Erzurum’da en az 300 yıllık ceviz ağacı dimdik ayakta

Erzurum’da en az 300 yıllık ceviz ağacı dimdik ayakta

Genel 21.05.2025 08:43:48 0
Erzurum’da en az 300 yıllık ceviz ağacı dimdik ayakta
Tarih: 21.05.2025 08:43 Güncelleme: 21.05.2025 08:43
Erzurum’un Oltu ilçesi Arıtaş Mahallesi’nde en az 300 yıllık olduğu tahmin edilen tarihi ceviz ağacı, hem meyve veriyor hem de geçmişe tanıklık ediyor.
Erzurum’un Oltu ilçesine bağlı Arıtaş Mahallesi’nde vakıf arazisi içerisinde yer alan ve en az 300 yıllık olduğu tahmin edilen Anıt Ceviz Ağacı, tüm görkemiyle ayakta duruyor. Zamanın tüm izlerini taşıyan ve bazı dalları kırılmış olmasına rağmen her yıl ceviz vermeye devam eden ağaç, mahalle halkı için hem manevi hem de tarihi bir değer taşıyor. Anıt niteliğindeki bu dev ceviz ağacının çevresini yedi kişi el ele tutuşarak ancak sarabiliyor. Mahalleli, bir dönem ağacın 50 teneke ceviz verdiğini hatırlatıyor. Ağaç, "İmamın Cevizi" olarak da biliniyor.
Arıtaş Mahallesi Muhtarı Halil Bektaş, ağacın geçmişine dair şunları söyledi: "Dedelerimiz bu ağacın en az 300 yıllık olduğunu söylerdi. Eskiden dalları çok daha büyükmüş ama zamanla çürümeye başlayıp kırıldı. Yine de her yıl meyvesini veriyor. Yedi kişiyle ancak çevreleyebiliyoruz. Halen daha verimli."
70 yaşındaki mahalle sakini Bahattin Çakır da çocukluğundan beri bu ağacın var olduğunu belirterek, "Benim aklım erdiğinden beri bu ağaç buradaydı. Biz de büyüklerimize sorardık ne zaman dikildi diye, ama kimse fidan zamanını bilmiyordu. Herkes 300 yıllık olduğunu söylerdi" dedi.
80 yaşındaki Hafız Bektaş ise ağacın sadece yaşıyla değil, halen yaşama direnciyle dikkat çektiğini ifade ederek, "Büyüklerimizden duyduğumuza göre bu ceviz ağacı 300-350 yıllık. 50 teneke ceviz verdiği zamanlar olmuş. Şimdi bile yeniden filiz veriyor, hiç kurumaya niyeti yok" diye konuştu.
Bir diğer mahalle sakini Osman Aslan da ağacın "İmam Ağacı" olarak anılmasının nedenini şöyle açıkladı: "Bu ceviz ağacı vakıf arazisi üzerinde bulunuyor. Eskiden imamlar ücretliydi ve bu ağaçtan elde edilen cevizler satılarak imamın maaşı karşılanırdı. Bu yüzden ağacın ismi ’İmamın Cevizi’ olarak kaldı."
Tarihi ve kültürel değeri büyük olan bu Anıt Ceviz Ağacı, Oltu’nun hafızasında yaşamaya devam ediyor. Mahalle halkı, ağacın korunması ve gelecek nesillere aktarılması için yetkililerden destek bekliyor.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Şehit Eren Bülbül Dart Şampiyonası Erzincan’da başladı


Van Spor

Diyadin’de geleceğin sporcuları keşfediliyor


Van Spor

Türkiye’nin en uzun parkurunda kürekler milli takım için çekiliyor


Van Spor

Elazığspor, kulüp lisansı almaya hak kazandı


Van Spor

Yeşilay Türkiye Rafting Şampiyonası ve Milli Takım Seçme Yarışları başladı


Van Spor

Kars 36 Spor U16 Takımı Türkiye Şampiyonası için Bingöl yolunda


Van Spor

Kars’ı gururlandıran başarı: Şampiyon takım yarı finalde


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri etkisi


Van Spor

ETÜ’lü Bingül kardeşler, Zihinsel Engelliler Dünya Kayak Şampiyonası’nda 6 madalya kazandı


Van Spor

Nesine 2. Lig: Elazığspor: 3 - Beykoz Anadolu: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor: 5 - Kahramanmaraş İstiklal Spor: 1


Van Spor

Bulanık’ta gençler spora kazandırılıyor


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 3 - Osmaniyespor: 2


Van Spor

Meşaleler Dadaşların özel gururları için yandı


Van Spor

Erzurum, Avrupa’nın en prestijli üniversite spor organizasyonuna ev sahipliği yapacak


Van Spor

AK Parti’den bin taraftara maç bileti hediyesi


Van Spor

Erzurum "Spor Şehri" unvanı ve tesis vizyonu ile EUSA 2028’e ev sahipliği yapacak


Van Spor

Elazığspor 59 yaşında


Van Spor

Başkan Sekmen; "Erzurum sadece kışın değil, sporun, gençliğin ve geleceğin de merkezi"


Van Spor

EUSA 2028, Erzurum’da düzenlenecek


Van Spor

Ova Beyleri tribünlerden süresiz çekildiğini açıkladı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ