Erzincan’da kurslara ilgi giderek artıyor

Erzincan’da kurslara ilgi giderek artıyor

Eğitim 17.10.2024 12:29:16 0
Erzincan’da kurslara ilgi giderek artıyor
Tarih: 17.10.2024 12:29 Güncelleme: 17.10.2024 12:29
Erzincan’da son yıllarda kurs ve eğitim programlarına olan ilgi giderek artıyor. Erzincan’da 2024 yılı içinde 7. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Yetiştiriciliği kursu açıldı. Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen kursta, 16 kursiyer eğitim alıyor.
Kursun amacı; Ülkemizde ve dünyada tarımsal üretimde önemi gittikçe artan bitkisel üretimde tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştiriciliğini konusunda farkındalık oluşturmak. Düzenlenen kurs bunlara ek olarak, ülkemizde ticareti yoğun yapılan tıbbi ve aromatik bitkilerin üretim teknikleri hakkında temel düzeyde bilgi, beceri ve stratejileri öğretmeyi amaçlamaktadır. Eğitim programına katılan kursiyerler, kurs sonunda çiçeğinden, tohumundan ve yaprağından yararlanılan bitkilerin özelliklerini biliyor, fide yetiştiriyor, toprak hazırlığı, fide dikimi, bakımı ve ürün özelliklerine göre depolama işlemlerini yapmayı öğreniyor.
2024 yılında Erzincan’da tıbbi ve aromatik bitkiler konulu yedinci kurs açıldı. Daha önce açılan 6 kursa toplam 285 kişi müracaat etti. 285 kişiden 198 kişi sınavlarda başarılı olarak belge almaya hak kazandı. Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Erzincan Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliği ile düzenlenen tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği kurslarının amacı, katılımcıların tıbbi ve aromatik bitkilerin önemi ve bu bitkilerin tanınması, toprak hazırlığı, fide dikimi, bakımı, hasat gibi yetiştiricilik konularında, ticari olarak yetiştiriciliği yoğun yapılan tıbbi bitkilerinin yetiştirilme teknikleri hakkında teorik ve uygulamalı bilgiler edinmelerini sağlamaktır. Ayrıca bu programı tamamlayan katılımcılar; temel düzeyde bitkisel üretimin temel kavramlarını özümsemiş, sürdürülebilir tıbbi ve aromatik bitkilerin tarımı hakkında bilgi ve becerileri gelişmiş olacak.
Dünya üzerindeki tıbbi ve aromatik bitkilerin yaklaşık %6’sı Türkiye’de yetiştiriliyor. Bu oran dünya popülasyonuna bakıldığında ciddi bir miktar. Türkiye endemik bitki zenginliği olan ülkelerin başında geliyor, öyle ki, tür açısından Avrupa’da yetişen toplam endemik bitki türünden fazlası Türkiye topraklarında yetişiyor ve aynı şekilde pek çok Tıbbi ve Aromatik Bitki’ye de ev sahipliği yapıyor. Tarım ve Orman Bakanlığımızın kayıtlarına göre ülkemizde son 18 yılda tıbbi ve aromatik bitki ekiliş alanının 2 kat artışla 1,7 milyon dekara, üretiminin ise 5 kat artışla 370 bin tona yükselmiştir. İhracat değerimiz 105 Milyon Dolardan 4 kat artışla 404 Milyon Dolara ulaşmıştır. Kekik ve defne ihracatında dünya lideriyiz. Dünya defne ihtiyacının %90’ını biz karşılıyoruz. Yine, kimyon, adaçayı, biberiye ve anasonda da önemli bir tedarikçi konumundayız’’ Bu noktadan bakıldığında hem iç pazara hem de dış pazara satılacak katma değeri yüksek ürünler ile hem ülke ekonomisine hem de üreticiye ciddi maddi katkı sağlamaktadır. Bunun yanında; İnsan ve hayvan sağlığının korunmasında ve tedavisinde tarihten günümüze kadar bilinen ve kendilerinden faydalanılan tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği eğitimi, bu bitkilerden faydalanma yönlerinin öğretilmesi ve yetiştiriciliği hakkında bilgi birikimi kazandırarak bu bitkilerden faydalanma imkanı sağlıyor.
2024 yılı okul eğitimleri kapsamında Şehit Cengiz Topel Mithatpaşa İlkokulu öğrenci, öğretmen ve çalışanlarına Afet Farkındalık Eğitimi verildi.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Teknik Direktör Fırat Gül: "Elazığspor’a başarılar diliyorum"


Van Spor

Elazığspor’da Fırat Gül’le yollar ayrıldı


Van Spor

2026 Snowboard Dünya Kupası yeniden Erzurum’da


Van Spor

Elazığlı güreşçi Balkan Şampiyonasında


Van Spor

Derbi öncesi moral buldu! Beşiktaş 3 puanı 3 golle aldı


Van Spor

Galatasaray, Liverpool’u konuk edecek


Van Spor

Elazığspor: "Hakem maçın gidişatını tamamen değiştirmiştir"


Van Spor

Hakkarili Zehra Özdemir dünya 6’ncısı oldu


Van Spor

Plaj futbolu Adilcevaz etabı sona erdi


Van Spor

Erzincan’da "Avrupa Spor Haftası" pedallarla kutlandı


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu badmintonda şampiyon oldu


Van Spor

Konyaspor, Başakşehir'i Sahanında Devirdi: 2-1'lik Galibiyetin Ardındaki Dramatik Anlar


Van Spor

Kadıköy'de Fırtına Gibi Başlangıç: Fenerbahçe Öne Geçti!


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Batman Petrolspor: 2


Van Spor

Yüksekovalı kayakçılar can güvenliği olmayan yollarda ter döküyor


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor berabere kaldı


Van Spor

Genç Yıldız Arda Güler, Madrid Derbisinde Rüzgar Gibi Esti: 11 Dakikada Gol ve Asist


Van Spor

Elazığlı sporcular milli takım seçmelerine davet edildi


Van Spor

Ağrı’da Avrupa Spor Haftası etkinlikleri düzenlendi


Van Spor

Avrupa Cross Snowboard Yarışları 2026’da Erzincan’da!


Van Spor

Galatasaray’dan ligde üst üste 15. galibiyet


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ