Erzurum’da 147 yıl önceki kahramanlık ruhu bir kez daha yaşatıldı

Erzurum’da 147 yıl önceki kahramanlık ruhu bir kez daha yaşatıldı

Genel 9.11.2024 12:31:07 0
Erzurum’da 147 yıl önceki kahramanlık ruhu bir kez daha yaşatıldı
Tarih: 09.11.2024 12:31 Güncelleme: 09.11.2024 12:31
Erzurum’da sabah namazı sonrası minarelerde yapılan çağrı ile binlerce vatandaş 147 yıl önce ecdadın yaşadıklarını hissetmek ve yaşamak için Aziziye Tabyası’na akın etti.
147 yıl önce Osmanlı-Rus Savaşı’nın yaşandığı Aziziye Tabyaları’nda, şehitler için anma ve o günleri yaşamak için binlerce vatandaş bir araya geldi. Erzurum’da sabah namazı sonrası Ayaz Paşa Camii’nden sala okunması ve ardından minareden tarihi çağrının yapılmasıyla başlayan anma programı, Aziziye Tabyası’nda devam etti. Tarihte "93 Harbi" olarak anılan, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nın en çetin muharebelerinin yaşandığı ve düşmek üzereyken ellerindeki balta, kazma, kürek ve nacaklarla savaş meydanına koşan halkın desteğiyle düşmanın yenildiği Topdağı’ndaki Aziziye Tabyaları’nda, Erzurum Valiliği ve Büyükşehir Belediyesince anma etkinliği organize edildi. Kars Kapı Şehitliği’nde bir araya gelen vatandaşlar Aziziye Tabyası’na ulaştı. Bu esnada askerler top atışı yaptı.

Nene Hatun’un kabri başında anma
Aziziye Tabyası’nda vatandaşların da yoğun ilgi gösterdiği program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra programda Bayrak şiirinin okunması, toplanma amacının tarihi ifadesi, Sultan II. Abdülhamit’in fermanının okunması, Sultan II. Abdülhamit’in Erzurum halkına teşekkür yazısı, Bekir Sıtkı Erdoğan’ın "Erzurum Tabyalarında" şiirinin okunması ve "Nene Hatun" temsili canlandırması yapıldı. Ayasofya Cami İmam-Hatibi Bünyamin Topçuoğlu Kur’an-ı Kerim tilaveti sonrası ve Erzurum Müftüsü Rüstem Can’ın dua ettirmesinin ardından, protokol ve vatandaşlar Nene Hatun’un kabrini ziyaret etti. Bu arada Tabyaların bakım ve temizliğini üstlenen kurumlara ödül verildi, Erzurum Büyükşehir Belediyesi’ne ait mehteran takımı gösteri yaptı ve marşlar söyledi.

Hüsna Nine hem ağladı hem ağlattı
Aziziye Tabyası’nda düzenlenen programa, kahraman Türk kadını Nene Hatun’un torunlarından Güler Yamanlı da katıldı. Güler Yamanlı, Nene Hatun’un son dönemlerinde yanında olduğunu ifade ederek, “O hepimiz için örnek bir insan. Gençlere onu tanımasını tavsiye ederim. Yurdumuzun ve kahraman ecdadımızın kıymetini bilelim” dedi. Bu arada anma ve yürüyüş programına katılan 80 yaşındaki Hüsna Turhan nine de herkesi duygulandırdı. Hüsna Nine’nin gözyaşlarına hakim olamaması ise programa katılanları duygulandırdı. Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi de tüm Erzurum halkı ile birlikte ecdadı andıklarını ve o günlerin ruhunu yaşamaktan dolayı gurur duyduklarını söyledi.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Kars 36 Spor, Bitlis 1916 Spor maçının hakemleri belli oldu


Van Spor

Yeni Malatyaspor’un 3 puanı silindi


Van Spor

Genç’e 750 kişilik yeni spor salonu


Van Spor

Elazığ paletli yüzme yarışlarında dünya 3.’sü oldu


Van Spor

Elazığspor’da Adem Çağlayan dönemi resmen başladı


Van Spor

25 Mart Spor Kulübü için tek yürek oldu


Van Spor

24Erzincanspor’da mali kriz büyüyor: Futbolcular alacakları için dava açtı


Van Spor

Genç sporcular sahada: Voleybol İl Birinciliği finali devam ediyor


Van Spor

Maça çıkmayan Yeni Malatyaspor, PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Ağrı Gençlik Merkezi’nden anlamlı buluşma


Van Spor

Elazığspor’da Adem Çağlayan dönemi


Van Spor

Bitlis 1916’dan dikkat çeken performans


Van Spor

Şampiyonluk kupası Şehriban Günata’nın


Van Spor

Elazığspor’dan Mustafa Sarıgül’e veda


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Muş SK: 1- Konyaspor: 4


Van Spor

Avrupa üçüncüsü Curling Milli Takımı’ndan Çakmur’a ziyaret


Van Spor

Elazığ’da basketbol turnuvası tamamladı


Van Spor

Erzurum ETÜ Atıcılık takımı Mersin’de birinci oldu


Van Spor

Elazığspor’da Sarıgül dönemi sona erdi


Van Spor

Aşkale İbrahim Polat Ortaokulu il müsabakalarında ikincilik elde etti


Van Spor

380 sporcu Okul Sporları Oryantiring Yarışması’nda ter döktü


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ