Estonya'nın Cesur Lideri Kallas AB Kariyerine Adım Atıyor: Başbakanlıktan İstifa Açıklaması!

Estonya Başbakanı Kaja Kallas, AB Dış Politika Şefliği için istifa etti.

Dünya 17.07.2024 12:17:00 0
Estonya
Tarih: 17.07.2024 12:21

ESTONYA'NIN İLK KADIN BAŞBAKANI KALLAS, GÖREVİ BIRAKTI

Rusya'nın arananlar listesinde yer alan ve Estonya'nın ilk kadın Başbakanı olan Kaja Kallas, Avrupa Birliği'nin (AB) dış politika şefi pozisyonu için başbakanlık görevinden ayrıldığını duyurdu. 47 yaşındaki Kallas, 2021 yılında görevi devralmasıyla dikkat çeken Rusya'ya karşı tutumlarıyla gündeme gelen bir siyasi figür.

UKRAYNA'YA KESİNTİSİZ DESTEK VERİLMESİ İÇİN BASKI KURDU

Kallas'ın göreve geldiği dönemde, Estonya'nın NATO ve AB içerisindeki müttefiklerine Ukrayna'ya destek olmaları konusunda baskı kurduğu belirtildi. Başbakanlık görevini sürdürdüğü süre boyunca, Estonya kişi başına düşen askeri yardım açısından Ukrayna'ya en fazla destek veren ülkelerden biri oldu.

RUSYA'NIN TEHDİT PERDESİ ARALANDI, KALLAS HEDEFTE

Kallas, Rusya ile yaşanan gerilimlere yönelik açıklamaları ve Ukrayna savaşında Batı'ya çağrı yaparak Rus tuzağına düşülmemesi konusunda uyarılarda bulunmuştu. Bu durum, Kallas'ın Kremlin'in hedefine yerleşmesine ve Rusya tarafından arananlar listesine eklenmesine sebep oldu.

ÜLKENİN YENİ BAŞBAKANI İÇİN ADIMLAR ATILIYOR

Kallas'ın liberal Reform partisi tarafından ilk kez başbakanlık koltuğuna oturtulması 2019 ve 2023'te gerçekleşen parlamento seçimlerinde alınan zaferlerin ardından gerçekleşti. Parti şu anda koalisyon yoldaşı Estonya 200 ve Sosyal Demokratlar ile hükümetin yeniden yapılandırılması için müzakereleri beklerken, İklim Bakanı Kristen Michal'ı geçici başbakan olarak atamış durumda. Estonya kamu yayıncısı ERR, Kallas'ın bir sonraki hükümet ağustos ayı başında onaylanana kadar ülkenin geçici başbakanı olarak göreve devam edeceğini bildirdi. Kallas'ın yerini alacak yeni partinin lideri ise 8 Eylül'de seçilecek.