Ermenistan Başbakanı Paşinyan'dan BM'de Tarihi Açıklamalar: "Türkiye ile Diyalog Benzeri Görülmemiş Düzeyde"

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptığı önemli konuşmada, bölgesel diplomaside yeni bir sayfa açıldığını ilan etti.

Dünya 28.09.2025 02:58:00 0
Ermenistan Başbakanı Paşinyan
Tarih: 28.09.2025 03:04 Güncelleme: 28.09.2025 03:04

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptığı önemli konuşmada, bölgesel diplomaside yeni bir sayfa açıldığını ilan etti. Paşinyan, Türkiye ile ilişkilere ve Azerbaycan'la imzalanan barış anlaşmasına dair çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye ile İlişkilerde "Tarihi Diyalog" Vurgusu

Konuşmasının dikkat çeken bölümlerinden birinde, Türkiye-Ermenistan ilişkilerine odaklanan Paşinyan, iki ülke arasında son yıllarda "eşi benzeri görülmemiş olumlu bir diyalog" kurulduğunu açıkladı. Paşinyan, "Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığımız görüşmeler düzenli bir şekilde devam ediyor ve bu temaslarda karşılıklı güven düzeyi sürekli olarak artıyor" ifadelerini kullandı. Bu açıklama, onlarca yıldır sorunlu seyreden ilişkilerde ulaşılan yeni aşamayı gözler önüne serdi.

Trump'ın Rolüne Övgü ve Nobel Barış Ödülü Adaylığı

Paşinyan'ın konuşmasında bir diğer dikkat çeken başlık, Azerbaycan ile imzalanan barış anlaşması ve bu süreçteki ABD'nin rolü oldu. Ermenistan Başbakanı, Başkan Donald Trump'ın "fedakarlığı, tutarlılığı ve prensipli yaklaşımının imkansız görüneni mümkün kıldığını" söyledi. Paşinyan, bu katkıları nedeniyle Trump'ı, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile birlikte Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterme kararı aldıklarını duyurdu.

37 Yıllık Çatışmaya Son Veren Anlaşmanın Detayları

Ermenistan ve Azerbaycan arasında 37 yıl süren Dağlık Karabağ çatışmasını resmen sona erdiren Barış Anlaşması, 8 Ağustos 2025'te Washington'da imzalanmıştı. Anlaşma, sınırların belirlenmesi, güvenlik iş birliği ve ilişkilerin normalleşmesi gibi kapsamlı maddeler içeriyor.

Anlaşmanın en kritik unsurlarından biri ise, Azerbaycan'ın ana toprakları ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arasında fiziki bir bağlantı sağlayacak olan Zengezur Koridoru oldu. Koridorun inşası ve 99 yıl süreyle işletilmesi için ABD'ye münhasır haklar tanındı. "Uluslararası Barış ve Refah için Trump Rotası (TRIPP)" olarak adlandırılan bu proje, bölgedeki ticari ve insani hareketliliği Rusya veya İran'a ihtiyaç duymadan Avrupa ve Asya arasında doğrudan sağlamayı hedefliyor. Bu gelişme, bölgenin jeopolitik ve ekonomik haritasını yeniden şekillendirecek önemli bir adım olarak yorumlanıyor.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Galatasaray, Rams Park'ta Fırtına Gibi Esti: Kayserispor'u 4-0 Mağlup Etti!


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da "Murat Yıldırım" dönemi başladı


Van Spor

Burak Altıparmak Elazığspor’da


Van Spor

Iğdır FK - Antalyaspor maçının ardından


Van Spor

Erzincanlı halterci Özbay Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Iğdır FK: 6 - Antalyaspor: 0


Van Spor

Satrançta Elazığ gururu: Türkiye şampiyonu ve milli davetler


Van Spor

Ergan Dağı’nda Minikler Festivali ödül töreni düzenlendi


Van Spor

Erzincanlı karateciler Türkiye Yıldızlar Ligi finallerinden 5 madalya ile döndü


Van Spor

Elazığlı sporcular gümüş madalya kazandı


Van Spor

Ergan Dağı Kayak Merkezi’nde yarışma heyecanı başladı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 2 - Altınordu: 0


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a para cezası


Van Spor

Erzincanlı sporcular Trabzon’daki havalı silahlar müsabakalarına damga vurdu


Van Spor

Erzincanlı kayakçılar Hakkari’den 6 madalya ile döndü


Van Spor

Iğdır FK - Manisa FK maçının ardından


Van Spor

Serkan Özbalta: "Önümüzde 15 hafta var ve çok sayıda final maçı oynayacağız"


Van Spor

Iğdır’ın yeni stadyumunun açılışını Bakan Osman Aşkın Bak gerçekleştirdi


Van Spor

Ümit İnal: "4-0’lık yenilgi ağır oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Manisa FK: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 4 - Sarıyer: 0


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ