Flamingoların yeni durağı İskele sahili oldu

Flamingoların yeni durağı İskele sahili oldu

Van Haberleri 30.09.2025 11:50:00 0
Flamingoların yeni durağı İskele sahili oldu
Tarih: 30.09.2025 11:50 Güncelleme: 30.09.2025 22:14

Van Gölü havzasında bu yıl sayılarında artış gözlenen flamingolar, ilk kez Tuşba ilçesine bağlı İskele Mahallesi sahilinde konakladı.

Her yıl göç güzergâhında Van Gölü havzasını önemli bir durak olarak kullanan flamingolar, bu kez sahil şeridine kadar inerek vatandaşlara görsel şölen sundu. Renkleri ve zarif görünümleriyle dikkat çeken flamingolar, bu kez ilk defa Tuşba ilçesine bağlı İskele Mahallesi sahiline de indi. Göç yolculuklarında Van Gölü’nü önemli bir durak olarak kullanan flamingolar, günün büyük bölümünü sahilde beslenerek ve dinlenerek geçiriyor. Vatandaşlar ise sahile inen flamingoları ilgiyle izleyerek fotoğraf ve görüntülemeye çalıştı.

Van Gölü çevresinde su seviyesinin uygunluğu ve besin çeşitliliğinin artmasının flamingoların sayısındaki yükselişte etkili olduğunu ifade eden Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, "Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi, Van Gölü havzasındaki bütün yaban hayvanların sorunlarıyla ilgileniyor. Bu sorunlarla ilgilenen, doğayla ilgilenen ekolojik dengenin devam etmesi için çalışmaları yapan kurumlarla koordinasyonu sağlayarak ekolojik dengenin bozulmadan gelecek nesillere aktarmak için çalışma yapıyor. Van Gölü havzasında en çok sulak alanlardan birini oluşturan Edremit sazlıklarından Van YYÜ kampüsüne kadar uzanan bölgede yeni alanlar açıldı. Burada da en büyüğü İskele Mahallesi’ndeki sulak alanlar kendini göstermeye başladı. Tabii yaban hayvanları gıda ve güvenliği hissettikleri zaman oraya yerleşirler. Bayrak türü olan Allı Turnalar yani flamingolar baharda selam getirir bizlere, sonbaharda da buradan selamı götürür. Allı Turnalar, Erçek Gölü’nde flamingoların seyir merkezi gibi algılanmaya başlamışken bu sene sulak alanların çekilmesi ve yeni yerlerin açılmasına bağlı olarak Van Gölü havzasının bütün kıyılarında flamingo görmek mümkün. Ama buradaki 15 Temmuz Parkı’na gelen vatandaşlarımız hiç zahmet çekmeden Allı Turnaları seyir imkanı buldular. Bir haftadır yoğunluğu artarak devam eden Allı Turna bize şunu gösteriyor. Eğer güvenliği ön planda tutar, sulak alanlarımızı işgal etmezsek, bu hayvanları rahatsız etmezsek parkta bizimle beraber bir dünya para verip veya meşakkate katlanıp onları görmeye başka yere giderken, şimdi masrafsız parka gelenlere görsel şölenleriyle kendini bir göstermeye başladılar" dedi.

Allı Turnalar artık İskele sahilinden de selam getirdiğini ifade eden Prof. Dr. Aslan, "Eğer bu bu ortamı bozmazsak sayıları artarak İskele sahilinde hatta daha fazla sayıda yavrularıyla beraber gelecek. Çünkü geçen sene de baharda üç tane göründü. Üç tane bir veya sayıları az olarak gördüğümüz flamingolar sonbaharda sayıları yüzleri geçti. Binlerce flamingo ileride eğer bu alanı bozmazsak bize selam getirip selam götürecekler. Van Gölü havzası bu yıl şanslı. Flamingolar bir yerde kuluçkaya yatıp oradan tekrar göç yolu üzerinde belirli alanlarda hem yavrularının büyümesi hem de enerji toplamak için mola verirler. Burada mola verirken de gıdası ve güvenliği olan yerleri tercih ederler. Bu sene flamingoları yavrularıyla beraber daha önceki olduğu gibi Akgöl’de, Erçek’te olduğu gibi artık İskele’de de yavrularıyla beraber sıkça görmek mümkün olacak" diye konuştu.

Haber Kaynak : İHA
Anahtar Kelimeler: Flamingoların durağı İskele sahili
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığ paletli yüzme yarışlarında dünya 3.’sü oldu


Van Spor

Elazığspor’da Adem Çağlayan dönemi resmen başladı


Van Spor

25 Mart Spor Kulübü için tek yürek oldu


Van Spor

24Erzincanspor’da mali kriz büyüyor: Futbolcular alacakları için dava açtı


Van Spor

Genç sporcular sahada: Voleybol İl Birinciliği finali devam ediyor


Van Spor

Maça çıkmayan Yeni Malatyaspor, PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Ağrı Gençlik Merkezi’nden anlamlı buluşma


Van Spor

Elazığspor’da Adem Çağlayan dönemi


Van Spor

Bitlis 1916’dan dikkat çeken performans


Van Spor

Şampiyonluk kupası Şehriban Günata’nın


Van Spor

Elazığspor’dan Mustafa Sarıgül’e veda


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Muş SK: 1- Konyaspor: 4


Van Spor

Avrupa üçüncüsü Curling Milli Takımı’ndan Çakmur’a ziyaret


Van Spor

Elazığ’da basketbol turnuvası tamamladı


Van Spor

Erzurum ETÜ Atıcılık takımı Mersin’de birinci oldu


Van Spor

Elazığspor’da Sarıgül dönemi sona erdi


Van Spor

Aşkale İbrahim Polat Ortaokulu il müsabakalarında ikincilik elde etti


Van Spor

380 sporcu Okul Sporları Oryantiring Yarışması’nda ter döktü


Van Spor

Çakmur’dan olimpiyat fatihine kutlama


Van Spor

Elazığ’da yarı olimpik yüzme havuzu inşaatı başladı


Van Spor

Fenerbahçe - Galatasaray Derbisi Tarih Yazıyor: İşte 404. Randevunun Tüm Detayları ve İstatistikleri!


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ