ETÜ paydaşlığında tarihî mirasın kurumsallaşmasına destek için stratejik iş birliği protokolü imzalandı

ETÜ paydaşlığında tarihî mirasın kurumsallaşmasına destek için stratejik iş birliği protokolü imzalandı

Genel 2.05.2025 09:29:03 0
ETÜ paydaşlığında tarihî mirasın kurumsallaşmasına destek için stratejik iş birliği protokolü imzalandı
Tarih: 02.05.2025 09:29 Güncelleme: 02.05.2025 09:29
Osmanlı’dan Cumhuriyet’e uzanan süreçte Türkiye’nin doğu sınırlarının korunması adına stratejik bir mevkide bulunan ve 93 Harbi’nden I. Dünya Savaşı ve Millî Mücadele’ye uzanan süreçte vatan savunması adına pek çok savaşa sahne olan "Doğu Cephesi" millî tarih ve kültürel hafızanın oluşmasında önemli bir tarihî rol oynadı. Özellikle Kop Dağı’ndan Palandöken, Kargapazarı ve Allahuekber Dağlarına kadar uzanan tarihî hat boyunca ecdadımızın vermiş olduğu mücadele günümüzde olduğu gibi gelecekte de millî bilincin yaşatılması adına önemli bir tarihî misyonu yerine getirdi.
Bu tarihî mirasın korunması, bilimsel temellerle belgelenmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla Erzurum Valiliği, Erzurum Büyükşehir Belediyesi ve Erzurum Teknik Üniversitesi arasında kurumsal bir iş birliği protokolü imzalandı. İlgili protokol, "Doğu Cephesi Tarihî Alan Başkanlığı"nın kurulmasına yönelik yürütülecek çalışmaları desteklemeyi; bu kapsamda akademik, kültürel ve kurumsal düzeyde çeşitli faaliyetlerin gerçekleştirilmesini öngörüyor. Protokol doğrultusunda, Erzurum Teknik Üniversitesinde 7 Mayıs 2025 Çarşamba günü "Doğu Cephesi Tarihi Alan Başkanlığı Çalıştayı" düzenlenecektir.
Çalıştaya; Çanakkale Valisi Ömer Toraman, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Milli Savunma Bakanı Danışmanı E. Tuğgeneral Necdet Tuna, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Naim Ürkmez, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Kadir Çokçetin, Doğa Koruma ve Milli Parklar 9. Bölge Müdürü Gültekin Aksan, Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Park Müdürü Ömer Aygül, Polatlı Tarihi Alanlar Tanıtım Merkezi ( POTA) Müdürü Emekli Albay Kadim Koç, Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürü Kemal Can, Doğa Koruma ve Milli Parklar 13. Bölge Müdürü Akif Ümüzer, Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Yer, Erzurum Teknik Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Murat küçükuğurlu, Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Semra Günay ve Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Şaduman Halıcı katılacak. Çalıştay, Doğu Cephesi’nin tarihsel, kültürel, sosyopolitik ve ekolojik boyutlarının disiplinlerarası bir yaklaşımla değerlendirilmesini; bu alanda gerçekleştirilecek koruma, tanıtım ve bilimsel araştırmalara kurumsal bir zemin hazırlanmasını hedefleniyor. Gün boyu sürecek oturumların ardından hazırlanacak sonuç raporu, aynı gün saat 16.30’da Erzurum Teknik Üniversitesi Edebiyat/İİBF Fakültesi Prof. Dr. Muammer Yaylalı Konferans Salonu’nda kamuoyu ile paylaşılacak.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Aşkale voleybolda il ikincisi oldu


Van Spor

Ağrı Spor Lisesi hentbolda Türkiye yarı finallerine yükseldi


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Atmaktan çok, kaçırdıklarımızı sorgulamalıyız"


Van Spor

Elazığ’da gençlik merkezleri ile gelecek inşa ediliyor


Van Spor

Karslı dağcılardan Kars’a Spor Tırmanış hakemliği


Van Spor

Oltu Anadolu Lisesi voleybolda finalde


Van Spor

Yeni Malatyaspor 3. Lig’e düştü


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Kulübü’nden hakem raporuna sert tepki


Van Spor

Elazığspor yönetimi, İskenderunspor maçının biletlerini ücretsiz dağıtacak


Van Spor

Elazığspor, Türkiye’de bu sezonun en çok gol atan takımı


Van Spor

Bakan Yardımcısı Eminoğlu, Muş’ta sporun geleceğini gençlerle konuştu


Van Spor

Başkan Dal, "Bahis sürecinde altı oyuncumuz ceza aldı"


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2 - Fethiyespor: 0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0- Ağrı 1970 SK: 0


Van Spor

Erzurum GSİM buz salonlarının çehresini değiştiriyor


Van Spor

Elazığ’da yeni spor branşlarıyla geleceğe yatırım


Van Spor

Curling ve Buz Hokeyinde çifte şampiyonluk


Van Spor

Fenerbahçe Konyaspor'u Fırtına Gibi Geçti: Sahanın Hakimi Sarı-Lacivertliler!


Van Spor

Yeni Malatyaspor, Menemen maçına çıkmayacak


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un konuğu Ağrıspor


Van Spor

Malatya’da 2 hakem Avrupa Şampiyonası’nda görev aldı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ