Esnaf, hayırsever ve öğrencilerin işbirliğiyle deprem bölgesi için seyyar tuvalet üretiliyor

Esnaf, hayırsever ve öğrencilerin işbirliğiyle deprem bölgesi için seyyar tuvalet üretiliyor

Genel 13.02.2023 15:15:51 0
Esnaf, hayırsever ve öğrencilerin işbirliğiyle deprem bölgesi için seyyar tuvalet üretiliyor
Tarih: 13.02.2023 15:15 Güncelleme: 13.02.2023 15:15
Manisa’da küçük sanayi esnafının girişimleriyle hayırsever ve öğrencilerin de desteğiyle deprem bölgesi için seyyar tuvalet ve duş kabini üretimi yapılıyor.
Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki deprem 10 ilde yıkıma neden olurken, deprem sonrası yaraların sarılması için hayırseverler harekete geçti. Manisa’da da Küçük Sanayi Sitesi esnafı, kendi aralarında yaptıkları organizasyonla depremzedeler için duş ve tuvalet kabini üretmeye başladı. Farklı farklı gruplar halinde çalışan esnafa Manisa’daki meslek liselerinin öğretmenleri ve öğrencileri de katkı sağladı. Gönüllü öğrenciler ve öğretmenler, esnafa destek olarak, hem hızlı hem de daha fazla üretim yapılmasını sağlıyor. Depremzedelerin dar alandan etkilenebileceğini de düşünen esnaf, duş ve tuvaletleri standart boyutların da üzerinde inşa ediyor.
Yunusemre Kaymakamlığı ve AFAD koordinesinde üretilen duş ve tuvaletler için esnaf herhangi bir ücret talep etmiyor. Depremzedeler için büyük bir titizlikle hazırlanan duş ve tuvalet kabinleri hayırsever işadamlarının da desteğiyle tırlara yüklenerek bölgeye sevk edilecek.

“Bu hafta içerisinde sevkiyatlar başlayacak”
Deprem bölgesine yapılacak yardım kampanyasının ufak bir kıvılcımla başladığını söyleyen sanayi esnaflarından Ali Alpon, “Çok ufak bir kıvılcımla başladı. Depremzedelere ne yapabiliriz diye düşünürken, arama kurtarma çalışmalarına da katılmayı düşündük. Burada faydalı olmak adına esnaf arkadaşların fikir birliğiyle duş ve tuvalet imalatına başladık. Oradaki mağdur vatandaşlara yardımcı olmak adına böyle bir işe kalkıştık. İlk başta 30 civarı duş ve tuvalet üretecektik. Sosyal medyadan ve Manisa Valiliği, AFAD ve Yunusemre Kaymakamlığı koordinasyonuyla çalışarak yaklaşık 120 civarında üretim yaptık. Su tesisatlarımız döşenmeye başladı, bu hafta içerisinde sevkiyatlar başlayacak” dedi.

“Hiçbir kâr amacımız yok”
Kâr amacı gütmeden üretim yaptıklarını söyleyen Alpon, “Sosyal medyada duyulunca Manisa’daki esnaf arkadaşlarımızın çok büyük desteği oldu. Ama bunun akabinde sosyal medya sayesinde Almanya’dan, Hollanda’dan, Türkiye’nin dört bir yanından vatandaşlarımız duyarsız kalmadı. Hala daha yardım gelmeye devam ediyor. Hiçbir kâr amacımız yok. Herhangi bir ticari boyutumuz yok. Yunusemre Kaymakamımız AFAD ile beraber meslek liselerinden de 25 öğrenci ve öğretmen bize destek veriyor” ifadelerini kullandı.
Ürünlerin sağlam olmasına özen gösterdiklerini ve uzun yıllar dayanıklı olduğunu söyleyen Alpon, “Sağlam olmasına özen gösterdik. Uzun vadeli kullanılması için üretim yaptık. Çünkü süreç de uzun gözüküyor. Sağlam bir malzemeden üretmeye özen gösterdik. AFAD ekibiyle görüştüğümüzde ölçülerin çok ufak olmamasına dikkat etmemizi istediler. Çünkü oradaki vatandaşlarımız enkazda sıkışık bir alanda kaldıkları için ürünlerimizi hem yüksek hem geniş ürettik” diye konuştu.
Üretime destek veren Polinas Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Özgür Çapraz, “Buraya depremdeki zor insanlara yardımcı olmak için geldik. Onlara bir nebze yardım edebilmek için buradaki esnaf abilerimizle çalışıyoruz” derken, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Mesleki Teknik Anadolu Lisesi Mete Dedeler ise “Buraya tüm okul öğrencileri ve öğretmenleriyle isteyerek geldik. Depremzedelere yardımcı olmak çok güzel bir duygu” ifadelerini kullandı.
Sanayideki marangoz esnafı da hem bölgeye giderek hem de duş ve tuvalet üreterek deprem bölgesine destek sağlıyor. Marangoz esnafıyla imece usulü üretime başladıklarını söyleyen Özbey Akçi, “Oradaki çalışmalara katılan arkadaşlar özellikle kadınların böyle bir ihtiyacı olduğunu söyledi. Biz de kendi bünyemizde esnaf arkadaşlarımızla beraber 80 adet duş ve tuvalet üretiyoruz. Bir kısmını gönderdik. Bir kısmını da yarın göndereceğiz. Ben de kendim tesisatçı arkadaşlarla beraber bağlantılarını yapacağım. Allah bir daha ülkemize böyle bir afet yaşatmasın. Birlik ve dayanışma içerisinde bu işin üstesinden gelmeye çalışıyoruz ama oradaki acı anlatılmaz” dedi.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Iğdır FK - Esenler Erokspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Esenler Erokspor: 3


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 0 - Kırşehir FSK: 1


Van Spor

Digor Gençlik ve Spor Müdürü Bahattin İnce ve milli sporcu Tuğba Toptaş’tan, Kaymakam Kahraman’a ziyaret


Van Spor

Elazığspor’da Enes Soy sakatlandı


Van Spor

Yeşilyurtspor-Diyarbekir Spor karşılaşmasının hakemi belli oldu


Van Spor

Erzincan’da "Spor Güvenliği Semineri" düzenlendi


Van Spor

Engelleri aştı, Türkiye 5’incisi oldu


Van Spor

Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Kafkas Üniversitesi’nden ÜNİLİG Kar Boccesi Türkiye Şampiyonası’nda çifte başarı


Van Spor

Kars 36 Spor: 1 Batman Sason Spor: 1


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor Başkanı Ramazan Ayhan: "Kurumsal kimliği olan bir kulüp inşa etmek için yola çıkıldı"


Van Spor

Rektör Hacımüftüoğlu, Milli takıma seçilen özel sporcuları misafir etti


Van Spor

ETÜ kayaklı koşuda Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Elazığ’da yurtlar Ramazan’a hazır


Van Spor

Erzurum Teknik Üniversitesi Snowboard Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor, ligin ikinci yarısına 35 milyon TL yatırımla başladı


Van Spor

Beytepe Koleji öğrencilerinden basketbolda çifte galibiyet


Van Spor

Ünilig kış oyunlarında Atatürk Üniversitesi rüzgârı


Van Spor

Rize’de çifte şampiyonluk: Oltulu Erhan Şahin Azerbaycan yolcusu


Van Spor

Oltu’da yeni öğretmenevinin temelleri açılıyor


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ