu Testi'ni başarıyla tamamladı. İlk uçuşu büyük olasılıkla 2023'ün başlarında başlayacak" denildi.

Kızılelma'nın Çin yapımı Chengdu J-20'ye benzeyen bir uydu-delta konfigürasyonuna sahip olduğuna dikkat çekilen yazıda, "Kızılelma ayrıca dahili bir silah bölmesine sahiptir ve hatta havadan havaya füzeler ateşleyebilir, bu da ona potansiyel olarak düşman uçaklarına veya helikopterlerine karşı koruma sağlar" ifadeleri kullanıldı.

Kızılelma'nın Aselsan yapımı Aktif Dizin Taramalı Radar (AESA) ile donatılacağı ve TCG Anadolu'ya konuşlandırılacağı bilgisi de yazıda yer aldı.

Hürjet

Hürjet'in hafif savaş uçağı olarak görev yapabilmekte olduğu vurgulanan haberde, "TUSAŞ, Hürjet adında bir süpersonik eğitim uçağı geliştiriyor. Barındırdığı özellikler Hürjet'i İtalya'nın Alenia Aermacchi M-346 Master'ı ve Güney Kore'nin T-50 Golden Eagle'ı ile aynı kategoriye koyuyor. Hürjet'in ilk uçuşunu Mart 2023'te yapması bekleniyor" denildi.

Hürjet'in F-5 ve Northrop T-38 Talon eğitim uçağının yerini alacağı bilgisi paylaşıldı.

Göksungur

Göksungur'a ait bilgilere de yer veren analiz yazısında İHA'nın istihbarat toplamak ve ateş desteği sağlamak için tasarlandığı belirtildi. İHA'nın ilk uçuşunu 2023'te yapmasının planladığı vurgulandı.

T-929 (ATAK-2)

T-929'un (ATAK 2) İtalyan Agusta A-129 Mangusta'nın iki katı kalkış ağırlığına sahip olduğun bahseden yazıda, "Yaklaşan ağır taarruz helikopteri, güdümsüz roketler, güdümlü uzun menzilli UMTAS tanksavar ve Cirit 70 mm füzeleri ve havadan havaya füzeler dahil olmak üzere çeşitli Türk yapımı mühimmatları taşıyabiliyor. T929, Türk Kara Kuvvetleri'nin yanı sıra Türk Deniz Kuvvetleri'nde de hizmet verecek. TCG Anadolu'da faaliyet gösterecek" ifadeleri kullanıldı.

Star Gazetesi 


Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

PTT'den Heyecan Verici Fırsat: KPSS Koşulu Olmadan İş Başvuruları Açıldı!


İş İlanları

Göç İdaresi Başkanlığı'na 382 sürekli işçi alınacak


İş İlanları

İçişleri Bakanlığı personel alımı başlıyor! Başvuru nasıl yapılır, şartlar neler?


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem