Erzincan’ın da aralarında bulunduğu 9 ilin adliyesinde uygulama başladı

Erzincan’ın da aralarında bulunduğu 9 ilin adliyesinde uygulama başladı

Asayiş 13.03.2023 17:00:06 0
Erzincan’ın da aralarında bulunduğu 9 ilin adliyesinde uygulama başladı
Tarih: 13.03.2023 17:00 Güncelleme: 13.03.2023 17:00
Adalet Bakanlığınca yürütülen ve 90 yıllık icra yolu ile çocuk teslimine son veren uygulama, bugün Erzincan’ın da aralarında bulunduğu 9 il ile 59 ilçede daha başladı. Böylece uygulamanın yürütüldüğü il ve ilçe sayısı 481’e, çocuk görüşme merkezi sayısı da 597’ye yükseldi.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın katılımıyla 4 Nisan 2022’de pilot olarak belirlenen 11 ilde eş zamanlı başlatılan, velayet altındaki çocukların ebeveynlerine teslim işlemleriyle ilgili icra sürecine son veren uygulama, ülke genelinde hızla yaygınlaştırılıyor. Bu güne kadar 413 il ve ilçede başlatılan uygulamanın yapıldığı adliye sayısı, bugün açılanlarla birlikte 481’e ulaştı.
9 il ve 59 ilçe adliyesinde uygulama başladı
90 yıllık uygulama olan İcra yolu ile çocuk teslimi bugün itibariyle Ankara, İstanbul, Bitlis, Erzincan, Isparta, Konya, Manisa, Mersin, Ordu olmak üzere 9 il adliyesine bağlı olarak açılan Çocuk Görüşme Merkezleri’nde gerçekleştirilecek.
Bugün itibariyle Adilcevaz, Ahlat, Akyurt, Amasra, Araç, Ayvacık, Ayvalık, Azdavay, Bakırköy, Bala, Bayramiç, Biga, Bodrum, Bulancak, Büyükçekmece, Çan, Çayırlı, Demre, Dereli, Devrekani, Edremit, Eğirdir, Elmadağ, Erdek, Erdemli, Espiye, Ezine, Finike, Gaziosmanpaşa, Gelibolu, Gönen, Görele, Güroymak, Haymana, Hizan, İliç, Kalecik, Karapınar, Kaş, Keçiborlu, Kemah, Kemaliye, Kemer, Korkuteli, Kumluca, Küçükçekmece, Lapseki, Manyas, Marmara, Mutki, Refahiye, Senirkent, Sütçüler, Taşköprü, Tercan, Tirebolu, Ulus, Yenice ve Yığılca olmak üzere 59 ilçede de Çocuk Görüşme Merkezleri faaliyete başladı.
30 bin 880 işlem gerçekleştirildi
Uygulamanın başladığı günden bu yana 57 il ve 356 ilçe olmak üzere 413 adliyeye bağlı görüşme merkezlerinde 585 dosyada çocuk teslimi, 5 bin 675 dosyada ise kişisel ilişki işlemleri olmak üzere toplam 6 bin 260 dosyada işlem yapıldı. Her dosyada zaman aralıkları ile birden fazla çocuk teslimi ve kişisel ilişki kurulması işlemi yapıldığından bu güne kadar gerçekleştirilen işlem sayısı da 30 bin 880’a ulaştı.
Ücretsiz olarak başvuruluyor
Adalet Bakanlığı çocukların üstün yararını gözeterek hayata geçirdiği yeni uygulamayla velayet hakkı kendisine verilmeyen ancak belirlenen takvime göre çocuğunu görme hakkı tanınan ebeveynler artık İcra dairelerine başvurmak zorunda kalmıyor. Bu ebeveynler adliyelerde kurulan adli destek ve mağdur hizmetleri müdürlüklerine ücretsiz olarak başvurarak, belirlenen çocuk görüşme merkezlerinde çocukları ile görüşebiliyor. Adli süreçte çocuk haklarının gözetilmesini ve çocuklara yönelik koruyucu, destekleyici tedbirlerin alınması amacıyla hazırlanan çocuk görüşme merkezleri, çocukların ihtiyaçlarına yanıt veriyor.
Özel alanlar oluşturuluyor
Çocuk görüşme merkezleri çocukların ebeveynleri ile kaliteli zaman geçirmesine imkan sağlayacak parklara, bahçelere, içerisinde sosyal, sportif ve kültürel faaliyetlerin yürütüldüğü yerler içerisinde ya da bu yerlere yakın konumlandırılıyor. Ayrıca bu merkezlerde içerisinde kitapların, dergilerin, her yaş grubuna uygun oyuncakların bulunduğu çocuk bekleme ve oyun alanı, yetişkin bekleme odası, görüşme odası, bebek bakım odası gibi bölümler yer alıyor. Çocuk görüşme merkezleri oluşturulurken; gençlik merkezleri, aile yaşam merkezleri, sosyal hizmet merkezleri, millet bahçe ve odaları, kreş ve anaokulları gibi alanlar değerlendiriliyor.
Çocukların ikincil örselenmesinin önüne geçildi
Mahkemelerce verilen çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişkiye dair kararlar bu merkezlerde, çocuğun üstün yararı gözetilerek ve çocuk merkezli bir yaklaşımla yerine getiriliyor. Bugüne kadar İcra Daireleri tarafından yerine getirilen bu işlemler, çocuk dostu dizayn edilen uygun teslim mekanlarında uzmanlar tarafından, zorla değil, öncelikle taraflarla ve çocuklarla iletişim kurularak, daha çok rızaya dayalı olarak yerine getiriliyor. Taraflara doğru ebeveynlik rolleri ve bu süreçte nasıl davranmaları gerektiği konusunda danışmanlık verilebiliyor. Uygulamayla birlikte, boşanma süreci ve sonrasında çocukların ikincil örselenmelerine mahal verilmemesi amaçlanıyor.
Hizmetin yıl sonuna kadar ülke genelinde yaygınlaştırılması hedefleniyor.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor’dan kadın taraftarlara jest


Van Spor

Snowboard Cross World Cup sona erdi


Van Spor

Erzincanlı yıldız güreşçilerden Rize’de üç şampiyonluk


Van Spor

Sekmen’den şampiyona kutlama


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 0 - Bursaspor: 1


Van Spor

Kars’ta Yeşilay Haftası’na özel satranç turnuvası yoğun ilgi gördü


Van Spor

Dev Derbide Zafer Galatasaray'ın: Beşiktaş 0-1 Mağlup Oldu


Van Spor

Erzurumspor FK-Manisaspor FK maçının ardından


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 1 - Erciyes 38 FSK: 1


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 2 - Niğde Belediye Spor: 1


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 8 - Manisa FK: 1


Van Spor

Başkan Sekmen’e Erzurum temalı forma


Van Spor

Yeşilyurtspor Teknik Direktörü Murat Yıldırım: "Takım henüz yüzde 60 seviyesinde"


Van Spor

Tahkim Kurulu’ndan 24Erzincanspor dosyalarında karar


Van Spor

Dünya’nın yıldızları Palandöken’de yarışıyor


Van Spor

ETÜ’lü Damla Köse Avrupa Şampiyonasında altın madalya kazandı


Van Spor

Erzurum’da FIS SBX Snowboard Dünya Kupası heyecanı


Van Spor

TFF Futsal Ligi Tatvan Etabı devam ediyor


Van Spor

Iğdır’da öğrenciler floor curling ile tanışıyor


Van Spor

Spor Köyü atletizm pisti inşaatına başlandı


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Erzurumspor: 4 - Keçiörengücü: 2


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ