Fidan: 'Filistin Davasında Diplomasi ve Hukuk Savaşını Başlatıyoruz'

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan ortadoğu için kritik açıklamalar.

Politika 1.08.2024 08:20:00 0
Fidan:
Tarih: 01.08.2024 08:23

DIŞİŞLERİ BAKANI FİDAN'IN TEHRAN DÖNÜŞÜ AÇIKLAMALARI

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Tahran'daki temaslarının ardından yaptığı dönüş yolunda çarpıcı demeçler verdi. Fidan, son dönemde Filistin davası için çaba sarf eden ve İran'da hayatını kaybeden Hamas Lideri İsmail Haniye ile ilgili duyduğu derin üzüntüyü dile getirdi. Bunun yanı sıra, olası bir İsrail-Hizbullah çatışmasında Amerika Birleşik Devletleri'nin de savaşa dahil olabileceğini, fakat ABD'nin seçimler öncesi bu durumu tercih etmeyeceğini vurguladı. Ateşkesin giderek zayıflayan bir umut olduğunu belirten Fidan, Türkiye'nin Uluslararası Adalet Divanı'na başvuru hazırlığı içinde olduğunu ve Filistin davasının takipçisi olacaklarını açıkladı. Ayrıca Fidan, Suriye ile normalleşme adımlarına ilişkin de bilgi verdi.

ISMAIL HANİYE'NİN ŞEHİT EDİLMESİ VE BARİŞ ÇABALARI

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin törenine katılımın ardından, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin Tahran'da şehit edilmesi hususunda Dışişleri Bakanı büyük üzüntüsünü dile getirdi. Haniye'nin Filistin ve barış uğruna gösterdiği çabalara vurgu yapan Fidan, Haniye'nin ailesinin İsrail tarafından hedef alındığı durumlarda bile barışa olan inancını yitirmediğini hatırlattı.

İSRAİL'E KARŞI ULUSLARARASI BASKI

Fidan, İsrail'in ateşkes konusundaki çekimser tutumunu eleştirerek, uluslararası toplumun ve özellikle Batılı güçlerin yaptırımlar ve kısıtlamalarla İsrail'e maliyet oluşturması gerektiğini ifade etti. Türkiye'nin dünya kamuoyuna sivil kayıpların insanlık açısından ne kadar büyük bir maliyet oluşturduğunu anlattığını ve iki devletli çözümün önemini vurguladığını belirtti.

İSRAİL'İN OLUMLU ATEŞKES TAVRI YOK

Bakan Fidan, İsrail'in sınırlarını aşma eğilimine dikkat çekerek, uluslararası toplumun ve sivil toplum kuruluşlarının bu tavrı değiştirecek adımlar atması gerektiğinin altını çizdi.

NATO'DAN ÇIKARILMA GİRİŞİMLERİNE TEPKİ

Türkiye'nin NATO üyeliğinin sorgulanamayacağının altını çizen Fidan, İsrail'in Türkiye'ye karşı attığı adımların bir karşılığı olmadığını, Filistin devletinin tanınması konusunda İspanya, İrlanda ve Norveç gibi ülkelerin resmi pozisyon alarak Türkiye'nin yanında yer aldığını söyledi.

ADALET DİVANI YARGI SÜRECİ VE FİLİSTİN DAVASI

Türkiye'nin Uluslararası Adalet Divanı'na müdahillik çalışmalarının sonuna geldiğini duyuran Fidan, Filistin konusunda atılacak adımların ve önerilecek metinlerin önemine değindi.

SURİYE İLE NORMALLEŞME ADIMLARI

Suriye ile ilgili olarak Fidan, muhalefetle barış yapmanın Suriye hükümetinin karşı karşıya olduğu bir sorun olduğunu ve Türkiye'nin bu sürece destek verebileceğini ancak zorlayamayacağını ifade etti. Ayrıca Filistin Devlet Başkanı Abbas'ın Türkiye ziyaretinin önemini vurguladı.

AZERBAYCAN-ERMENİSTAN İLİŞKİLERİ VE SINIR KAPISI

Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki görüşmelerin olumlu sonuçlanması durumunda Türkiye'nin sınır kapılarını açabileceğinin sinyalini veren Fidan, bölgedeki gelişmelerin kritik öneme sahip olduğunu belirtti.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI ÜZERİNE YORUM

Rusya-Ukrayna çatışmasına değinen Fidan, ABD seçimlerine kadar cephelerde yavaşlama beklentisini dile getirse de, resmi bir ateşkesin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği konusunda belirsizliğinin devam ettiğini söyledi.


Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Öğretmen Adayları Dikkat: 2024 KPSS ÖABT Giriş Belgeleri Yayında!


İş İlanları

Beklenen An Geldi: Özel Güvenlik Görevlileri Sınav Sonuçları EGM'nin Sitesinde


İş İlanları

SGK'ye 344 sözleşmeli personel alınacak


İş İlanları

PTT'den Heyecan Verici Fırsat: KPSS Koşulu Olmadan İş Başvuruları Açıldı!


İş İlanları

Göç İdaresi Başkanlığı'na 382 sürekli işçi alınacak


İş İlanları

İçişleri Bakanlığı personel alımı başlıyor! Başvuru nasıl yapılır, şartlar neler?


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar Trump'a yönelik suikast girişimini de bildi mi? Trump Suikastını Öngörmüşler mi?


Öteki Gündem

Bölgeden resmen fışkırıyor ama Türkiye giremiyor! Cihat Yaycı sitem etti: Defalarca söyledim


Öteki Gündem

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem