Van'ın kıymetli gölleri arasında yer alan Erçek Gölü, alınan koruma önlemleri ve etkin denetim sayesinde inci kefali popülasyonunun artış göstermesiyle lokal balıkçıları sevindirmiş durumda. Erçek Gölü, bilhassa Van Gölü'nde bulunan inci kefali için önemli bir habitat olarak öne çıkarken, bu artış hem ekosistem için hem de bölge ekonomisi için olumlu etkiler yaratıyor.
KORUMA ÇALIŞMALARI MEYVELERİNİ VERİYOR
1985'ten bu yana inci kefali yavrularının suya bırakıldığı Erçek Gölü'nde, avlanabilir durumda olan balık miktarı yaklaşık 180 ton ulaşmış durumda. Bölgedeki üç balıkçı kooperatifinin çabalı çalışmaları, Erçek Gölü'nü balıkçılar için vazgeçilmez bir kaynak haline getirmiş. Yerel halk için de önemli bir gelir kaynağı olan göl, koruma ve sürdürülebilir balıkçılık politikaları sayesinde doğal bir zenginlik sunuyor.
DENETİMLER VE BİLİNÇLI AVCILIK
İpekyolu İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ercan Karahan gölde yapılan denetimlerin ve bilinçli avcılığın balık kalitesini artırdığını belirtti. Balıklandırma çalışmaları ve av yasağının etkin uygulanması, Erçek Gölü'ndeki balıkların boyut ve tat olarak daha kaliteli hale gelmesini sağlamış. Karahan, gölde günlük yaklaşık 2 ton av yapılabildiğini ve toplam avlanabilir stokun 180 tonu bulduğunu ifade etti.
YEREL BALIKÇILARDAN POSİTİF YORUMLAR
Erçek Gölü'nde balıkçılık yapan Mehmet Salih Gencer ise son yıllarda balık veriminin çok iyi olduğunu ve balıkların büyüklük olarak önceki yıllara kıyasla daha iri olduklarını belirtti. Gencer, "Daha önce 120-150 gram ağırlığındaki balıklar, şimdi 230 ile 300 gram arasında değişiyor. Bazı günlerde ise 300 ila 500 kilo arasında av yapıyoruz" dedi. Bu gelişmeler, sürdürülebilir balıkçılık ve doğal kaynakların korunmasının önemini bir kez daha ortaya koyuyor.