Ertaş; “Binbir Hatim Erzurum’da ve Bosna-Hersek’te devam ediyor”

Ertaş; “Binbir Hatim Erzurum’da ve Bosna-Hersek’te devam ediyor”

Kültür Sanat 14.12.2023 09:50:54 0
Ertaş; “Binbir Hatim Erzurum’da ve Bosna-Hersek’te devam ediyor”
Tarih: 14.12.2023 09:50 Güncelleme: 14.12.2023 09:50
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş Erzurum’un 500 yıllık geleneği “Binbir Hatim”in şehrin din kültürü, bir “ilmü’l cemâl” olduğunu ifade ederek Osmanlı devletinin Doğu ve Batı hududundaki iki şehirde, Erzurum’da ve Bosna-Hersek’te asırlardır devam ettiğini belirtti.
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş Binbir Hatim’in ulusal ve uluslararası “Kuran Şöleni” olmasını arzuladıklarını söyleyerek konuya dair, yetkililerin ve şehir kamuoyunun değerlendirmesi için bazı önerilerde bulundu. Başkan Ertaş şunları söyledi:
“Erzurum Mekke ve Medine’den sonra İslâmiyet’in en güzel yaşandığı illerden biridir. Erzurum’un kendine özgü ikliminde Ramazan ile Binbir Hatim ayı manevi bir şenlik havasında geçer. Binbir Hatim genellikle Aralık’ın ortasında başlar, Ocak ayının ortasında tamamlanır. Yani yılın en uzun gecesini, ardından gündönümünü, evvel-i şeb-i yelda ile ahir-i şeb-i yeldayı kapsayan günlerde okunur. Binbir hatmin hikmetlerinden biri de okunduğu bu vakittir. Erzurumlu bu şekilde yeni yıla Kuran’la girmiş olur. Hudut şehirleri Erzurum ve Bosna-Hersek Kuran ile zırhlanır böylelikle.”

“Hem Türkiye’ye hem de dünyaya anlatmalıyız”
Erzurum Anadolu’da kendine özgü bu ayrıcalığı artık bir bayram, bir şenlik havasında yaşaması gerektiğini vurgulayan Ertaş, “Erzurumlu Binbir Hatim geleneğini hem Türkiye’ye hem dünyaya daha iyi tanıtmalıdır. Binbir Hatim’ler şehrin henüz fark edilmeyen marka değeridir. Bu anlamlı gelenek, ulusal ve uluslararası inanç ve kültür turizmine kazandırılmalı, Erzurum bu ay içerisinde Türkiye’den ve dünyadan gelen insanlarla dolup taşmalıdır. İşte bu amaçla daha önce ŞEHİRDER’in önerdiği teklifleri yeniden gündeme getirmek istiyor, Binbir Hatim’lerle ilgili aşağıda sıraladığımız düşüncelerimizi valiliğin, büyükşehir belediyesinin, il müftülüğünün ve kamuoyunun dikkatlerine sunmak istiyoruz.” dedi.

İşte Binbir Hatimle ile ilgili öneriler
Binbir Hatim’lerle ilgili düşüncelerinin başında şehrin her tarafından görülebilecek noktaya, meselâ Küçük Kiremitlik Tepesi’ne dış mimarisi 1001 sayısını hatırlatacak çizgilerden oluşan büyük bir cami yapılabileceğini vurgulayan Ertaş, “ Binbir Hatim’in okunduğu ay içerisinde ulusal ve uluslararası Kuran-ı Kerim’i güzel okuma yarışması düzenlenebilir. Dünyanın dört bir yanından, Türkî cumhuriyetlerden, Balkan ülkelerinden hafızlar davet edilerek Kuran ziyafeti verilebilir. Her yıl bu ay içerisinde “Kuran ve Ahlâk”, “Kuran ve Adalet”, “Kuran ve Medeniyet” gibi bir konu üzerinde sempozyum çalışmaları yapılıp, çalışmalar daha sonra kitaplaştırılabilir. Erzurum’un kazalardan, belâlardan muhafazası için başlatıldığı rivayet edilen Binbir Hatimler’in anlamına uygun olarak Erzurum’un yaşadığı tarihi sıkıntılar ve bu sıkıntılar nasıl kurtulduğuna dair sunumlar, konferanslar yapılabilir. Binbir Hatim’in başlangıcı Pir Ali Baba türbesinde kurulacak çadırlarda et, pilav, ayran ikramıyla dualarla ve gelenlere Kuran-ı Kerim hediye edilerek yapılabilir. Binbir Hatim’in okunacağı bir ay boyunca Müftülük Konferans salonunda, bazı camilerde uzman hocalar öncülüğünde Kuran Tefsiri okumaları yapılabilir. Erzurum’da kız ve erkek Kuran kurslarında hafızlık yapan çocuk ve gençlerin icazet töreni Binbir Hatim programının kapanış töreni olarak gerçekleştirilebilir. Bir ay boyunca bilhassa hat, tezhip, ebru gibi Türk-İslam el sanatları kursları ve sergileri açılabilir. Binbir Hatim’in okunacağı bir ay boyunca şehrin caddelerinde direkler arasına asılacak Kuran-ı Kerim’den ayetler ve hatlar ile şehir süslenebilir. İlk ve ortaöğretim ile üniversite öğrencileri arasında Kuran bilgisi ve meali yarışmaları düzenlenebilir. Erzurum ile Bosna-Hersek hatimle şehrin zırhlanması ortak geleneğiyle “kardeş şehir” ilan edilebilir.”
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor - Şanlıurfaspor maç biletleri satışta


Van Spor

Elazığ’da suda nefes kesen mücadele sona erdi


Van Spor

Fenerbahçe, Kasımpaşa Maçında 90+11'de Yıkıldı! Zirve Fırsatı Kaçtı


Van Spor

Çakmur’dan stadyum açıklaması


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri galibiyetle başladı


Van Spor

Beşiktaş, Göztepe'yi Farklı Geçerek Süper Lig'de Puanını 3'e Çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Serikspor maçının ardından


Van Spor

Kars 36 Spor: 2 Doğubayazıt Spor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - 68 Aksaray Belediyespor: 1


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Diyarbekirspor: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig Erzurumspor FK: 4 - Serikspor: 0


Van Spor

Hakkârili sporculardan büyük başarı


Van Spor

Iğdır FK - Esenler Erokspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Esenler Erokspor: 3


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 0 - Kırşehir FSK: 1


Van Spor

Digor Gençlik ve Spor Müdürü Bahattin İnce ve milli sporcu Tuğba Toptaş’tan, Kaymakam Kahraman’a ziyaret


Van Spor

Elazığspor’da Enes Soy sakatlandı


Van Spor

Yeşilyurtspor-Diyarbekir Spor karşılaşmasının hakemi belli oldu


Van Spor

Erzincan’da "Spor Güvenliği Semineri" düzenlendi


Van Spor

Engelleri aştı, Türkiye 5’incisi oldu


Van Spor

Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ