Erzurum’da Dil Ve Edebiyat Konağı açıldı

Erzurum’da Dil Ve Edebiyat Konağı açıldı

Kültür Sanat 28.08.2025 09:25:17 0
Erzurum’da  Dil Ve Edebiyat Konağı açıldı
Tarih: 28.08.2025 09:25 Güncelleme: 28.08.2025 09:25
Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin yeni kültür yatırımlarından biri olan Dil ve Edebiyat Konağı, düzenlenen törenle açıldı.
Erzurum Kalesi mevkiinde gerçekleştirilen törene Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Genel Başkanı Ekrem Erdem, AK Parti Erzurum Milletvekili Mehmet Emin Öz, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, Yakutiye Kaymakamı Tuncay Kaldırım, Palandöken Kaymakamı Yunus Kızılgüneş, Yakutiye Belediye Başkanı Mahmut Uçar, AK Parti İl Başkanı İbrahim Küçükoğlu, Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Yer, TDED Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş ve diğer davetliler katıldı. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, törende yaptığı konuşmada, "Açılışını yaptığımız bu konak, yalnızca bir taş yapı değildir. Burası; şairlerimizin, yazarlarımızın, düşünürlerimizin, gençlerimizin bir araya geleceği, fikirlerin, eserlerin, şiirlerin filizleneceği bir kültür ve ilim yuvasıdır. Biz bu mekânı Erzurum’a kazandırırken, aslında geleceğe bir miras bırakıyoruz" dedi.

"Şehirler, kültürle büyür; sanatla güzelleşir; ilimle yükselir."
Şehirlerin kültürle büyüyüp, sanatla güzelleştiğini kaydeden Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, sözlerini şöyle sürdürdü: "İşte biz de Erzurum’u sadece fiziki yatırımlarla değil, kültürel yatırımlarla da donatıyoruz. Çünkü biliyoruz ki, ruhunu kaybeden şehir, kimliğini de kaybeder. İşte biz Erzurum’un ruhunu yaşatmak için çalışıyoruz. Bu eser, Erzurum’un hafızası olacak. Bu eser, gençlerimizin yolunu aydınlatacak. Bu eser, edebiyatımıza, kültürümüze yeni bir soluk katacak. Bu eser, Erzurum’un dününü bugününe, bugününü yarınlara bağlayacak. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında, Türkiye Yüzyılı’na adım attığımız bu dönemde, bizler kültürümüzü, sanatımızı, edebiyatımızı daha da yüceltmek zorundayız. Çünkü Türkiye Yüzyılı, sadece ekonomiyle, sanayiyle, teknolojiyle değil; aynı zamanda kültürle, sanatla, ilimle yükselecek bir yüzyıldır" diye konuştu.

"Dil devletlerin varlık sebebidir"
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı Ekrem Erdem, dilimizin karşı karşıya kaldığı sorunları yalnız bir dil sorunu olarak görmemek gerektiğini belirterek "Burada asıl kaybolmakla karşı karşıya olan dilimiz değil, milli kimliğimizdir. Kendi dillini, kültürünü kaybederek başka bir milletin kültür dairesi içine giren milletler tarih sahnesinden silinip gitmişlerdir. Dil devletlerin varlık sebebidir. Toplumlar, millet olmayı ortak bir dile sahip olmakla elde eder; millî varlıklarını da kendi dilleri ile koruyabilirler. Tarihin çöplüğü, dilleriyle bağları zayıfladığı için sürüleşip sömürgeleşen ve bir süre sonra da kimliksizleşerek yok olup giden milletlerin ibretlik hikâyeleriyle doludur. Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi; vatanı önce dil, sonra ordu bekler. Dil savunması vatan savunmasıdır."
Protokol üyelerinin konuşması sonrası konağın açılışı yapıldı.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor’da Fuat Bavuk zirvede


Van Spor

Voleybolun kalbi Malatya’da atacak


Van Spor

Muş Lalezar Spor ilk maçında 3 puan kazandı


Van Spor

Elazığspor, Sarıgül’le 3’te 3 yaptı


Van Spor

Yeşilyurtspor son dakikalarda ya üzülüyor ya seviniyor


Van Spor

Evinde hata yapmadı! Fenerbahçe, Karagümrük engelini 2 golle geçti


Van Spor

Iğdır FK - Boluspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Boluspor: 1


Van Spor

Malatya temsilcisi Mardin deplasmanından puansız döndü


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 3 - Yeni Malatyaspor: 1


Van Spor

Erzurum Şengel Atlı Spor Kulübü finale yükseldi


Van Spor

Ardahan’ın koşan yıldızları Posof’ta parladı


Van Spor

Elazığspor ve Şanlıurfaspor’dan kardeş paylaşımlar


Van Spor

Yeşil beyazlı sevda sınır tanımıyor


Van Spor

Galatasaray hata yapmadı! Başakşehir'den 3 puanı 2 golle aldı


Van Spor

Rize'yi iki golle geçtiler! Karadeniz derbisinin kazananı Trabzon


Van Spor

Kartal evinde yıkıldı! Beşiktaş Gençlerbirliği'ne mağlup oldu


Van Spor

Vanspor, Pendikspor Karşısında Kazançtan Döndü: Penaltı Kaçırıldı, Puan Paylaşıldı


Van Spor

20. Uluslararası Turgut Özal Karakucak Güreşleri görkemli başladı


Van Spor

Kamu Spor oyunları sona erdi


Van Spor

A Milli Futbol Takımı, FIFA sıralamasında 26. sıraya yükseldi


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ