Erdoğan ve Putin'in BRICS Buluşması: Zirvede Neler Konuşulacak?

Erdoğan ve Putin Brics Zirvesi'nde buluşacak.

Dünya 22.10.2024 09:42:00 0
Erdoğan ve Putin
Tarih: 22.10.2024 09:45

BRICS ZİRVESİ'NDE TÜRKİYE VE RUSYA LİDERLERİ GÖRÜŞECEK

Kremlin tarafından yapılan açıklamada, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in BRICS Zirvesi çerçevesinde 23 Ekim Çarşamba günü bir araya gelecekleri belirtildi. Yoğun diplomatik gündemiyle dikkat çeken Erdoğan, Türkiye'nin uluslararası arenada çeşitli platformlarda yer almasını sürdürüyor.

BRICS ZİRVESİ KAZAN'DA

BRICS zirvesi, Rusya'nın Tataristan Cumhuriyeti'ne bağlı Kazan şehrinde 22-24 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Bu organizasyona ev sahipliği yapan Rusya ve Çin başta olmak üzere, Türkiye'nin tam üye olabilmek için başvuruda bulunduğu ekonomik blok, son yıllarda hem üye sayısını hem de küresel etkisini artırıyor.

TÜRK LİDERİN ÖNCEKİ BRICS KATILIMI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce 2018 yılının Temmuz ayında Güney Afrika'nın Johannesburg şehrinde düzenlenen 10. BRICS Zirvesi'ne 'davetli lider' olarak katılmıştı. Erdoğan burada, BRICS liderleri ile birlikte aile fotoğrafına katılmanın yanı sıra, organizasyonun BRICS Outreach Çalışma Toplantısı'na da iştirak etmişti.

BRICS'İN GENİŞLEYEN ÇEVRESİ

2009 yılında Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in baş harfleriyle kurulan BRICS grubuna daha sonra Güney Afrika katıldı. Zaman içinde Mısır, Etiyopya, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler de bloka dahil oldu. Şu anda toplamda 9 resmi üye ülkeye sahip BRICS, Türkiye, Azerbaycan ve Tayland gibi üye adayları ile genişlemeye devam ediyor.

TÜRKİYE'NİN BRICS ÜYELİĞİ GÖRÜŞÜLECEK

BRICS'in 16. zirvesinde, Türkiye'nin de içinde bulunduğu aday ülkelerin bloğa katılım şartları tartışılacak. Geçtiğimiz yıllarda yapılan görüşmelerde Türkiye'nin üyeliği konusu gündeme gelmişti.

30 ÜLKEDEN LİDERLER ZİRVEDE BULUŞUYOR

Zirvenin katılımcıları arasında Rusya, Çin, Hindistan ve Güney Afrika'nın liderlerinin yanı sıra 30 farklı ülkenin temsilcisi bildirildi. Saygın devlet başkanları ve üst düzey yöneticilerden oluşan konuklar arasında Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da yer alacak.

BREZİLYA DEVLET BAŞKANI KAZA GEÇİRDİ

BRICS zirvesine katılım göstermesi beklenen ancak evinde geçirdiği kaza sonucu sağlık problemleri yaşayan Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva'nın katılmayacağı açıklandı.

FİLİSTİN MESELESİ MASADA

Putin, zirve boyunca Filistin meselesinin de ele alınacağını ifade ederek, bu konuda uluslararası iş birliğinin önemine vurgu yaptı. Filistin Devlet Başkanı Abbas'ın davet edilmiş olması, zirvedeki bu gündemi destekler nitelikte.


Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Öğretmen Adayları Dikkat: 2024 KPSS ÖABT Giriş Belgeleri Yayında!


İş İlanları

Beklenen An Geldi: Özel Güvenlik Görevlileri Sınav Sonuçları EGM'nin Sitesinde


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Bosna'nın Özgürlük Sembolü Aliya İzzetbegoviç: Bağımsızlık Mücadelesinin Yıl Dönümünde Anıyoruz


Öteki Gündem

Simpsonlar Trump'a yönelik suikast girişimini de bildi mi? Trump Suikastını Öngörmüşler mi?


Öteki Gündem

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem